ΑΘΗΝΑ
16:41
|
28.04.2024
Αν και οι ιδιοκτήτες Airbnb στην Ιταλία να καλούνται να πληρώσουν φόρο 21% στα κέρδη τους, αρκετοί απέφυγαν να πληρώσουν το χαράτσι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο στην Ιταλία διέταξε την κατάσχεση 779,5 εκατομμυρίων ευρώ από τον κολοσσό βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb, για φερόμενη φοροδιαφυγή. Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι η εταιρεία απέτυχε να εισπράξει τον φόρο από τους ιδιοκτήτες σε περίπου 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ εισοδήματος από ενοίκια.

Οι ιδιοκτήτες Airbnb στην Ιταλία καλούνται να πληρώσουν φόρο 21% στα κέρδη τους.

Η Airbnb δήλωσε ότι ήταν «έκπληκτη και απογοητευμένη από την ενέργεια που ανακοίνωσε ο ιταλός εισαγγελέας».

Ο εκπρόσωπος της Airbnb, Κρίστοφερ Νάτλι, δήλωσε ότι τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Ευρώπη εργάζονται για την επίλυση του ζητήματος με την ιταλική φορολογική υπηρεσία από τον Ιούνιο. Ο Κρίστοφερ Νάτλι πρόσθεσε «Είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε ενεργήσει σε πλήρη συμμόρφωση με το νόμο και σκοπεύουμε να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας σε σχέση με αυτό το θέμα».

Τρία άτομα που κατείχαν διευθυντικούς ρόλους στην Airbnb από το 2017 έως το 2021 βρίσκονται επίσης υπό έρευνα, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι εισαγγελείς του δικαστηρίου του Μιλάνου.

Το 2022, η Airbnb αμφισβήτησε τον ιταλικό νόμο που απαιτεί από την εταιρεία και άλλους παρόχους βραχυπρόθεσμων μισθώσεων να παρακρατούν το 21% των εσόδων από ενοίκια από τους ιδιοκτήτες και να το καταβάλλουν στις φορολογικές αρχές.

Η εταιρεία υποστήριξε ότι οι απαιτήσεις της Ιταλίας σχετικά με τη φορολογία αντιβαίνουν στην αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών σε όλο το μπλοκ των 27 χωρών.

Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε αργότερα ότι η Airbnb πρέπει να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις.

Τα τελευταία χρόνια, οι ιταλικές αρχές έχουν εντείνει τον έλεγχο των φορολογικών πρακτικών μεγάλων εταιρειών όπως η Airbnb, η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα από το 2008.

Οι Ιταλοί εισαγγελείς ξεκίνησαν φορολογικές έρευνες και κατά του Netflix και της Meta, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Τον περασμένο μήνα, Ιταλοί πολιτικοί δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να καταπολεμήσουν τους ιδιοκτήτες που δεν πλήρωναν φόρους για βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω πλατφορμών όπως η Airbnb.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα