Η Ελλάδα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε θαλάσσιο διάδρομο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι βασική προϋπόθεση είναι τα πλοία να μπορούν να κάνουν αυτό το ταξίδι έχοντας «πλήρη προστασία».
Σε συνέντευξή του στο POLITICO, η οποία θα μεταδοθεί ολόκληρη μέσω podcast την ερχόμενη Πέμπτη, ο πρωθυπουργός είπε: «Λόγω της γεωγραφίας μας, εάν μπορούμε να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια με οργανωμένο τρόπο και να διασφαλίσουμε ότι αυτή η βοήθεια φτάνει σε αυτούς που πραγματικά την χρειάζονταν περισσότερο, θα χαρούμε να το κάνουμε».
Και θύμισε ότι ήδη «ένα αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Αίγυπτο» και «παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια», λέγοντας ότι «μπορούμε να διερευνήσουμε την πιθανότητα ενός θαλάσσιου διαδρόμου. Θα χρειαζόταν ωστόσο την πλήρη προστασία όλων των σχετικών μερών για να διασφαλιστεί ότι τα πλοία θα μπορούσαν να έχουν ασφαλή πρόσβαση στη Γάζα».
Πρόσθεσε δε ότι «το πλεονέκτημα ενός θαλάσσιου διαδρόμου είναι ότι μπορείς να στείλεις πολύ περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια σε ένα πλοίο από ό,τι σε ένα φορτηγό. Έτσι, εάν η επιμελητεία λειτουργήσει και αν είναι πραγματικά βολικό να γίνει αυτό, αντί να μεταφέρουμε βοήθεια με αεροπλάνο και στη συνέχεια να τη βάζουμε σε φορτηγά, εάν αυτό είναι κάτι που είναι εφικτό και μπορεί να γίνει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, θα ήμουν πολύ χαρούμενος που συμμετέχω σε μια τέτοια πρωτοβουλία».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης, ότι θα συζητήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τους Άραβες ηγέτες, στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι την Πέμπτη.
Να σημειωθεί, ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο POLITICO, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει «όλους τους διαφορετικούς τρόπους» για να πάει βοήθεια στη Γάζα, μετά τις αναφορές ότι η Βρετανία, η Γαλλία και η Ολλανδία εξετάζουν σχέδια να ανοίξει θαλάσσιος διάδρομος.