ΑΘΗΝΑ
18:42
|
03.05.2024
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε ότι «δικαίως διώκονται» οι ιεράρχες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από την κυβέρνηση Ζελένσκι!
Μητροπολίτης Τούλτσιν και Μπράτσλαφ Ιωνάθαν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ευρεία δυσαρέσκεια και οργή έχουν προκαλέσει οι τουλάχιστον άστοχες πρόσφατες δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ότι «δικαίως διώκονται» οι ιεράρχες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από την κυβέρνηση Ζελένσκι! Από τους πρώτους, που αντέδρασε, είναι ένας από τους πιο σεβάσμιους επισκόπους στην Ουκρανία, ο μητροπολίτης Τούλτσιν και Μπράτσλαφ Ιωνάθαν, ο οποίος χαρακτήρισε βλάσφημα τα λόγια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και επέκρινε τον ομολογιακό άθλο των Ουκρανών ιεραρχών.

Στις 15 Οκτωβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε σε συνάντηση στη Μαδρίτη με κληρικούς της ιεράς μητροπόλεως Ισπανίας και Πορτογαλίας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως ότι θεωρεί δίκαιη και αιτιολογημένη την ποινική δίωξη σε βάρος των ιεραρχών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η ιστοσελίδα της εκκλησιαστικής επαρχίας Τούλτσιν ανήρτησε την απάντηση.

Τα επικριτικά λόγια έναντι του ομολογιακού άθλου των Ουκρανών ιεραρχών, οι οποίοι υπερασπίζονται την Ορθοδοξία και την κανονική τους Εκκλησία είναι σκοπίμως συκοφαντικά, αμαρτωλά, ακόμη και βλάσφημα, δήλωσε πεπεισμένος ο μητροπολίτης Ιωνάθαν. Στις 7 Αυγούστου του 2023 ο 75χρονος βαριά ασθενών ιεράρχης, ο οποίος είναι ευρέως γνωστός ανά τον ορθόδοξο κόσμο ως μουσικοσυνθέτης, καταδικάσθηκε για παράλογες κατηγορίες σε πέντε χρόνια φυλάκισης με κατάσχεση περιουσίας.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε:

Παράξενα και παρανοϊκά τα λόγια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Μαδρίτη ομοιάζουν με στομωμένη και σκουριασμένη ρομφαία, η οποία αναλεήτως και απηνώς έπληξε τις ψυχές των διωκομένων ιεραρχών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, των κληρικών και των λαϊκών της και στην Ουκρανία, αλλά και σε μακρινές χώρες. Κατά πνευματικό και συμβολικό τρόπο έκοψε στα δύο τον μανδύα του Πρωθιεράρχη Κωνσταντινουπόλεως και τώρα αυτός κατά τρόπο αταίριαστο στερήθηκε τη δύναμη της χάριτος του μανδύα του Αγίου Προφήτου Ηλία, προστάτη της Πίστεως και της Δικαιοσύνης, και συκοφαντημένος από το ψεύδος κραυγάζει προς τον Ουρανό για την πτώση στην αμαρτωλή γη του περήφανου πρώην κυρίου του.

Πλήθος ιεραρχών, κληρικών και λαϊκών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας έχασαν οριστικά την εμπιστοσύνη τους στην αντικειμενικότητα των κρίσεων του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως «μετά τα τρομακτικά λόγια του επικεφαλής του Φαναρίου προς τους κληρικούς του στη Μαδρίτη εν μέσω πογκρόμ και αρπαγών ιερών ναών και μονών, εκδιώξεως της Ιερατικής Σχολής και της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου από τη Λαύρα των Σπηλαίων, εν μέσω ανακρίσεων, συλλήψεων και δικών ιεραρχών της κανονικής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, εν μέσω θρήνων και οδυρμών των πιστών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας», είναι πεπεισμένος ο μητροπολίτης Ιωνάθαν.«Είναι δυνατόν να αισθανθεί κολακευμένος αν προσευχηθεί στον Θεό στους άδειους ναούς της Λαύρας;!», διερωτάται ο ιεράρχης.

«Εγώ δε ο ταπεινός και ανάξιος, που προηγουμένως καταδικάσθηκα αναιτίως από τον δικαστή της Βίνιτσα σε πέντε χρόνια φυλακίσεως και κάποτε έλαβα από τα χέρια του Πρωθιεράρχη της Νέας Ρώμης εκκλησιαστικό παράσημο, τολμώ να του δηλώσω: «Σφάλλετε! Συνέλθετε και εγκαταλείψατε την οδό των αμαρτωλών, πλύνατε τα μάτια σας με το ύδωρ της μετανοίας και της ειρήνης του Θεού! Και τότε θα καθαρισθείτε από την αμαρτία της ψευδομαρτυρίας κατά των κρατουμένων συνειδήσεως και από την αιώνια αισχύνη!», επεσήμανε ο μητροπολίτης Τούλτσιν και Μπράτσλαφ Ιωνάθαν.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Χιόνισε» στην Ξάνθη: Το χαλάζι την έντυσε στα λευκά

23χρονος Ισραηλινός ήταν νεκρός από τον Οκτώβρη και όχι όμηρος της Χαμάς…

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κένυα: Καταφθάνει κυκλώνας

Boeing mafia;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα