ΑΘΗΝΑ
07:21
|
02.05.2024
«Έχουν σκοτωθεί πάνω από 10.000 Παλαιστίνιοι, πάνω από 4.000 παιδιά, με αμερικανική χρηματοδότηση, με αμερικανικές βόμβες και με την προστασία των ΗΠΑ».
Ποτέ ξανά και για κανέναν γράφει το κεντρικό πανό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά την εμβληματική συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών το Σάββατο στην Ουάσιγκτον μια ιδιαίτερα συμβολική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε, χθες Δευτέρα στη Νέα Υόρκη με εκατοντάδες ακτιβιστές της οργάνωσης Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη (Jewish Voice for Peace, JVP), να πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στο Άγαλμα της Ελευθερίας, απαιτώντας τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα.

Ντυμένοι ομοιόμορφα στα μαύρα, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο βάθρο του αγάλματος λίγο πριν τη 13:00 τοπική ώρα και ανάρτησαν μεγάλα πανό με εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και άλλα συνθήματα, όπως «Όλος ο κόσμος παρακολουθεί» και «Ποτέ ξανά για κανέναν».

Οι περισσότεροι από 500 διαδηλωτές κατέλαβαν το εθνικό μνημείο για περίπου 20 λεπτά πριν διαλυθούν και συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους στο πλοίο με το οποίο επέστρεψαν πίσω στο Μανχάταν.

«Ήρθαμε στο Άγαλμα της Ελευθερίας σήμερα επειδή εμπνεόμαστε από τα λόγια της Εβραίας προγόνου μας, Έμμα Λάζαρους, που είναι χαραγμένα στο μνημείο», δήλωσε ο Τζέι Σάπερ, διοργανωτής της JVP. «Αυτά τα λόγια μας αναγκάζουν να αναλάβουμε δράση για να υποστηρίξουμε τους Παλαιστίνιους της Γάζας που λαχταρούν να είναι ελεύθεροι. Και θα συνεχίσουμε να κινητοποιούμαστε μέχρι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και έως ότου οι Παλαιστίνιοι απελευθερωθούν», πρόσθεσε.

Η δράση σχεδιάστηκε μυστικά, με τους κυρίως νεαρούς ακτιβιστές να αναμιγνύονται με περιηγητές προκειμένου να περάσουν τα μέτρα ασφαλείας και να επιβιβαστούν στο πλοιάριο προς το νησί στο οποίο βρίσκεται το μνημείο – σύμβολο των ΗΠΑ.

Με πράξεις πολιτικής ανυπακοής που τραβούν την προσοχή, η «Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη» έχει μπει στο επίκεντρο των διαμαρτυριών που ζητούν από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που χαρακτηρίζουν ως «εκτυλισσόμενη γενοκτονία», και πιέζουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να βάλει «φρένο» στο Ισραήλ.

«Είμαστε εξοργισμένοι που μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί πάνω από 10.000 Παλαιστίνιοι, πάνω από 4.000 παιδιά, με αμερικανική χρηματοδότηση, με αμερικανικές βόμβες και με την προστασία των ΗΠΑ», δήλωσε η Έλενα Στάιν, επικεφαλής στρατηγικής της οργάνωσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και πάλι σκόνη από την Αφρική

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα