Φρίκη και αποτροπιασμό προκαλούν τα αλλεπάλληλα τα λουτρά αίματος που προκαλούν οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού απόψε στη Γάζα.
Μετά τον απογευματινό βομβαρδισμό κομβόι ασθενοφόρων έξω από το νοσοκομείο αλ Σίφα με πάνω από 15 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες, οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν και το Δημοτικό Σχολείο Μπεν Ζαΐντ κοντά στο Σαφτάουι της Βόρειας Λωρίδας της Γάζας, όπου είχαν καταφύγει γυναικόπαιδα. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, διαμελίστηκαν ζωντανοί 20 έως 30 γυναίκες και παιδιά.
Μακελειό σε κομβόι ασθενοφόρων του νοσοκομείου αλ Σίφα
Προηγήθηκε το μακελειό σε νοσοκομείο που προκάλεσε το απόγευμα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος βομβαρδίζοντας, υπό το φως του ήλιου, την είσοδο του νοσοκομείου αλ Σίφα της πόλης της Γάζας όπου είχε σταθμεύσει σειρά ασθενοφόρων με βαριά τραυματίες. Τα ισραηλινά πυρά σκότωσαν επί τόπου τουλάχιστον 15 άτομα (τα οκτώ παιδιά) και ακρωτηριάζοντας αρκετούς άλλους, οι περισσότεροι γυναικόπαιδα.
Εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα τόνισε πως τα ασθενοφόρα επρόκειτο να μεταφέρουν βαριά ασθενείς και τραυματίες στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφας, στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Η νέα σφαγή μπροστά στο νοσοκομείο αλ Σίφα προκάλεσε αποτροπιασμό στον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Γκεμπρεγέσους που επανέλαβε την έκκλησή του για εκεχειρία μετά και από αυτή την ωμή επίθεση σε βάρος αμάχων.
«Επαναλαμβάνουμε: ασθενείς, εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας, οι εγκαταστάσεις των νοσοκομείων και τα ασθενοφόρα πρέπει να προστατευτούν» ανέφερε.
Λίγες ώρες νωρίτερα, Χασάν Χάλαφ, ο διευθυντής του νοσοκομείου αλ Ουάφα στη Γάζα μιλώντας στο Al Jazeera τόνισε πως το Ισραήλ συνεχίζει να βάζει στο στόχαστρο νοσοκομεία του θύλακα, όπως και στο δικό του. Πρόσθεσε πως το εναέριο σφυροκόπημα συνεχίζεται εδώ και μέρες γύρω και από το νοσοκομείο Ουάφα εξηγώντας πως σε καμία περίπτωση δεν είναι εφικτή η εκκένωση του κτιρίου.
Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απέρριψε οποιοδήποτε ενδεχόμενο για παύση των φονικών βομβαρδισμών, που είχε προτείνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, απαιτώντας ξανά την άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων.
Προηγήθηκε από τη Βηρυτό του Λιβάνου σημαντικό διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στο πλαίσιο του οποίου ζήτησε τον τερματισμό του πολέμου ώστε να αποφευχθεί γενικότερη ανάφλεξη της σύγκρουσης. Προειδοποίησε επίσης Ισραήλ και ΗΠΑ να μην επιχειρήσουν εναντίον της οργάνωσης και του Λιβάνου προληπτική επίθεση γιατί θα απαντήσει αποφασιστικά.