ΑΘΗΝΑ
22:47
|
02.05.2024
Θα δημιουργηθούν δύο κέντρα παράτυπων μεταναστών στην Αλβανία με έξοδα και διαχείριση από την Ιταλία και αλβανική αστυνόμευση.
Έντι Ράμα και Τζόρτζια Μελόνι κατά τη σημερινή συνάντηση στη Ρώμη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό της, Έντι Ράμα, είχε σήμερα στη Ρώμη η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι στη διάρκεια της οποίας υπέγραψαν πρωτόκολλο διμερούς συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης.

Σε δηλώσεις που έκανε η Μελόνι μετά τη συνάντηση με τον Έντι Ράμα ανακοίνωσε πως θα δημιουργηθούν και θα τεθούν σε λειτουργία την άνοιξη του 2024 σε αλβανικό έδαφος δύο κέντρα παράτυπων μεταναστών με έξοδα της Ιταλίας συνολικής χωρητικότητας 3.000 ανθρώπων. Εκεί θα παραμείνουν όσο διάστημα απαιτείται μέχρι να εξεταστεί το αίτημα παροχής ασύλου ή απέλασης. Από τα κέντρα αυτά θα εξαιρεθούν γυναίκες που κυοφορούν, ανήλικα και άλλες πληθυσμιακές κατηγορίες που χρήζουν προστασίας.

Την φύλαξη των κέντρων θα αναλάβει η αλβανική αστυνομία και τη διαχείρισή τους Ιταλοί καθώς στο εσωτερικό των δύο κέντρων κράτησης παράτυπων μεταναστών «θα ισχύει η ιταλική νομοθεσία».

«Είμαι ικανοποιημένη, πρόκειται για συμφωνία ευρωπαϊκής πνοής η οποία αποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία τριακοσίων εξήντα μοιρών, σε ότι αφορά την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών» ανέφερε η Μελόνι,  με τον Έντι Ράμα να της απαντά πως «όταν η Ιταλία ζητά στήριξη, η Αλβανία απαντά». Ο Ράμα παρατήρησε δε πως «όταν μπαίνεις στην Ιταλία, μπαίνεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και η γεωγραφία, για την Ιταλία, μετατράπηκε σε κατάρα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα