ΑΘΗΝΑ
09:50
|
06.05.2024
Ο επιφανής αρχαιολόγος που με την πολυετή, σκληρή, δουλειά ανέδειξε την Αρχαία Μεσσήνη πέθανε απόψε σε ηλικία 87 ετών.
Πέτρος Θέμελης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 87 ετών ο Πέτρος Θέμελης, ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες αρχαιολόγους των τελευταίων δεκαετιών, που ανέδειξε με τις ανασκαφές του στην Αρχαία Μεσσήνη έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στον ελλαδικό και ευρύτερο ευρωπαϊκό και μεσογειακό χώρο.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1936, γιος του λογοτέχνη Γιώργου Θέμελη. Αποφοίτησε από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μετά πήρε το 1972 το διδακτορικό του δίπλωμα από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Μονάχου. Σύντομα έγινε επιστημονικός βοηθός της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του νομού Θεσσαλονίκης και συμμετείχε σε σημαντικές ανασκαφές όπως αυτές που έγιναν σε Στρατώνι Χαλκιδικής, Βεργίνα και Πέλλα.

Ο επιφανής αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης

Από το 1963 ως το 1980 υπηρέτησε ως επιμελητής και έφορος Aρχαιοτήτων Hλείας-Mεσσηνίας, Aττικής-Eύβοιας, Φωκίδας-Λοκρίδας και Aιτωλοακαρνανίας. Κατά την τριετία 1977-1980 ήταν διευθυντής του Aρχαιολογικού Mουσείου των Δελφών.

Από το 1980 ως το 1984 διατέλεσε προϊστάμενος της εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας.

Από το 1984 ως το 2003 δίδαξε ως καθηγητής Kλασικής Aρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Kρήτης και υπήρξε αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του ίδιου πανεπιστημίου.

Από το 1985 ως το 2003 διηύθυνε την πανεπιστημιακή ανασκαφή στον Tομέα I της αρχαίας Eλεύθερνας.

Από το 1986 έως σήμερα διηύθυνε το ανασκαφικό-αναστηλωτικό έργο στην αρχαία Μεσσήνη, για το οποίο τιμήθηκε με το ευρωπαϊκό βραβείο Europa Nostra το 2006 στη Μαδρίτη και το 2011 στο Άμστερνταμ.

Δημοσίευσε δέκα μονογραφίες, διακόσιες πενήντα επιστημονικές μελέτες, βιβλιοκρισίες, αρχαιολογικούς οδηγούς, εκθέσεις ανασκαφών, προλόγους εκδόσεων, άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες, μεταφράσεις, ενώ επιφυλλίδες του δημοσιεύονταν τακτικά στον ημερήσιο αθηναϊκό και μεσσηνιακό Τύπο.

Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Πέτρου Θέμελη ανάρτησε στο λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας:

Με οδύνη αποχαιρετούμε τον Πέτρο Θέμελη. Τον φωτισμένο αρχαιολόγο, που έλεγε ότι «το κάρμα μου είναι το σκάμμα μου». Και τον επιστήμονα που έκανε στοίχημα της ζωής του την ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης. Εκεί, όπου και πάλι ο ίδιος τόνιζε πως «έζησε πολλή ευτυχία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Μεξικό: Αναγνωρίστηκαν τα πτώματα του Αμερικανού και των δυο Αυστραλών τουριστών

78 νεκροί και 105 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα