ΑΘΗΝΑ
02:16
|
09.05.2024
Προηγήθηκαν σφοδρές συγκρούσεις εντός της Πόλης της Γάζας το απόγευμα. Θα αντισταθούμε, λέει η Χαμάς. Ξεπέρασαν τους 9.000 οι νεκροί.
Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την «πλήρη περικύκλωση» της Πόλης της Γάζας ανακοίνωσε απόψε, λίγο πριν τις 21.00, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, χαρακτηρίζοντας την πόλη «κέντρο της δραστηριότητας της Χαμάς». Ο ίδιος τόνισε για πολλοστή φορά πως ο όρος «εκεχειρία» δεν είναι καθόλου επί τάπητος «επί του παρόντος».

Απέναντι σε αυτή την εξέλιξη, ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, Αμπού Ομπέιντα, ανακοίνωσε ότι οι μαχητές της οργάνωσης θα συνεχίσουν να αντιστέκονται στις δυνάμεις εισβολής που βρίσκονται βορειοδυτικά και νότια της Πόλης της Γάζας και της πόλης Μπέιτ Χανούν.

«Οι γραμμές άμυνάς μας θα καταπλήξουν τον εχθρό σε κάθε βήμα» τόνισε προσθέτοντας πως στο τέλος η Χαμάς θα κάνει τη Γάζα «κατάρα της ιστορίας του Ισραήλ».

Λίγο νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ ανακοίνωσε ότι ο στρατός έχει «μοναδικές λύσεις» σε ό,τι αφορά την κατεδάφιση του εκτενούς δικτύου τούνελ της Χαμάς κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας. «Θα φθάσουμε παντού, και τότε οι τρομοκράτες θα έχουν δύο επιλογές: ή να πεθάνουν μέσα στα τούνελ, ή να βγουν έξω. Και τότε θα πεθάνουν από τα πυρά των στρατιωτών μας, ή θα παραδοθούν άνευ όρων».

Το απόγευμα, εκπρόσωπος του στρατού ανακοίνωσε την πραγματοποίηση σφοδρών συγκρούσεων μέσα στην Πόλη της Γάζας παράλληλα με το ανελέητο σφυροκόπημα του θύλακα από εδάφους και αέρος για 27η ημέρα. Οι νεκροί από το καταστροφικό μπαράζ επιθέσεων ήδη ξεπέρασαν τους 9.061 (από τους οποίους τα 3.760 παιδιά και 2.326 γυναίκες), οι τραυματίες ξεπερνούν τους 32.000, και οι αγνοούμενοι εκτιμάται πως ανέρχονται σε τουλάχιστον 2.600.

Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα, ο επικεφαλής του ισραηλινού ΓΕΣ, στρατηγός Χέρτζι Χαλέβι, ισραηλινά στρατεύματα έχουν περικυκλώσει την Πόλη της Γάζας από διάφορες κατευθύνσεις. Ισχυρίστηκε πως με τον τρόπο αυτό επιτεύχθηκε άλλο ένα «σημαντικό στάδιο στον πόλεμο».

«Οι δυνάμεις μας είναι στην καρδιά της βόρειας Γάζας, επιχειρούν στην πόλη της Γάζας, την έχουν περικυκλώσει και εμβαθύνουν τις επιχειρήσεις και τα επιτεύγματα» ανέφερε σε ανακοίνωση  που εξέδωσε από αεροπορική βάση.

Ο Ισραηλινός στρατηγός και αρχηγός του ΓΕΣ, Χέρτζι Χαλέβι

Επιχειρώντας να διαλαλήσει τα «προσόντα» της ισραηλινής πολεμικής μηχανής διευκρίνισε πως οι χερσαίες δυνάμεις «συνοδεύονται από ακριβείς πληροφορίες και από πυρά θαλάσσης και αέρος». Δεν απέφυγε αναφορά στους 18 Ισραηλινούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν από την έναρξη της χερσαίας επέμβασης στο βράδυ της 27ης Οκτωβρίου μιλώντας για «οδυνηρό και δύσκολο τίμημα».

Σε ό,τι αφορά τους πάνω από 230 ομήρους που είναι στα χέρια της Χαμάς ο Χαλέβι είπε πως ο στρατός «έχει υποχρέωση να τους επιστρέψει όλους πίσω».

Άλλα λέει ο στρατός, άλλα ο πρωθυπουργός

Για πρώτη φορά ο Χαλέβι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δώσει ο στρατός καύσιμα σε νοσοκομεία της Γάζας, αλλά αμέσως μετά το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανακοίνωσε πως δεν έχει εγκριθεί από τον τελευταίο μία τέτοια απόφαση.

Λίγη μετά από αυτές τις ανακοινώσεις, χτυπήθηκε και ο προσφυγικός καταυλισμός Μπουρέιτζ στην κεντρική Γάζα, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον27 αμάχων. Ο εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας της Γάζας με δηλώσεις του στο Al Jazeera, Μαχμούντ Μπασάλ, ανέφερε ότι ήταν δύσκολο για τους διασώστες να φθάσουν για να καθαρίσουν τα ερείπια λόγω των παραλυμένων υποδομών και της έλλειψης καυσίμων.

Επιπλέον η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έδωσε βίντεο με τον βομβαρδισμό της συνοικίας Τελ αλ Χάουα στην πόλη της Γάζας όπου ισραηλινές δυνάμεις φαίνεται να βάλλουν με πυρά ομάδα αμάχων σε απόσταση 100 μέτρων από το νοσοκομείο αλ Κουντς.

Δεν επιβεβαιώνει το Ισραήλ το πάγωμα σχέσεων με το Μπαχρέιν

Νωρίτερα σήμερα το Μπαχρέιν είχε ανακοινώσει την ανάκληση του πρέσβη του στο Ισραήλ (με το οποίο έχουν σχέσεις από τον Σεπτέμβριο του 2020 μετά από «συμφωνία του Αβραάμ») αλλά στη συνέχεια, το απόγευμα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ διέψυεσε πως έχουν διαρραγεί οι διπλωματικές και οικονομικές με το κρατίδιο του Περσικού.

Σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Λιόρ Χαϊάτ, αναφέρεται πως «δεν έχει ληφθεί ειδοποίηση ή απόφαση από την κυβέρνηση του Μπαχρέιν».

Στην ανάκληση του πρέσβη της στο Ισραήλ προχώρησε την Τετάρτη και η Ιορδανία, εξηγώντας πως αυτό θα συνεχίσει μέχρι τον τερματισμό τη επίθεσης στη Γάζα.

Η Βολιβία ήταν η πρώτη χώρα που προχώρησε σε αυτή την ενέργεια στην αρχή της βδομάδας.

Ρουκέτες της Χαμάς στο Ισραήλ από τον Λίβανο

Απόψε, τουλάχιστον 12 ρουκέτες της Χαμάς έπληξαν μεθοριακή πόλη στο βόρειο Ισραήλ στα σύνορα με τον Λίβανο με αποτέλεσμα σοβαρές υλικές ζημιές σε κτίρια και τον ελαφρύ τραυματισμό δύο πολιτών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Οι ΗΠΑ χάνουν σε επιρροή και λάμψη υπερδύναμης…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα