ΑΘΗΝΑ
22:21
|
01.05.2024
«Δε θα μας χαριστεί τίποτα αν δεν το διεκδικήσουμε».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε καταγγελία προχώρησε το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση-ΣΕΦΚ αναφορικά με τις εργασιακές συνθήκες στον όμιλο «Διακρότημα».

Ανακοίνωση για τις συνθήκες εργασίας στον Όμιλο «Διακρότημα»

Συνάδελφε/Συναδέλφισσα,

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως στην ιδιωτική εκπαίδευση, λόγω και της χρόνιας απουσίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, εργαζόμενοι και εργαζόμενες ερχόμαστε αντιμέτωποι με άθλιες συνθήκες εργασίας: χαμηλούς μισθούς, ανασφάλιστη και εντατικοποιημένη εργασία, ολιγόμηνες συμβάσεις, μη καταβολή δώρων και επιδομάτων, εργοδοτική αυθαιρεσία. Όλα αυτά αξιοποιούνται στο έπακρο από μικρότερες ή μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου, προκειμένου να μας ξεζουμίσουν και ταυτόχρονα να αυξάνουν την κερδοφορία τους.

Ο Όμιλος «Διακρότημα» είναι μια περίπτωση μεγάλης αλυσίδας φροντιστηρίων, η οποία απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων και ακολουθεί ακριβώς την παραπάνω λογική σε βάρος τους, με τη μη τήρηση των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία διαλειμμάτων, τις αδήλωτες ώρες -οι οποίες μάλιστα πληρώνονται με ωρομίσθιο μικρότερο ακόμη κι από το προβλεπόμενο-ψίχουλο (8,91 μεικτά μετά την αύξηση του κατώτατου). Παράλληλα, ο Όμιλος διαφημίζει τη διεξαγωγή 60λεπτων μαθημάτων (οι καθηγητές αξιολογούνται σύμφωνα με την τήρηση ή μη αυτού, αλλά αμείβονται με βάση τα 45 λεπτά), στοιχείο το οποίο προβάλλεται ως πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα φροντιστήρια, παρ’ ότι συνιστά παράβαση της νομοθεσίας! Τέλος, μείζον πρόβλημα συνιστούν τα απλήρωτα εξωδιδακτικά καθήκοντα για τους καθηγητές (υποχρεωτικά μηνιαία meetings, πολύωρες ενημερώσεις γονέων, συγγραφή επαναληπτικών διαγωνισμάτων, συμπλήρωση ηλεκτρονικών καρτελών μαθητών κλπ.).

Μάλιστα, σε πρόσφατο γραπτό σημείωμα που στάλθηκε σε εργαζόμενους, υπήρχε η νύξη ότι σε περίπτωση μη έγκαιρης συμπλήρωσης των απαραίτητων στοιχείων για κάποια διδακτική ώρα στις ηλεκτρονικές καρτέλες, θα τίθεται ζήτημα μη πληρωμής της αντίστοιχης ώρας, ακόμα κι αν οι καθηγητές έχουν εργαστεί κανονικά!

Ακόμα, την περσινή χρονιά σε παραρτήματα του Ομίλου οι καθηγητές κλήθηκαν να συμπληρώσουν αξιολογήσεις στις οποίες έπρεπε να δηλώσουν αν είναι ή όχι ικανοποιημένοι από τη μισθολογική κλίμακα της εταιρείας, με τις απαντήσεις και την ανωνυμοποίησή τους να είναι εξαιρετικά επισφαλείς.

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τις συνθήκες εργασίας στον Όμιλο “Διακρότημα”, ο οποίος κατά δήλωση του ιδιοκτήτη του στις τακτικές ενημερώσεις καθηγητών, αποτελεί τη μεγαλύτερη αλυσίδα στον χώρο πανελλαδικά, παρουσιάζει αυξητική τάση στις εγγραφές νέων μαθητών/-τριών και έχει την ευχέρεια να προσφέρει στους γονείς δώρα μέσω κληρώσεων και γενναίες ελαφρύνσεις σε δίδακτρα εν είδει bonus, σε περίπτωση έγκαιρης επανεγγραφής τους. Στον ίδιο Όμιλο όμως οι εκπαιδευτικοί εργάζονται σε ένα περιβάλλον εντατικοποιημένης και σκληρά εκμεταλλεύσιμης εργασίας, που χαρακτηρίζεται πολλές φορές από υπασφάλιση και άλλοτε είναι σε έναν βαθμό ακόμη και απλήρωτη, κάτι που οδηγεί, όπως συμβαίνει στην πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο, στο να μην μπορούν να ζήσουν αποκλειστικά από την εργασία τους.

Συνάδελφε/Συναδέλφισσα,

Δε θα μας χαριστεί τίποτα αν δεν το διεκδικήσουμε. Η μακροχρόνια εμπειρία, οι αγώνες και η συλλογική οργάνωση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας απέναντι σε επιχειρήσεις του κλάδου, έχουν δείξει ότι η πάλη μας μπορεί να νικήσει την εργοδοσία. Ήδη από την περσινή χρονιά, έχει συγκροτηθεί στο σωματείο επιτροπή εργαζομένων στον Όμιλο ‘’Διακρότημα’’, με σκοπό την ανάδειξη των επιμέρους προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε οι εργαζόμενοι εντός του, αλλά και την οργάνωση ενός κοινού σχεδιασμού για τις διεκδικήσεις μας και την κατοχύρωση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με βάση τις ανάγκες μας.

  • Οργανωνόμαστε στο σωματείο μας, καταγγέλλουμε, διεκδικούμε!
  • Οργανωνόμαστε στην σωματειακή επιτροπή εργαζομένων στον Όμιλο ‘’Διακρότημα’’.
  • Με τον συλλογικό αγώνα μας μπορούμε να νικήσουμε!

ΣΕΦΚ- Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα