ΑΘΗΝΑ
21:15
|
03.05.2024
Ο ηγέτης των Εργατικών δικαιολόγησε αυτή του τη δήλωση, αναφέροντας ότι η κατάπαυση πυρός θα ενθάρρυνε τη Χαμάς για μελλοντικές επιθέσεις.
Στάρμερ για κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ηγέτης των Εργατικών, Στάρμερ δήλωσε, ότι κατανοεί τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά υποστήριξε ότι δεν είναι «σωστή θέση» αυτή τη στιγμή.

Περισσότεροι από 60 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος έχουν ζητήσει κατάπαυση του πυρός, αλλά ο Στάρμερ επέμεινε, ότι μια παύση θα επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα και στους αμάχους να φύγουν. Υποστήριξε επίσης, ότι μια κατάπαυση του πυρός θα άφηνε ανέπαφη την υποδομή της Χαμάς, δίνοντάς της τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μελλοντικές επιθέσεις.

Απευθυνόμενος στο ακροατήριο στο Λονδίνο, ο ηγέτης των Εργατικών είχε προσπαθήσει να κατευνάσει τις αυξανόμενες εντάσεις στο κόμμα του για τη σύγκρουση.

Οι δήμαρχοι Καν και Μπουρχάμ, ο ηγέτης των Εργατικών της Σκωτίας, Ανάς Σαρβάρ και αρκετοί στελέχη του frontbencher είναι μεταξύ εκείνων, που έχουν αποκλίνει από την επίσημη γραμμή του κόμματος για το θέμα. Τουλάχιστον 250 δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν επίσης κατάπαυση του πυρός, με περίπου 30 δημοτικούς συμβούλους να παραιτούνται από το κόμμα λόγω της θέσης της ηγεσίας για τον πόλεμο.

Εν τω μεταξύ, ο Άντι ΜακΝτόναλντ τέθηκε σε αναστολή ως βουλευτής των Εργατικών, λόγω των σχολίων που το κόμμα περιέγραψε ως «βαθιά προσβλητικά» σε μια συγκέντρωση υπέρ των Παλαιστινίων.

Μετά την ομιλία του, ο Στάρμερ ρωτήθηκε επανειλημμένα εάν τα στελέχη των Εργατικών, που αποκλίνουν από τη θέση του κόμματος θα απολυθούν. Ο ίδιος δήλωσε, ότι το κόμμα είναι ενιαίο και ότι θέλει να δει μια «ελάφρυνση αυτής της απαίσιας κατάστασης» και ότι κατανοεί τις ανησυχίες των συναδέλφων του, αλλά δεν τόνισε εάν θα τιμωρηθούν για ρήξη της γραμμής του κόμματος.

Ο Στάρμερ πρόσθεσε, ότι η προσέγγισή του στη σύγκρουση οδηγήθηκε από την επιθυμία να υπερασπιστεί το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τα δικαιώματα των Παλαιστινίων «που έχουν παγιδευτεί στα πυρά».

«Αν και κατανοώ τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, σε αυτό το στάδιο δεν πιστεύω ότι αυτή είναι η σωστή θέση τώρα. Η Χαμάς θα ενθαρρυνθεί και θα αρχίσει αμέσως να προετοιμάζεται για μελλοντική βία και επιθέσεις».

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι το Ισραήλ τηρεί το διεθνές δίκαιο, ο Στάρμερ είπε, ότι αυτό θα αποφασιστεί εν ευθέτω χρόνω και δεν θα ήταν «άσοφο» για τους πολιτικούς να προβούν σε πρόωρες ανακοινώσεις. Με το να μην υποστηρίζει μια πλήρη κατάπαυση του πυρός, ο ηγέτης των Εργατικών ευθυγραμμίζεται με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα