ΑΘΗΝΑ
09:08
|
28.04.2024
Ειδικοί της Παγκόσμιας Τράπεζας βλέπουν τρία πιθανά σενάρια στο φόντο του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Δεν αποκλείεται νέο ράλι στις τιμές του μαύρου χρυσού
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα προειδοποίηση για τους κινδύνους που ελλοχεύει η επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή σε ό,τι αφορά τις τιμές του πετρελαίου και την διεθνή οικονομία απεύθυνε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα.

Εκτίμησε πως η περαιτέρω όξυνση των συγκρούσεων μπορεί να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου σε «αχαρτογράφητα νερά» με αποτέλεσμα νέα παγκόσμια αύξηση της ακρίβειας (μεταξύ άλλων ) και στις τιμές των τροφίμων.

Αν και επί του παρόντος εκτιμά πως οι επιπτώσεις στη διεθνή διαμόρφωση τιμής του πετρελαίου είναι περιορισμένες, θεωρεί πως τίποτε δεν αποκλείεται στη συνέχεια, ούτε καν ένα «άλμα» στην τιμή του κατά 40 δολάρια το βαρέλι.

Βλέπει πιθανά τρία σενάρια σε περίπτωση μικρής, μεσαίας και μεγάλης διατάραξης στις αγορές πετρελαίου.

Σε μικρή διατάραξη, η τιμή πετρελαίου ανά βαρέλι κατά μέσο όρο μπορεί να φθάσει τα 81 δολάρια ως την αρχή του 2024. Σε περίπτωση «μεσαίας διατάραξης» η αύξηση μπορεί να φθάσει το 35% της σημερινής τιμής και σε περίπτωση «μεγάλης διατάραξης» (που ισοδυναμεί με το πετρελαϊκό εμπάργκο που επέβαλαν οι αραβικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες το 1973 στη Δύση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής από 56% ως 75%, πράγμα με τιμή ανά βαρέλι τα 140 ή τα 157 δολάρια.

Κορυφαίοι οικονομολόγοι της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποιούν έτσι πως εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί «η παγκόσμια οικονομία θα αντιμετωπίσει διπλό ενεργειακό σοκ για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, όχι μόνο λόγο του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και αυτού στη Μέση Ανατολή».

Ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία των οικονομολόγων της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ayhan Kose, προειδοποίησε ότι οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα οδηγήσουν σε ακόμη πιο ακριβά τρόφιμα, προσθέτοντας:

«Εάν έχουμε ένα άσχημο σοκ στις αγορές πετρελαίου, αυτό θα αυξήσει τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, που είναι ήδη ανεβασμένος σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μία κλιμάκωση του τελευταίου πολέμου θα μπορούσε να εντείνει την επισιτιστική ανασφάλεια όχι μόνον στην περιφέρεια (σ. σ. της Μέσης Ανατολής) αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πασχαλινό ωράριο: Ανοικτά τα μαγαζιά, σήμερα Κυριακή

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των αγώνων για τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής

Ο καιρός σήμερα: Λιακάδα με λίγες τοπικές νεφώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα