ΑΘΗΝΑ
13:09
|
28.04.2024
Κατά μέσο όρο, τα νοσοκομεία δέχονται έναν τραυματία κάθε λεπτό και 15 πτώματα κάθε ώρα. Έξι παιδιά και πέντε γυναίκες σκοτώνονται κάθε ώρα.
Ξεπέρασαν τα 10.000 τα θύματα της ισραηλινής θηριωδίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας μήνας συμπληρώνεται σήμερα από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ που πυροδότησε τη νέα ένταση στη Μέση Ανατολή με τον ΟΗΕ να κάνει λόγο για «τραγωδία κολοσσιαίων διαστάσεων» καθώς οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας ξεπερνούν τους 10.000.

Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ξεκινά μποϊκοτάζ στα ισραηλινά προϊόντα

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Προεδρία της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, αναφέρεται ότι αποφασίστηκε να υποστηρίξει την κοινωνική ευαισθησία για μποϊκοτάζ των προϊόντων και των αγαθών των εταιρειών που δηλώνουν ανοιχτά την υποστήριξή τους στα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ, το οποίο σφαγιάζει αθώους ανθρώπους στη Γάζα.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται, ότι κατόπιν εντολής του προέδρου Κουρτουλμούς, τα προϊόντα εταιρειών που υποστηρίζουν τη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα δεν θα πωλούνται στα εστιατόρια, τις καφετέριες και τα τεϊοποτεία στον περιβάλλοντα χώρο και τις εγκαταστάσεις του Κοινοβουλίου.

Αιματοχυσία, κλείσιμο νοσοκομείων

Σε ένα tweet, η UNRWA τονίζει ότι «επί ένα μήνα, οι άνθρωποι σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας στερούνται βοήθειας, σκοτώνονται και βομβαρδίζονται έξω από τα σπίτια τους».

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή για εκκένωση του Νοσοκομείου Παίδων αλ-Ραντίσι επειδή σκοπεύει να βομβαρδίσει την εγκατάσταση, δήλωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Περίπου 70 παιδιά νοσηλεύονται και 1.000 πρόσφυγες έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ξεκίνησε σήμερα μια πενθήμερη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή για να συζητήσει τις παραβιάσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. Ο Βόλκερ Τουρκ βρίσκεται σήμερα στο Κάιρο και θα επισκεφθεί τη Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα, την Τετάρτη, προτού ταξιδέψει στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν, την επόμενη μέρα, ανακοίνωσε το γραφείο του.

«Ήταν ένας ολόκληρος μήνας σφαγής, αιματοχυσίας, καταστροφής, οργής και απελπισίας», ανέφερε ο Τουρκ σε δήλωση. «Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκονται στη ρίζα αυτής της κλιμάκωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην εξεύρεση διεξόδου από αυτή τη δίνη πόνου».

Τουλάχιστον 16 ακόμα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, ενώ άγνωστος είναι και ο αριθμός των νεκρών από νέο βομβαρδισμό στην Χαν Γιουνίς.

Οι θανατηφόρες ισραηλινές επιδρομές συνεχίστηκαν και σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη όπου πραγματοποιήθηκαν ξανά δεκάδες συλλήψεις κατά τη διάρκεια της νύχτας και έχασαν τη ζωή τους δύο Παλαιστίνιοι ανεβάζοντας τον αριθμό των απωλειών σε περισσότερους από 160, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μια γυναίκα πυροβολήθηκε από ισραηλινούς στρατιώτες στο σημείο ελέγχου της Καλαντίγια, μεταξύ της Ραμάλα και της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σήμερα το πρωί.

Η αριθμητική της καταστροφής

Το Κυβερνητικό Γραφείο Μέσων Ενημέρωσης εξέδωσε ανακοίνωση για την κατάσταση στη Γάζα:

  • Κατά μέσο όρο, τα νοσοκομεία δέχονται έναν τραυματία κάθε λεπτό και 15 πτώματα κάθε ώρα.
  • Έξι παιδιά και πέντε γυναίκες σκοτώνονται κάθε ώρα κατά μέσο όρο.
  • Σχεδόν το 70% του πληθυσμού της Γάζας έχει εκτοπιστεί βίαια από τα σπίτια του λόγω ισραηλινών βομβαρδισμών και επιδρομών.
  • Περίπου 30.000 τόνους εκρηκτικών έχει χρησιμοποιήσει το Ισραήλ στους βομβαρδισμούς – κατά μέσο όρο 82 τόνοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
  • Τα μισά νοσοκομεία και το 62% των κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι ουσιαστικά εκτός λειτουργίας.
  • Το 50% των κατοικιών έχουν υποστεί ζημιές από βομβαρδισμούς και επιδρομές.
  • Το ένα τρίτο των σχολείων έχουν καταστραφεί.
  • Το 14% των τζαμιών στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές και το 5% έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα έχει «την ευθύνη για την ασφάλεια της Γάζας» μετά τον πόλεμο.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε χθες Δευτέρα πως η χώρα του θα αναλάβει τη «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας επ’ αόριστον μετά τον πόλεμο και  απέρριψε για ακόμη μια φορά το αίτημα για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Υποθέτω πως θα εξετάσουμε τις συνθήκες για να επιτραπεί ανθρωπιστικά αγαθά- να εισέλθουν ή οι όμηροί μας να φύγουν. Αλλά δεν νομίζω πως θα υπάρξει γενική εκεχειρία», επανέλαβε, προσθέτοντας ότι «ατό θα εμπόδιζε τις προσπάθειές μας για απελευθέρωση των ομήρων».

Στο ίδιο πλαίσιο και ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ ανέφερε ότι μετά το τέλος του πολέμου, ο ισραηλινός στρατός θα έχει απόλυτη ελευθερία δράσης στη Γάζα

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, επανήλθε μέσω X, σε αναφορές για την ανάγκη οι ισραηλινοί πολίτες να οπλοφορούν, τονίζοντας ότι δεκάδες χιλιάδες άδειες οπλοφορίας δόθηκαν το τελευταίο διάστημα, καθώς απλοποιήθηκε η διαδικασία.

Τα σχόλια του Μπεν Γβιρ έρχονται καθώς οι ΗΠΑ φοβούνται ότι ένα αίτημα για 24.000 τουφέκια εφόδου θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη βία των εποίκων, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Μόσχα: Έχει πυρηνικά το Ισραήλ;

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι οι δηλώσεις του υπουργού Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ισραήλ Αμιχάι Ελιάχου που άφησε ανοιχτή την επιλογή να χτυπηθεί με ατομική βόμβα η Γάζα, εγείρει μια σειρά ερωτημάτων.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, είπε ότι το κύριο ζήτημα είναι πως το Ισραήλ μοιάζει να παραδέχεται ότι διαθέτει πυρηνικές κεφαλές.

Εάν αυτό ισχύει, είπε η Ζαχάροβα, το παρατηρητήριο του ΟΗΕ για τα πυρηνικά και οι διεθνείς επιθεωρητές θα έπρεπε να βρίσκονται επιτόπου.

Το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει δημόσια διαθέτει πυρηνικά όπλα, αν και η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων εκτιμά πως έχει περίπου 90 πυρηνικές κεφαλές.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν ζήτησε, χθες Δευτέρα, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, να αναλάβουν «άμεση και αδιάλειπτη δράση για να αφοπλίσουν το βάρβαρο καθεστώς απαρτχάιντ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέο βίντεο με ισραηλινούς ομήρους έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς

Ο Στόλος της Ελευθερίας αναβάλλει το ταξίδι του στη Γάζα

Οργή κατά Μπάιντεν στο ετήσιο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά σε κέντρο διασκέδασης στο λιμάνι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα