ΑΘΗΝΑ
08:56
|
08.05.2024
Μικρές διαδηλώσεις ενάντια στην στήριξη του Ισραήλ από τις ΗΠΑ.
Για πρώτη φορά στη Δυτική Όχθη ο Άντονι Μπλίνκεν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά την τρίτη του επίσκεψη στο Ισραήλ, από τότε που ξεκίνησε το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά σήμερα, Κυριακή, για πρώτη φορά την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και συνάντησε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής είπε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής Ναμπίλ Αμπού Ρουντεϊνέχ.

Παρότι οι Αμπάς και Μπλίνκεν δεν προέβησαν σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που αμέσως μετά αναχώρησε για την Τουρκία, θεωρείται βέβαιο πως παρέμεινε σταθερός στην πολιτική των ΗΠΑ να μην ζητούν κατάπαυση του πυρός, παρά μόνο παύση για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ ανέφερε σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους ότι ο Μπλίνκεν επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ για ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και δήλωσε ότι «δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να εκτοπιστούν με τη βία».

Τονίζοντας ότι ο Μπλίνκεν και ο Αμπάς συζήτησαν για «την αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας» στη Δυτική Όχθη, ο Μίλερ είπε ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επέστησε επίσης την προσοχή στην ανάγκη «να σταματήσει η εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων στην περιοχή και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

Όπως αναφέρουν οι ανταποκριτές του Al Jazeera στη Ραμάλα, πραγματοποιήθηκαν μικρές διαμαρτυρίες κατά της επίσκεψης Μπλίνκεν, με τους Παλαιστίνιους να καταγγέλλουν πως οι ΗΠΑ αποτελούν μέρος της επίθεσης, λόγω της στήριξής τους στο Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την συνάντησή του με τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας, ο Μπλίνκεν είχε εκφράσει την ανησυχία του «για την αυξανόμενη βία στη Δυτική Όχθη» και τόνισε τη δέσμευση των ΗΠΑ να συνεργαστούν με τους εταίρους για μια βιώσιμη και βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή.

Από την αρχή της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς, περισσότεροι από 150 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιδρομών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και επιθέσεων από εποίκους, ενώ εκατοντάδες έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή που εδρεύει στη Ραμάλα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γαλλικός στρατός ήδη πολεμά στο Ντονμπάς;

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Ρωσία: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τη ρωσική σημαία στις 8-9 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα