ΑΘΗΝΑ
03:03
|
03.05.2024
7 Οκτωβρίου-7 Νοεμβρίου. Γάζα: 10.022 νεκροί. Δυτική Όχθη: 163 νεκροί. Ισραήλ: 1.405 νεκροί.
Του Αντόνιο Ροντρίγκες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συμπληρώνεται σήμερα ένας μήνας από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς κατά του Ισραήλ στις πόλεις Σντερότ και Οφάκιμ, στα περίχωρα της Ασκελόν, σε κιμπούτζ και σε ένα ρέιβ πάρτι. Μια επίθεση που το Ισραήλ μετέτρεψε σε πόλεμο εναντίον των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη. Ο απολογισμός αυτού του μήνα έχει ως εξής:

Γάζα
Νεκροί: 10.022
Τραυματίες: 25.408
Κατεχόμενη Δυτική Όχθη
Νεκροί: 163
Τραυματίες: 2.100
Ισραήλ
Νεκροί: 1.405
Τραυματίες: 5.600

Το ημερολόγιο έγραφε 26 Απριλίου του 1937, όταν η βασκική πόλη Γκερνίκα (ή Γκουέρνικα) βομβαρδίστηκε από τα γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα σε ένδειξη υποστήριξης των εθνικιστικών δυνάμεων του Φράνκο που πολεμούσαν κατά της κυβέρνησης της δεύτερης ισπανικής δημοκρατίας.

Ο βομβαρδισμός της Γκερνίκα αποφασίστηκε από την πλευρά των Ισπανών Εθνικιστών, διότι η πόλη είχε στρατηγική σημασία στον δρόμο προς το Μπιλμπάο. Στην Γκερνίκα ζούσαν 5.000 άνθρωποι, αλλά και χιλιάδες Δημοκρατικοί πρόσφυγες. Ήταν σημαντική πόλη για τους Βάσκους, γιατί κάτω από μια βελανιδιά στο κέντρο της πόλης συνήθιζε να συνεδριάζει η Βουλή τους. Τα θύματα από τους βομβαρδισμούς ανήλθαν σε 1.654 νεκρούς και 889 τραυματίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι αρχές. Πρόσφατες έρευνες μειώνουν τον αριθμό των νεκρών, το πολύ στους 300. Το γεγονός αυτό έδωσε την αφορμή και την έμπνευση στον Πάμπλο Πικάσο να ζωγραφίσει την Γκερνίκα (Guernica).

Ογδόντα έξι χρόνια μετά ο σκιτσογράφος Αντόνιο Ροντρίγκες τοποθετεί τη φρίκη της Γκερνίκα στην ισοπεδωμένη Λωρίδα της Γάζας. Εκεί οι βομβαρδισμοί είναι καθημερινοί εδώ και ένα μήνα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

1η Μάη-Η Εργατική Πρωτομαγιά σε σκίτσα

Αμερικανικά πανεπιστήμια

Παρίσι 2024: Βγήκαν οι «σκούπες» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Θαύμα! Θαύμα!

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα