ΑΘΗΝΑ
03:06
|
03.05.2024
Με συλλήψεις και τραυματισμούς η δεύτερη μέρα κινητοποιήσεων, με κορμό το Vox, στα γραφεία των σοσιαλιστών του Πέδρο Σάντσεθ.
Φασιστικοί χαιρετισμοί και συνθήματα υπέρ τη δικτατορίας του Φράνκο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκαν, χθες Τρίτη, οι κινητοποιήσεις ακροδεξιών στην Ισπανία, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που επιδιώκει να χορηγήσει αμνηστία στους Καταλανούς αυτονομιστές που διώκονται για τη συμμετοχή τους στην αποτυχημένη προσπάθεια απόσχισης από την υπόλοιπη Ισπανία το 2017 και να λάβει έτσι την υποστήριξη βουλευτών του κόμματος, απαραίτητη για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σχεδόν 7.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες, κοντά στα γραφεία του σοσιαλιστικού κόμματος στη Μαδρίτη, σύμφωνα με τις αρχές, με πανό που έγραφαν «Όχι στην αμνηστία» και «Η Ισπανία δεν πληρώνει τους προδότες», ενώ δεν έλειψαν και εμπρηστικά συνθήματα όπως «Το Σύνταγμα καταστρέφει το έθνος», «Ζήτω ο Φράνκο», φασιστικοί χαιρετισμοί και σημαίες της περιόδου της δικτατορίας. Ακολούθησαν ρίψεις αβγών και μπουκαλιών και κάηκαν κάδοι και αυτοκίνητα.

Οι διαδηλωτές διαλύθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις και δακρυγόνα. 39 άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά, μεταξύ των οποίων 29 αστυνομικοί, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Μαδρίτης, ενώ 6 άτομα συνελήφθησαν για διατάραξη της ειρήνης, σύμφωνα με αναφορές των τοπικών αρχών.

Άλλοι προσπάθησαν νωρίτερα να φτάσουν στο κοινοβούλιο, το οποίο είχε αποκλειστεί από την αστυνομία, η οποία ανέπτυξε μεγάλη δύναμη και ένα ελικόπτερο στο κέντρο της Μαδρίτης, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η διαδήλωση συγκλήθηκε από πολλές ακροδεξιές ομάδες και υποστηρίχθηκε από το ακροδεξιό κόμμα Vox, το οποίο εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από την επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας, Πέπα Μίλαν.

Το απόγευμα της Δευτέρας, αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα κεντρικά γραφεία του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και τη Βαλένθια. Στην πρωτεύουσα, η αστυνομία διέλυσε τους σχεδόν 3.800 διαδηλωτές χρησιμοποιώντας βία και δακρυγόνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα