ΑΘΗΝΑ
00:49
|
28.04.2024
Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα μπορούσε να αρχίσει από τα μέσα του χρόνου εφόσον ο πληθωρισμός μειωθεί κάτω από το 3% «σε μόνιμη και διατηρήσιμη…
Γιάννης Στουρνάρας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την εκτίμηση πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα σε νέα αύξηση των επιτοκίων έκανε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προβλέποντας πως η αποκλιμάκωση τους θα αρχίσει (εκτός απροόπτου) από τον Ιούνιο του 2024.

Μιλώντας στη Γερμανική εφημερίδα Ηandelsblatt ο Γιάννης Στουρνάρας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ύψος των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι τα «επιτόκια έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο τους». Τόνισε πως αυτή είναι η προσωπική του γνώμη. Ανέφερε πως η αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα μπορούσε να αρχίσει από τα μέσα του χρόνου εφόσον ο πληθωρισμός μειωθεί κάτω από το 3% «σε μόνιμη και διατηρήσιμη βάση».

Για το ζήτημα της ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων και τους κινδύνους που προκαλεί αυτό στην αναχρηματοδότηση του Δημόσιου Χρέους ο Στουρνάρας ανέφερε ότι ειδικά για την Ελλάδα η όλη κατάσταση αποτελεί «μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους είναι μικρές, η επίδραση της διαφοράς ρυθμού ανάπτυξης-επιτοκίου είναι πολύ ευνοϊκή και υπάρχουν πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα. Δικαιούμαστε να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια, ιδίως μετά από όσα έχουμε υποφέρει στο παρελθόν!»

Γιάννης Στουρνάρας

Προσέθεσε δε ότι η χώρα μας έχει ξεπεράσει οριστικά την κρίση καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά: «Πέρα από τις ευνοϊκές οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις, φαίνεται ότι ο ελληνικός λαός αποφάσισε να απορρίψει τον λαϊκισμό. Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαμε οι πρώτοι που ασπαστήκαμε τον λαϊκισμό, αλλά ήμασταν επίσης και οι πρώτοι που τον αποκηρύξαμε. Σήμερα υπάρχει ένας σαφής πολιτικός ορίζοντας. Ο ελληνικός λαός φαίνεται να εκτιμά τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότερα πολύ περισσότερο από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν.»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα