Την ανησυχία των Αμερικανών ερευνητών προκαλούν τα προϊόντα σοκολάτας -ιδίως μαύρης– που κυκλοφορούν στο εμπόριο, σύμφωνα με το Healthstat.gr.
Ειδικότερα, σε πρόσφατη έκθεση του Αμερικάνικου οργανισμού Consumer Reports διαπιστώθηκε ότι το ένα τρίτο από τα 48 προϊόντα σοκολάτας που υποβλήθηκαν σε έλεγχο, συμπεριλαμβανομένων των τσιπς σοκολάτας, των μπράουνι, των ροφημάτων ζεστού κακάο και άλλων, περιέχουν «ανησυχητικά επίπεδα» βαρέων μετάλλων όπως ο μόλυβδος και το κάδμιο. Αν και ελέγχθηκαν επίσης για αρσενικό και υδράργυρο, κανένα από αυτά τα προϊόντα δεν περιείχε ανησυχητικές ποσότητες.
Όταν καταναλώνονται τακτικά, αυτά τα βαρέα μέταλλα μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας στα μικρά παιδιά, καθώς τα υπερβολικά επίπεδα μπορεί να «βλάψουν τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, προκαλώντας αναπτυξιακές καθυστερήσεις, προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς και πολλά άλλα», σύμφωνα με την έκθεση. Οι ενήλικες μπορεί επίσης να εμφανίσουν αρνητικές παρενέργειες όπως καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, αναπαραγωγικά προβλήματα, νεφρική βλάβη και υπέρταση.
Ακολουθεί η λίστα με τα προϊόντα που περιέχουν υπερβολικές ποσότητες μολύβδου ή/και καδμίου:
Μαύρη σοκολάτα
– Sam’s Choice (Walmart) Dark Chocolate 72% Cocoa
– Divine 85% Exquisitely Smooth Dark Chocolate
– Evolved Signature Dark 72% Cacao Chocolate Bar
– Perugina 70% Premium Dark Chocolate
– Perugina 85% Premium Dark Chocolate
Τσιπς σοκολάτας
– Good & Gather (Target) Semi-Sweet Mini Chocolate Chips
– Hu Dark Chocolate Gems
Σκόνη κακάο
– Hershey’s Cocoa Naturally Unsweetened 100% Cacao
– Droste Cacao Powder
Ζεστή σοκολάτα
– Trader Joe’s Organic Hot Chocolate Mix
– Starbucks Hot Cocoa Classic
– Great Value (Walmart) Milk Chocolate Flavor Hot Cocoa Mix
Brownie Mix
– Ghirardelli Premium Brownie Mix Double Chocolate
Cake Mix
– Simple Mills Almond Flour Baking Mix – Chocolate Muffin & Cake
– Bob’s Red Mill Gluten Free Chocolate Cake Mix
Προτιμήστε την σοκολάτα γάλακτος
Οι μπάρες σοκολάτας γάλακτος ελέγχθηκαν επίσης σε αυτήν την έκθεση, αλλά καμία από αυτές δεν ενέχει κίνδυνο υψηλής περιεκτικότητας σε βαρέα μέταλλα. Εξαιτίας αυτού, το Consumer Reports συνιστά να αντικαταστήσετε κάποιο από αυτά τα προϊόντα μαύρης σοκολάτας με σοκολάτα γάλακτος, καθώς η σοκολάτα γάλακτος είναι λιγότερο πιθανή πηγή μολύβδου και καδμίου.
«Σε τελική ανάλυση, η μαύρη σοκολάτα μια στο τόσο και με μέτρο, πιθανότατα δεν προκαλεί ανησυχία», λέει η διαιτολόγος Emily Lachtrupp, M.S., RD. «Επιπλέον, η μαύρη σοκολάτα έχει και κάποια οφέλη για την υγεία. Εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε μερικές από τις επιλογές μαύρης σοκολάτας που είναι κάτω από τα επίπεδα CR για μόλυβδο και κάδμιο, όπως η Divine 70% Deliciously Smooth Dark Chocolate και η Sam’s Choice (Walmart) Dark Chocolate 85% Cocoa. Οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα την έκθεσή τους σε βαρέα μέταλλα», πρόσθεσε.
Οι ειδικοί λένε ότι δεν αποτελεί πρόβλημα η ελάχιστη δυνατή κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων, αλλά συμβουλεύουν τους καταναλωτές να έχουν κατά νου ότι υπάρχουν ασφαλέστερες επιλογές στην αγορά.