Βρέθηκε λύση για τα «ραδιενεργά» θαλασσινά της Φουκουσίμα τα οποία αρνείται να αγοράζει πλέον η Κίνα, καθώς θα εμπλουτίσουν, από εδώ και μπρος, τις διατροφικές συνήθειες των Αμερικανών στρατιωτών.
Ο αμερικανικός στρατός στην Ιαπωνία άρχισε να αγοράζει τα θαλασσινά της χώρας ως απάντηση στην απαγόρευση εισαγωγής από την Κίνα μετά την απελευθέρωση επεξεργασμένου νερού από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία Ραμ Εμανουέλ είπε ότι η Ουάσιγκτον μπορεί επίσης να εξετάσει άλλους τρόπους για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της απαγόρευσης της Κίνας.
Το χαρακτήρισε ως μέρος των «οικονομικών πολέμων» του Πεκίνου.
Η Κίνα, η οποία ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής ιαπωνικών θαλασσινών, δήλωσε ότι απαγόρευσε τις εισαγωγές λόγω φόβων για την ασφάλεια.
Fukushima: US buys Japan seafood to counter China ban https://t.co/h25Sl54uGd
— BBC News (World) (@BBCWorld) October 31, 2023
Πέρυσι η Ιαπωνία εξήγαγε περισσότερους από 100.000 τόνους χτένια στην Κίνα. Η πρώτη αγορά στο πλαίσιο του συστήματος των ΗΠΑ είναι ένα κλάσμα αυτής – λίγο λιγότερο από έναν μετρικό τόνο οστρακοειδών.
Ο κ. Εμανουέλ δήλωσε ότι είναι η έναρξη μιας μακροπρόθεσμης σύμβασης που θα επεκταθεί με την πάροδο του χρόνου σε όλα τα είδη θαλασσινών.
Οι αγορές θα χρησιμοποιηθούν για τη διατροφή του στρατιωτικού προσωπικού και θα πωληθούν σε καταστήματα και εστιατόρια σε στρατιωτικές βάσεις στην Ιαπωνία.
«Θα είναι μια μακροπρόθεσμη σύμβαση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της αλιείας και των συνεταιρισμών εδώ», είπε ο κ. Εμανουέλ.
Ο αμερικανικός στρατός δεν είχε αγοράσει προηγουμένως ιαπωνικά θαλασσινά στην Ιαπωνία και η Ουάσιγκτον μπορεί επίσης να εξετάσει τις εισαγωγές ψαριών από την Ιαπωνία και την Κίνα, είπε ο κ. Εμανουέλ.
Απαντώντας στα σχόλια του κ. Εμανουέλ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γουένμπιν είπε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα: «Η ευθύνη των διπλωματών είναι να προάγουν τη φιλία μεταξύ των χωρών αντί να σπιλώνουν άλλες χώρες και να προκαλούν προβλήματα».