ΑΘΗΝΑ
05:55
|
25.04.2024
Η εταιρεία Meta βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης.
Λογαριασμός instagram σε κινητό τηλέφωνο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εταιρεία Meta βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο της δικαιοσύνης, καθώς περισσότερες από 40 αμερικανικές πολιτείες κατέθεσαν προσφυγή εναντίον του κολοσσού του διαδικτύου, στην οποία κατηγορούν τις εφαρμογές του Facebook και του Instagram ότι βλάπτουν «την ψυχική και σωματική υγεία των νέων».

«Η Meta εκμεταλλεύεται τις ισχυρές και πρωτοφανείς τεχνολογίες της για να προσελκύσει (…) και τελικά να παγιδεύσει τους νέους και τους εφήβους προκειμένου να έχει κέρδος», αναφέρουν οι γενικοί εισαγγελείς των πολιτειών στην προσφυγή τους που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Καλιφόρνιας.

Οι πολιτείες, δημοκρατικές και ρεπουμπλικανικές, εκτιμούν ότι η εταιρεία «απέκρυψε τον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες της εκμεταλλεύονται και χειραγωγούν τους πιο ευάλωτους καταναλωτές» και «αμέλησε τις σοβαρές ζημιές» που προκαλούν «στην ψυχική και σωματική υγεία των νέων της χώρας μας».

Η Meta από την πλευρά της δήλωσε «απογοητευμένη από το γεγονός ότι οι γενικοί εισαγγελείς επέλεξαν αυτόν τον δρόμο, αντί να εργαστούν με εποικοδομητικό τρόπο με τις εταιρείες του τομέα ώστε να δημιουργήσουν ξεκάθαρους κανόνες προσαρμοσμένους στην ηλικία (των χρηστών) για τις πολλές εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι έφηβοι».

«Συμμεριζόμαστε τη δέσμευση των γενικών εισαγγελέων να προσφέρουμε στους εφήβους ασφαλείς και θετικές διαδικτυακές εμπειρίες και ήδη έχουμε υιοθετήσει περισσότερα από 30 εργαλεία για να στηρίξουμε τους εφήβους και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Χωρίς όριο

Οι ΗΠΑ κινητοποιήθηκαν το φθινόπωρο του 2021 όταν μία πρώην εργαζόμενη στο Facebook αποκάλυψε τις πρακτικές της πλατφόρμας.

Η Φράνσις Χάουγκεν διέρρευσε περισσότερες από 20.000 σελίδες εσωτερικών εγγράφων, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία έβαζε τα κέρδη πάνω από την ασφάλεια των χρηστών της.

Έκτοτε η Meta προσπάθησε να καθησυχάσει τις αρχές με την προσθήκη εργαλείων που βοηθούν τους γονείς να παρακολουθούν τις δραστηριότητες των παιδιών τους ή που ωθούν τους νέους να κάνουν ένα διάλειμμα από την πλατφόρμα.

Ωστόσο η Meta ανησυχεί να μην χάσει χρήστες από το TikTok, μια ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των νέων εφαρμογή. Για τον λόγο αυτό το Instagram αντέγραψε το φορμάτ των βίντεο του αντιπάλου του και δημιούργησε τα Reels.

Σύμφωνα με την προσφυγή, τόσο το Facebook όσο και Instagram έχουν σχεδιαστεί με τρόπο ώστε «να χειραγωγούν τους νέους χρήστες, προκειμένου να τους ωθούν να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες με παρατεταμένο και ψυχαναγκαστικό τρόπο».

Οι εισαγγελείς κατηγορούν εξάλλου τη Meta ότι ψεύδεται ισχυριζόμενη ότι τα προϊόντα της είναι ασφαλή και προσαρμοσμένα για τους εφήβους και παραβιάζει τη νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των παιδιών.

Έως και το 95% των νέων Αμερικανών ηλικίας 13 με 17 ετών δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, από τους οποίους το ένα τρίτο το χρησιμοποιεί «σχεδόν συνεχώς», σύμφωνα με το Pew research Center.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble

Το ρομπότ Emo μπορεί να μαντέψει πότε θα χαμογελάσεις…

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα