ΑΘΗΝΑ
09:03
|
03.05.2024
Οι εργαζόμενοι καταβρέχθηκαν με νερό που περιείχε ραδιενεργά υλικά αφότου έσπασε ο σωλήνας στο σύστημα φιλτραρίσματος λυμάτων που εργάζονταν.
Εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τέσσερις εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα καταβρέχθηκαν με νερό που περιείχε ραδιενεργά υλικά, ενώ δύο από αυτούς μεταφέρθηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον χειριστή του εργοστασίου.

Το περιστατικό, που έλαβε χώρα την Τετάρτη, υπογραμμίζει τους κινδύνους που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Ιαπωνία στον παροπλισμό του εργοστασίου. Ο αντιδραστήρας καταστράφηκε από ένα τεράστιο τσουνάμι το 2011 στη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο από το Τσορνόμπιλ το 1986.

Πέντε εργαζόμενοι καθάριζαν σωλήνες στο σύστημα φιλτράροντας τα λύματα για απελευθέρωση στη θάλασσα, όταν δύο πιτσιλίστηκαν με υγρά αφότου ένας σωλήνας αποκόπηκε κατά λάθος, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας Tepco.

Δύο άλλοι μολύνθηκαν όταν καθάρισαν τη διαρροή, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Τα επίπεδα ακτινοβολίας στους δύο νοσηλευόμενους άνδρες ήταν πάνω από 4 Μπεκερέλ ανά τετραγωνικό εκατοστό, το όριο που θεωρείται ασφαλές.

«Μας είπαν ότι η κατάσταση των δύο εργαζομένων που νοσηλεύονται είναι σταθερή», είπε ο εκπρόσωπος της Tepco.

Η Tepco είπε ότι και οι δύο εργάτες θα μείνουν στο νοσοκομείο για «περίπου δύο εβδομάδες» για εξετάσεις παρακολούθησης και ότι η εταιρεία αναλύει πώς συνέβη το ατύχημα ενώ επανεξετάζει τα μέτρα για να αποτρέψει την επανάληψή αντίστοιχου περιστατικού.

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες ημέρες αφότου η Tepco ολοκλήρωσε την απελευθέρωση μιας δεύτερης παρτίδας λυμάτων από το εργοστάσιο και καθώς επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών επισκέφτηκαν την εγκατάσταση για έλεγχο ασφάλειας.

Η Tepco άρχισε να αντλεί πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους νερού στη θάλασσα στις 24 Αυγούστου, προκαλώντας δριμύτατη κριτική από την Κίνα και τις τοπικές αλιευτικές κοινότητες που ανησυχούσαν για τη φήμη των αλιευμάτων τους. Το νερό επεξεργάζεται για να αφαιρέσει τις περισσότερες ραδιενεργές ουσίες, αλλά περιέχει τρίτιο, ένα ισότοπο υδρογόνου που δεν μπορεί εύκολα να διαχωριστεί από το νερό.

Η άποψη του Τόκιο ότι το νερό που εκλύεται είναι ακίνδυνο υποστηρίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

Αλλά η Κίνα και η Ρωσία επέκριναν την απελευθέρωση και απαγόρευσαν τις εισαγωγές ιαπωνικών θαλασσινών.

Η απελευθέρωση του νερού, που ισοδυναμεί με 540 ολυμπιακές πισίνες, έχει σκοπό να καθαρίσει χώρο για το πολύ πιο επικίνδυνο έργο της απομάκρυνσης ραδιενεργού καυσίμου και συντριμμιών από τους τρεις πληγέντες αντιδραστήρες.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μεγάλο Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα