ΑΘΗΝΑ
14:14
|
05.05.2024
Η Stellantis σύναψε μια δοκιμαστική συμφωνία αμοιβών με το συνδικάτο United Auto Workers για να τερματίσει μια απεργία έξι εβδομάδων.
Η συμφωνία θα δει τους μισθούς για τους περισσότερους εργαζόμενους να αυξάνονται κατά 25% τα επόμενα τεσσεράμισι χρόνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο κατασκευαστής της Chrysler Stellantis σύναψε μια δοκιμαστική συμφωνία αμοιβών με το συνδικάτο United Auto Workers για να τερματίσει μια απεργία έξι εβδομάδων.

Η συμφωνία, η οποία πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τους ηγέτες και τα μέλη των συνδικάτων, ακολουθεί μια παρόμοια συμφωνία που συνήφθη με τη Ford την περασμένη εβδομάδα.

Η UAW ξεκίνησε απεργίες κατά της GM, της Ford και της Stellantis τον Σεπτέμβριο, την πρώτη φορά στην ιστορία της ένωσης που στόχευσε και τις τρεις εταιρείες ταυτόχρονα.

Δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμφωνία με την GM και επεκτείνει τη δράση εναντίον της εταιρείας.

Η συμφωνία μεταξύ του UAW και του Stellantis θα δει τους μισθούς για τους περισσότερους εργαζόμενους να αυξάνονται κατά 25% τα επόμενα τεσσεράμισι χρόνια.

Το συνδικάτο ανέφερε επίσης ότι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι στη Stellantis θα δουν τους μισθούς να αυξάνονται περισσότερο από 165% κατά την περίοδο της συμφωνίας.

Οι εργαζόμενοι της Stellantis θα επιστρέψουν στην εργασία τους ενόσω επικυρώνεται η συμφωνία, ανέφερε το σωματείο.

«Για άλλη μια φορά, πετύχαμε αυτό που μόλις πριν από εβδομάδες μας είπαν ότι ήταν αδύνατο», δήλωσε ο πρόεδρος της UAW, Σον Φάιν.

Το συνδικάτο είπε επίσης ότι η συμφωνία θα οδηγήσει στη Stellantis να ανοίξει ξανά ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης στο Belvidere του Ιλινόις, το οποίο έκλεισε νωρίτερα φέτος.

Επιπλέον, η UAW είπε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία είχε επίσης συμφωνήσει να κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο μπαταριών δίπλα στο υπάρχον εργοστάσιο του Belvidere.

«Πριν από οκτώ μήνες, η Stellantis έθεσε σε αδράνεια το Belvidere Assembly Plant, βάζοντας 1.200 μέλη μας στο δρόμο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της UAW Ριτς Μπόιερ.

«Με τη δύναμη της απεργίας μας, επαναφέρουμε αυτές τις θέσεις εργασίας και άλλες. Η Stellantis ανοίγει ξανά το εργοστάσιο και η εταιρεία θα προσθέσει επίσης πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας σε ένα νέο εργοστάσιο μπαταριών στο Belvidere.»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis North America Μαρκ Στιούαρτ δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις διαπραγματευτικές ομάδες που εργάστηκαν ακούραστα για πολλές εβδομάδες για να φτάσουν σε αυτό το σημείο.

«Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τους 43.000 υπαλλήλους μας πίσω στην εργασία και να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε τη συμφωνία.

«Χαιρετίζω το UAW και την Stellantis που συνεργάστηκαν μετά από σκληρές, καλόπιστες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας ιστορικής συμφωνίας που θα εγγυάται στους εργαζόμενους την αμοιβή, τα οφέλη, την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό που τους αξίζει», είπε σε δήλωσή του.

Δράση κατά της GM

Ενώ το UAW έχει πλέον καταλήξει σε δοκιμαστικές συμφωνίες με τη Ford και τη Stellantis για τον τερματισμό της απεργίας, δεν έχει καταλήξει ακόμη σε συμφωνία με τη General Motors.

Το Σάββατο, το συνδικάτο είπε ότι θα επεκτείνει την απεργία του κατά της GM στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Spring Hill του Τενεσί.

«Είμαστε απογοητευμένοι από την περιττή και ανεύθυνη άρνηση της GM να καταλήξουμε σε μια δίκαιη συμφωνία», δήλωσε ο κ. Φάιν του UAW.

Σε δήλωσή της, η GM είπε: «Είμαστε απογοητευμένοι από τη δράση της UAW υπό το φως της προόδου που έχουμε σημειώσει.

«Συνεχίσαμε να διαπραγματευόμαστε καλή τη πίστη με την UAW και στόχος μας παραμένει να καταλήξουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό».

Την περασμένη εβδομάδα, η GM είπε ότι η απεργία αναμένεται να της κοστίσει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια κάθε εβδομάδα.

Η εταιρεία απέσυρε επίσης τις προβλέψεις κερδών για το έτος λέγοντας ότι δεν μπορούσε να προβλέψει πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθεί η αντιπαράθεση, αλλά πρόσθεσε ότι είχε προσφέρει ένα συμβόλαιο «ρεκόρ» σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στην επίλυση της διαφοράς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Άνοδος στο 3,9% η ανεργία στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο

ΗΠΑ: Αναμένεται το πιο θερμό καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετίων

Κάλεσμα στήριξης από τους 46 συλληφθέντες της μοτοπορείας στη Νίκαια

Βρετανία: Συντριπτική ήττα των Συντηρητικών στις τοπικές εκλογές-Κερδίζουν έδαφος οι Εργατικοί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα