ΑΘΗΝΑ
07:00
|
03.05.2024
Τουλάχιστον 41 παιδιά νεκρά στη Δυτική Όχθη. Σύνοδος κορυφής στην Ιορδανία.
Νοσοκομείο αλ-Σίφα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζονται οι σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα, με σχολεία, καταφύγια, νοσοκομειακούς χώρους, ασθενοφόρα και χώρους θρησκευτικής λατρείας να μην γλιτώνουν, παρά τη διεθνή κατακραυγή.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, Παρασκευή, σε επίθεση σε αυτοκινητοπομπή ασθενοφόρων έξω από το νοσοκομείο αλ-Σίφα, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους, ενώ αργότερα χτυπήθηκε και η είσοδος του Νοσοκομείου Παίδων αλ-Νάσερ.

Όπως αναφέρουν τοπικές πηγές, ο ισραηλινός στρατός γνώριζε για την αυτοκινητοπομπή ασθενοφόρων στο αλ-Σίφα που σκόπευε να μεταφέρει σοβαρά τραυματισμένους Παλαιστίνιους στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα.

Αυτή η επίθεση έχει προκαλέσει κύματα ανησυχίας. Επιβεβαίωσε αυτό που ήδη γνωρίζουν όλοι – ότι δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα. Κάθε τι που κινείται είναι στόχος. Εκτιμάται, δε, ότι θα επηρεάσει οποιαδήποτε διαδικασία συντονισμού στο μέλλον για τυχόν τραυματισμένους Παλαιστίνιους ή τουλάχιστον θα εμποδίσει τις προσπάθειες για την εξασφάλιση καλύτερης θεραπείας τους εκτός Γάζας, καθώς οι άνθρωποι φοβούνται πλέον να αφήσουν τα παιδιά τους ή τα μέλη της οικογένειάς τους να φύγουν από το νοσοκομείο και να περάσουν στην Αίγυπτο για ιατρική φροντίδα.

Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε επίσης δύο τζαμιά στη νότια Γάζα, μετέδωσε ανταποκριτής του Anadolu, ενώ πληροφορίες αναφέρουν την καταστροφή μιας δεξαμενής νερού στην Ανατολική Ράφα και επίθεση που κατέστρεψε την κύρια γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας στο νοσοκομείο αλ-Ουάφα.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας έχουν κλείσει εντελώς οι γεννήτριες λόγω της έλλειψης καυσίμων.

Χθες, Παρασκευή, οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν και το Σχολείο Μπεν Ζαΐντ κοντά στο Σαφτάουι της Βόρειας Λωρίδας της Γάζας, όπου είχαν καταφύγει γυναικόπαιδα. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, διαμελίστηκαν 20 έως 30 γυναίκες και παιδιά.

Ακολουθούν περισσότερες πληροφορίες που έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Άσραφ αλ-Κούρντα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης:

  • 150 νοσηλευτές έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου
  • 27 οχήματα ασθενοφόρων έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, συμπεριλαμβανομένων δύο που μετέφεραν τη συνοδεία των θυμάτων που κατευθύνθηκε προς τη Ράφα την Παρασκευή
  • 105 ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν στοχοποιηθεί εσκεμμένα, 16 από τις οποίες είναι πλέον εκτός λειτουργίας
  • 32 ιατρικές μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι εκτός λειτουργίας, είτε λόγω έλλειψης καυσίμων είτε λόγω ολικής καταστροφής τους.

Λίγες ώρες αργότερα χτυπήθηκε το σχολείο αλ Φακόρα της UNRWA, το μεγαλύτερο στη Βόρεια Γάζα, που βρίσκεται μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια, με τουλάχιστον 15 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Το σχολείο φιλοξενούσε χιλιάδες ανθρώπους που είχαν εγκαταλείψει διάφορες περιοχές του βορρά της Γάζας και είχαν καταφύγει στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια που έχει χτυπηθεί τρεις φορές τις προηγούμενες ημέρες.

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει σε εγκαταστάσεις που διαχειρίζεται η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, αλλά οι τοποθεσίες δέχονται συνεχώς επιθέσεις.

Σύμφωνα με την UNRWA:

Από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, σχεδόν 50 κτίρια και εγκαταστάσεις του οργανισμού έχουν πληγεί.

Αυτά περιλαμβάνουν κτίρια της UNRWA που χρησιμοποιούνται ως καταφύγια όπου η υπηρεσία φιλοξενεί περίπου 700.000 άτομα.

Είκοσι πέντε από αυτά τα καταφύγια βρίσκονται στη βόρεια Γάζα, φιλοξενώντας 112.000 ανθρώπους

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τέσσερα καταφύγια της UNRWA υπέστησαν ζημιές μέσα σε ένα 24ωρο

Τουλάχιστον 72 μέλη του προσωπικού της UNRWA έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου, συχνά με τις οικογένειές τους.

Τουλάχιστον 9.488 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανάμεσά τους 3.900 παιδιά. Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανέφερε επίσης σήμερα περίπου 2.200 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 1.250 παιδιά, είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων.

Η Τουρκία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις στην Άγκυρα

Η Τουρκία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, για διαβουλεύσεις στην Άγκυρα, ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Εξαιτίας της εξελισσόμενης ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα που προκαλείται από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά αμάχων και την άρνηση του Ισραήλ στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και συνεχή και απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, αποφασίστηκε η ανάκληση του πρέσβη μας στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, στην ‘Αγκυρα για διαβουλεύσεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Πεντάγωνο αναγνωρίζει ότι πετούν άοπλα drones πάνω από τη Γάζα

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά ότι πετούν άοπλα drones παρακολούθησης πάνω από τη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Πατ Ράιντερ είπε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη λειτουργούσαν για «υποστήριξη των προσπαθειών ανάκτησης ομήρων».

«Αυτές οι πτήσεις UAV ξεκίνησαν μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου», είπε σε μια σύντομη δήλωση.

Η αναγνώριση έρχεται αφότου οι δημοσιογράφοι εντόπισαν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) σε ιστότοπους παρακολούθησης πτήσεων.

«Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν άοπλες πτήσεις UAV πάνω από τη Γάζα, καθώς και παρέχουν συμβουλές και βοήθεια για να υποστηρίξουν τον Ισραηλινό εταίρο μας καθώς εργάζονται στις προσπάθειές τους για την ανάκτηση ομήρων», ανέφερε την Παρασκευή η δήλωση του Πενταγώνου.

Η επιβεβαίωση έρχεται αφότου οι δημοσιογράφοι εντόπισαν MQ-9 Reapers, που συνήθως λειτουργούν από αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, να κάνουν κύκλους στη Γάζα στο Flightradar24, μια δημόσια διαθέσιμη ιστοσελίδα παρακολούθησης πτήσεων.

Φύγετε από τη βόρεια Γάζα

Οι κάτοικοι στη βόρεια Γάζα μπορεί να μην έχουν αρκετό χρόνο ή μεταφορικά μέσα για να μπορέσουν να μετακινηθούν νότια, αφού οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν σύντομο χρονικό διάστημα για να απομακρυνθούν μέσω της οδού Σάλαχ αλ-Ντιν, αναφέρει ανταποκριτής του Al Jazeera.

«Αν και ο ισραηλινός στρατός έχει ζητήσει εκκένωση, η πραγματικότητα είναι ότι είναι απίστευτα δύσκολο και επικίνδυνο για πολλούς να το κάνουν», είπε η Σάρα Χαϊράτ, αναφέροντας από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην έχουν λάβει αυτό το μήνυμα και πολλοί μπορεί να μην μπορούν να κινηθούν άμεσα, ειδικά όταν δεν έχουν όλοι πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς», πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ο κεντρικός δρόμος θα είναι ανοιχτός από τις 13:00 έως τις 16:00 τοπική ώρα.

Χτυπήθηκε το σπίτι του ηγέτη της Χαμάς

Ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτόξευσε πύραυλο στο σπίτι του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στη νότια Γάζα μετέδωσε το ραδιόφωνο Al-Aqsa.

Δεν ήταν σαφές εάν κάποιο από τα μέλη της οικογένειάς του ήταν στο σπίτι όταν χτυπήθηκε.

Ο Χανίγια βρίσκεται εκτός της Λωρίδας της Γάζας από το 2019, και κατοικεί κάπου μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα που μεταδόθηκε την Τετάρτη, ο ηγέτης της Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «διαπράττει βάρβαρες σφαγές εναντίον άοπλων αμάχων».

Τουλάχιστον 41 παιδιά νεκρά στη Δυτική Όχθη

Τουλάχιστον 41 παιδιά έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, επιπλέον των χιλιάδων παιδιών που σκοτώθηκαν στον συνεχιζόμενο βομβαρδισμό της Γάζας, αναφέρει η οργάνωση Save the Children.

«Τα παιδιά σε όλη την κατεχόμενη παλαιστινιακή επικράτεια παγιδεύονται όλο και περισσότερο σε μια τρομακτική σπείρα βίας, ενώ ο κόσμος παρακολουθεί. Αλλά ο καταστροφικός αντίκτυπος της σύγκρουσης στα παιδιά δεν ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου», δήλωσε ο διευθυντής της Οργάνωσης για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Τζέισον Λι.

«Η βία και ο εκτοπισμός συνεχίζονται εδώ και χρόνια, με τα παιδιά να πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα σε μια σύγκρουση στην οποία δεν συμμετέχουν. Μέχρι τον Σεπτέμβριο αυτή ήταν ήδη η πιο θανατηφόρα χρονιά που έχει καταγραφεί για παιδιά στη Δυτική Όχθη και πλησιάζουμε στον ίδιο αριθμό σε λιγότερο από ένα μήνα.

«Πολλές φορές, παιδιά πυροβολούνται, φυλακίζονται, παρενοχλούνται. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να διασφαλίσει ότι τηρείται το διεθνές δίκαιο», τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας τουλάχιστον 41 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν σε ισραηλινές επιδρομές στη Ναμπλούς, την Τουλκάρεμ και τη Ραμάλα και κυρίως στη Χεβρώνα, όπου τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Φαουάρ, νότια της πόλης και η ισραηλινή σημαία υψώθηκε στον μιναρέ ενός τζαμιού.

Παρόμοιο σκηνικό επαναλήφθηκε στην πόλη Μπέιτ Ουμάρ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν δεκάδες σπίτια και συνέλαβαν αρκετούς Παλαιστίνιους. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις.

Σύνοδος κορυφής στην Ιορδανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μετέβη από το Ισραήλ, όπου χθες είχε συνάντηση με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην Ιορδανία όπου σήμερα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη περιφερειακή σύνοδος για τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και το παλαιστινιακό με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Σαουδικής Αραβίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αιγύπτου, Κατάρ, παρουσία εκπροσώπου της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σήμερα στο Αμάν της Ιορδανίας και τόνισε τη ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες για κατάπαυση πυρός στη Γάζα και τερματισμό της ισραηλινής επιθετικότητας στον νότιο Λίβανο, όπως μετέδωσε το λιβανέζικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Μικάτι τόνισε επίσης τη δέσμευση του Λιβάνου στη διεθνή νομιμότητα και την εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 του ΟΗΕ, που ζητά από την διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει τις παραβιάσεις.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και ο Βρετανός ομόλογός του, Τζέιμς Κλέβερλι, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για την κατάσταση στη Γάζα.

«Συστήνω στη βρετανική κυβέρνηση να εξετάσει τις εξελίξεις στην περιοχή με ρεαλιστική προσέγγιση», ανέφερε σε δήλωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών ο Αμιραμπντολαχιάν. «Σε κάθε προσέγγιση, θα πρέπει να είναι γνωστό ότι η ρίζα της παλαιστινιακής κρίσης ανάγεται στην κατοχή του ισραηλινού καθεστώτος», τονίζει, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, η αρχή της αναλογικότητας θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη διάρκεια ενός πολέμου 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια

Εκστρατεία με επικεφαλής τη Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα