ΑΘΗΝΑ
18:37
|
27.04.2024
Χωρίς ηλεκτρικό και ρεύμα είναι εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι του Ακαπούλκο, καθώς ο τυφώνας σάρωσε την περιοχή. Κλειστό και το αεροδρόμιο και οι συγκοινωνίες.
Σάρωσε το Ακαπούλκο ο τυφώνας Ότις
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τον τυφώνα Ότις, μια από τις ισχυρότερες καταιγίδες που έπληξε ποτέ το Μεξικό, κυρίως το παραλιακό θέρετρο Ακαπούλκο του Ειρηνικού.

Ο τυφώνας Ότις, με ανέμους 270 χιλιομέτρων την ώρα, σάρωσε στέγες από σπίτια και ξενοδοχεία, κατέστρεψε δέντρα από τη ρίζα και διέκοψε σε μεγάλο βαθμό τις επικοινωνίες και τις οδικές συνδέσεις με την περιοχή.

Ορισμένα νοσοκομεία αναγκάστηκαν να απομακρύνουν τους ασθενείς εν μέσω έντονης βροχόπτωσης που πλημμύρισε δρόμους και βύθισε αυτοκίνητα σε όλη την πόλη σχεδόν των 900.000 ανθρώπων.

«Αυτό που υπέστη το Ακαπούλκο ήταν πραγματικά καταστροφικό», είπε ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ σε συνέντευξη Τύπου στην Πόλη του Μεξικού την Πέμπτη.

Πολλοί από τους νεκρούς παρασύρθηκαν σε υπερχειλισμένα ποτάμια, σύμφωνα με τις αρχές. Τέσσερα άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται. Η κυβέρνηση δεν είπε πόσοι τραυματίστηκαν, αλλά κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή.

Μέσα σε λίγες ώρες, ο τυφώνας Ότις μετατράπηκε από μια τροπική καταιγίδα στην πιο ισχυρή κατηγορία της κλίμακας έντασης Saffir-Simpson των πέντε βημάτων, αιφνιδιάζοντας τις αρχές.

«Είναι άνευ προηγουμένου στη χώρα τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο λόγω του τρόπου με τον οποίο ενισχύθηκε τόσο γρήγορα αλλά και λόγω του μεγέθους του τυφώνα», δήλωσε ο Λόπες Ομπραδόρ.

Οι βλάβες στις τηλεφωνικές γραμμές όπως και σε αυτές του ηλεκτρικού ρεύματος κατέστησαν δύσκολο για τις αρχές να εκτιμήσουν γρήγορα το μέγεθος των ζημιών.

Σχεδόν 8.400 μέλη του στρατού, της πολεμικής αεροπορίας και της εθνοφρουράς του Μεξικού έχουν αναπτυχθεί μέσα και κοντά στο Ακαπούλκο για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις καθαρισμού, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Τα μαθήματα ακυρώθηκαν για τους σπουδαστές σε όλη την πολιτεία για δεύτερη ημέρα και η κυβερνήτης ‘Εβελιν Σαλγάδο δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι αρχές εργάζονται για την αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος και την επαναλειτουργία των αντλιών πόσιμου νερού στο Ακαπούλκο.

Περισσότεροι από 1.300 υπάλληλοι της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού CFE εργάζονται για την αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς 300.000 άνθρωποι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό.

Αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια αναχώρησε σύμφωνα με τις αρχές οδικώς –το αεροδρόμιο παραμένει κλειστό– για το Ακαπούλκο, πόλη που απέχει περίπου 400 χλμ. από την πόλη του Μεξικού.

Το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης έκλεισε αφότου ο Ότις κατέστρεψε τον πύργο ελέγχου, έκοψε τις τηλεπικοινωνίες και απέκλεισε την πρόσβαση στους δρόμους.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα