ΑΘΗΝΑ
11:04
|
03.05.2024
«Οι επιθέσεις που υπέστησαν Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι στη Γάζα αντιστοιχούν στον ορισμό της αδιάκριτης επίθεσης».
Δημοσιογράφοι στη Λωρίδα της Γάζας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) ανακοίνωσαν σήμερα, πως κατέθεσαν στις 31 Οκτωβρίου καταγγελία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά Παλαιστίνιων δημοσιογράφων στη Γάζα (είναι η τρίτη τέτοια καταγγελία από το 2018) και ενός Ισραηλινού δημοσιογράφου, οι οποίοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Οι θάνατοι και οι τραυματισμοί των δημοσιογράφων παραπέμπουν σε εγκλήματα πολέμου που δικαιολογούν έρευνα από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).

«Η κλίμακα, η σοβαρότητα και η επαναλαμβανόμενη φύση των διεθνών εγκλημάτων που στοχεύουν δημοσιογράφους, ιδιαίτερα στη Γάζα, απαιτεί έρευνα κατά προτεραιότητα από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Το ζητάμε από το 2018. Τα τρέχοντα τραγικά γεγονότα καταδεικνύουν την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη δράσης του ΔΠΔ» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, Κρίστοφ Ντελουάρ.

Στη καταγγελία του ο οργανισμός αναφέρει πως «Οι επιθέσεις που υπέστησαν Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι στη Γάζα αντιστοιχούν στον ορισμό της αδιάκριτης επίθεσης, βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και ως εκ τούτου συνιστούν εγκλήματα πολέμου σύμφωνα με το άρθρο 8.2.β. του Καταστατικού της Ρώμης. Ακόμη και αν αυτοί οι δημοσιογράφοι ήταν θύματα επιθέσεων που στόχευαν σε νόμιμους στρατιωτικούς στόχους, όπως ισχυρίζονται οι ισραηλινές αρχές, οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν εμφανώς δυσανάλογο πλήγμα στους αμάχους και εξακολουθούν να αποτελούν έγκλημα πολέμου σύμφωνα με αυτό το άρθρο.»

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα