ΑΘΗΝΑ
02:38
|
06.05.2024
Στα 9.061 ανέρχονται τα θύματα στη Γάζα, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 30.000-Το Μπαχρέιν στις χώρες που διακόπτει τις οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ.
Αυξάνονται οι νεκροί στη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χωρίς τέλος είναι η αδιάκοπη σφαγή των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ. Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στον προσφυικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, όπου ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως μάχεται με μέλη της Χαμάς, ενώ υπ’ ατμών είναι ο αραβικός κόσμος για το μακελειό που έχει εξαπολυθεί στη Γάζα.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τάχθηκε χθες Τετάρτη υπέρ του να υπάρξει «παύση» στον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς, προκειμένου οι «αιχμάλωτοι» να μπορέσουν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας.

Περνούν από τη Γάζα στην Αίγυπτο

Πολίτες της Ελλάδας, της Ελβετίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, του Μπαχρέιν προστέθηκαν στον κατάλογο των ξένων υπηκόων που μπορούν να εγκαταλείψουν την Πέμπτη την παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη στρατιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον κατάλογο που έχει δοθεί από τη διοίκηση του σημείου ελέγχου Ράφα στα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας και της Αιγύπτου.

Την είδηση επιβεβαίωσε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν νωρίτερα:

«Κατόπιν ενεργειών του Υπουργείου Εξωτερικών και υπό το συντονισμό της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Κάιρο και του Γενικού Προξενείου Ιεροσολύμων, δώδεκα Έλληνες πολίτες, οι οποίοι διέμεναν στη Γάζα, διήλθαν σήμερα με ασφάλεια από τη συνοριακή διάβαση της Ράφας και βρίσκονται πλέον στην Αίγυπτο».

Σύμφωνα με τον κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα το RIA NOVOSTI, περιλαμβάνει περίπου 600 ονόματα ανθρώπων με υπηκοότητα άλλων χωρών που βρίσκονται σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, περιλαμβάνει πολίτες της Ελλάδας, της Ελβετίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας και του Μπαχρέιν. Η Αίγυπτος ετοιμάζεται να διευκολύνει την εκκένωση 7.000 ξένων υπηκόων από την παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της αραβικής δημοκρατίας στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Χαϊράτ πραγματοποίησε συνάντηση με πρεσβευτές και εκπροσώπους ξένων διπλωματικών αποστολών και συζήτησε «τις προετοιμασίες των αιγυπτιακών αρχών που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της υποδοχής και της εκκένωσης των ξένων πολιτών από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του σημείου ελέγχου της Ράφα, οι οποίοι αριθμούν περίπου 7.000 άτομα με υπηκοότητα από περισσότερες από 60 χώρες.

Ο βοηθός υπουργού Εξωτερικών συζήτησε επίσης, τον ρόλο που ανατίθεται στις ξένες αποστολές στη διαδικασία εκκένωσης, ο οποίος είναι να διευκολύνουν «τους πολίτες να αποκτήσουν τα απαραίτητα έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να εισέλθουν στο αιγυπτιακό έδαφος» και να προβούν σε ρυθμίσεις για την περαιτέρω αποστολή τους στις χώρες καταγωγής τους.

Το Μπαχρέιν διακόπτει τις οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ

Το Μπαχρέιν ανακοίνωσε, ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στο Ισραήλ και διέκοψε όλους τους οικονομικούς δεσμούς μαζί του. Σε ανακοίνωσή του, το κοινοβούλιο του κράτους του Κόλπου ανέφερε, ότι οι κινήσεις ήταν μέρος των μέτρων που ελήφθησαν για την υποστήριξη «της Παλαιστινιακής υπόθεσης και των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού».

Το Μπαχρέιν, το οποίο δημιούργησε διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραήλ το 2020, είπε ότι ο Ισραηλινός πρεσβευτής στη Μανάμα είχε ήδη φύγει. Η ανακοίνωση ήρθε μια ημέρα αφότου η Ιορδανία είπε, ότι ανακάλεσε επίσης τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ για να διαμαρτυρηθεί για την «καταστροφή» εν μέσω των επιθέσεων του Ισραήλ. Η Βολιβία αυτή την εβδομάδα διέκοψε τις επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ λόγω του πολέμου στη Γάζα, ενώ η Χιλή και η Κολομβία ανακάλεσαν επίσης τους πρεσβευτές τους στο Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις.

Αυτοκίνητα, καταστήματα πυρπολήθηκαν στην τελευταία επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Αναφορές για επίθεση από δεκάδες Ισραηλινούς εποίκους στην παλαιστινιακή πόλη Ντέιρ Σαράφ, δυτικά της Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Πλάνα από τη σκηνή δείχνουν λοφία μαύρου καπνού να ανεβαίνουν στον ουρανό από αυτοκίνητα που πυρπολήθηκαν.

Επιθέσεις δέχθηκαν επίσης καταστήματα παλαιστινιακών, ενώ ένας 50χρονος Παλαιστίνιος έχει τραυματιστεί.

Τελευταία στοιχεία για τα θύματα

Γάζα
Σκοτωμένοι: 9.061
Τραυματίες: 32.000

Κατεχόμενη Δυτική Όχθη
Σκοτώθηκαν: 132
Τραυματίες: 2.000

Ισραήλ
Σκοτωμένοι: 1.405
Τραυματίες: 5.431

Πάνω από 20.000 τραυματίες-Κλείνουν νοσοκομεία στη Γάζα

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι 16 από τα 35 νοσοκομεία στη Γάζα είναι εκτός λειτουργίας.

Το Νοσοκομείο Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας, το μοναδικό νοσοκομείο καρκίνου στη Γάζα, αναγκάστηκε να σταματήσει τη λειτουργία του αφού τελείωσαν τα καύσιμα. «Οι ζωές 70 ασθενών με καρκίνο μέσα στο νοσοκομείο απειλούνται σοβαρά», δήλωσε την Τετάρτη η Παλαιστίνια υπουργός Υγείας Μάι αλ-Κάιλα.

Πάνω από 20.000 τραυματίες βρίσκονται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε χθες βράδυ η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), μετά τις πρώτες διακομιδές στην Αίγυπτο τραυματιών και ασθενών, Παλαιστίνιων, ξένων και ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα.

«Πάνω από 20.000 τραυματίες παραμένουν στη Γάζα, με περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη εξαιτίας της πολιορκίας» και των ακατάπαυστων βομβαρδισμών του Ισραήλ, ανέφερε η γαλλική οργάνωση βοήθειας και περίθαλψης σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η MSF, διευκρινίζοντας πως 22 μέλη του διεθνούς προσωπικού της μπόρεσαν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω της διέλευσης στη Ράφα, τόνισε πως πρέπει να επιτραπεί να απομακρυνθούν από τον παλαιστινιακό θύλακα περισσότεροι κάτοικοι.

«Αυτοί που επιθυμούν να φύγουν από τη Γάζα πρέπει να επιτραπεί να το κάνουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και πρέπει να έχουν το δικαίωμα επιστροφής», τόνισε η ΜΚΟ, καλώντας ταυτόχρονα ξανά να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός». Σύμφωνα με αιγύπτιο αξιωματούχο, 76 παλαιστίνιοι τραυματίες και 335 ξένοι και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα μπόρεσαν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας χθες, στην πρώτη επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον 195 νεκροί στη Τζαμπαλίγια, εκατοντάδες οι τραυματίες

Τουλάχιστον 195 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς του στρατού του Ισραήλ στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπαλίγια προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη, αναφέρει ανακοίνωση της υπηρεσίας ενημέρωσης της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Άλλοι 120 άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από τα συντρίμμια και η τύχη τους αγνοείται, ενώ ακόμη 777 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι τουλάχιστον 8.796 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον στενό παράκτιο θύλακα, μεταξύ των οποίων 3.648 παιδιά, από ισραηλινά πυρά από τις 7 Οκτωβρίου έως σήμερα.

Ακόμη πιο δραματική γίνεται η κατάσταση στα νοσοκομεία καθώς η κύρια γεννήτρια στο Ινδονησιακό νοσοκομείο στη Γάζα έπεσε εκτός λειτουργίας το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με τον επικεφαλής του νοσοκομείου, δρα Ατέφ αλ Καλούφ.

Ο μεγάλος αριθμός τραυματισμένων ανάγκασε το νοσοκομείο να εργάζεται 50 φορές περισσότερο από τις δυνατότητές του λόγω έλλειψης ιατρικών προμηθειών και καυσίμων. Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Υγείας, το νοσοκομείο κατέφυγε στη λήψη σοβαρής απόφασης να κλείσει την κύρια γεννήτρια λόγω ακραίας έλλειψης καυσίμων και να βασιστεί μόνο σε δευτερεύουσες, μικρές γεννήτριες μόνο και μόνο για να διατηρήσει τις ΜΕΘ σε λειτουργία.

Οι ισραηλινές δυνάμεις απέκοψαν τη βόρεια Γάζα από τον υπόλοιπο θύλακα

Υπάρχουν αναφορές ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πιέζουν βαθιά στα βορειοδυτικά τμήματα της Λωρίδας της Γάζας, δηλαδή στην πόλη Μπέιτ Λαχία, και από τη βορειοανατολική πλευρά της πόλης Μπέιτ Χανούν.

Επιπλέον, κάνουν κινήσεις από τα νοτιοανατολικά μέχρι τα δυτικά, κόβοντας δύο μεγάλους δρόμους, την οδού Σαλαχαλντίν και την ακτογραμμή της οδού Ρασίντ. Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να πιέζουν από τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις. Υπάρχουν αναφορές για σφοδρές μάχες που διεξάγονται μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των παλαιστινιακών ομάδων σε αυτές τις περιοχές.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Al Jazeera, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αποκόψει τη βόρεια Γάζα από τον υπόλοιπο θύλακα καθώς έχει κλείσει ο δρόμος προς το νότιο τμήμα του θύλακα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τρόπος διαφυγής για τους άμαχους που βρίσκονται στην περιοχής. «Όποιος είναι στη βόρεια Γάζα θα παραμείνει εκεί», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τζο Μπάιντεν: «Παύση» στον πόλεμο στη Γάζα για να «φύγουν οι όμηροι»-Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν για τρίτη φορά

Ο Τζο Μπάιντεν τάχθηκε χθες Τετάρτη υπέρ του να υπάρξει «παύση» στον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς, προκειμένου οι «αιχμάλωτοι» να μπορέσουν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας.

Αφορμή για την τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου ήταν η παρέμβαση ενός διαδηλωτή κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας. Ο διαδηλωτής φώναξε: «Ως ραβίνος, θέλω να ζητήσεις κατάπαυση του πυρός αμέσως τώρα».

Ο Μπάιντεν απάντησε: «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια παύση. Μια παύση σημαίνει να δώσουμε χρόνο για να βγουν οι κρατούμενοι έξω».

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε αργότερα ότι ο Μπάιντεν αναφερόταν στους ομήρους που κρατά η Χαμάς από την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι και περισσότεροι από 200 κρατούνται όμηροι. Ο Αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις εντός και εκτός ΗΠΑ να παρέμβει για κατάπαυση του πυρός. Ταυτόχρονα, χιλιάδες Αμερικανοί διαδηλώνουν καθημερινά υπέρ της Παλαιστίνης.

Παράλληλα, ο Μπάιντεν στέλνει στην περιοχή για τρίτη φορά τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος θα βρεθεί σε Ισραήλ και Ιορδανία. Διαστάσεις θρίλερ λαμβάνει η επίσκεψή του στην Τουρκία, καθώς ενώ ανακοινώθηκε από την Άγκυρα δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιορδανικό υπουργείο εξωτερικών απέσυρε επειγόντως τον πρεσβευτή του στο Ισραήλ και ενημέρωσε το ισραηλινό υπουργείο εξωτερικών να μην επιστρέψει ο δικός του πρεσβευτής στο Αμμάν, ο οποίος είχε φύγει λόγω των πρόσφατων διαδηλώσεων.

ΟΗΕ: Έγκλημα πολέμου ο βομβαρδισμός στη Τζαμπαλίγια

Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι η ισραηλινή αεροπορική επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια της Γάζας θα μπορούσε να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου, εν μέσω της φρίκης για τον αυξανόμενο αριθμό αμάχων που σκοτώθηκαν στον σχεδόν ένα μήνα πόλεμο.

Ο ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις μιλούν για καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων. «Το μέγεθος της τραγωδίας δεν έχει προηγούμενο», τόνισε χθες ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), κατά την πρώτη επίσκεψή του στη Λωρίδα της Γάζας από το ξέσπασμα του πολέμου.

Πάνω από 70 εργαζόμενοι της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, υπογράμμισε ακόμη ο κ. Λαζαρινί. Στηλίτευσε επιπλέον το γεγονός ότι η ανθρωπιστική βοήθεια είναι κάθε άλλο παρά επαρκής μπροστά στις «μεγάλες ανάγκες» των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

Κατά το COGAT, όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που επιβλέπει τις πολιτικές δραστηριότητες στα παλαιστινιακά εδάφη, στη Λωρίδα της Γάζας εισήλθαν χθες 61 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια. «Πρέπει να επιτραπεί να εισέλθουν αμέσως στη Λωρίδα της Γάζας ιατρικά εφόδια και προσωπικό ανθρωπιστικών οργανώσεων», καθώς «τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί και το σύστημα υγείας είναι αντιμέτωπο με πλήρη κατάρρευση», επισήμανε η MSF.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα