ΑΘΗΝΑ
04:29
|
03.05.2024
Το άγριο φονικό αντανακλά τον κοινωνικό αναβρασμό και την κόντρα διαδηλωτών και κυβέρνησης για το συμβόλαιο σε καναδική εταιρία εκμετάλλευσης ορυχείου χαλκού.
Ο 77χρονος δράστης πυροβόλησε και σκότωσε δύο διαδηλωτές γιατί του έκλειναν τον δρόμο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νεκροί έπεσαν την Τρίτη δύο αντικυβερνητικοί διαδηλωτές από τα πυρά διερχόμενου οδηγού που εξοργίστηκε γιατί οι διαδηλωτές μπλόκαραν για ώρα την κίνηση των οχημάτων στην νευραλγική Παναμερικανική Λεωφόρο στην περιοχή Τσάμε του Παναμά, που βρίσκεται 80 χιλιόμετρα ανατολικά της Πόλης του Παναμά.

Ο δράστης, ένας 77χρονος ένοπλος, πιθανώς αμερικανικής υπηκοότητας, αρχικά επιχείρησε να πείσει με το καλό τους διαδηλωτές να παραμερίσουν για να περάσουν οι οδηγοί. Λίγη ώρα μετά, εξοργίστηκε από την άρνησή τους, έβγαλε πιστόλι και τραυμάτισε θανάσιμα δύο από τους διαδηλωτές ώσπου συνελήφθη λίγη ώρα αργότερα από αστυνομικούς που έφθασαν στο χώρο, που τον απομάκρυναν με χειροπέδες.

Το άγριο φονικό σε κοινή θέα αντανακλά τον κοινωνικό αναβρασμό που επικρατεί εδώ και μερικές βδομάδες στον Παναμά μετά την υπογραφή σύμβασης ανάμεσα στην κυβέρνηση του Προέδρου Λαουρεντίνο Κορτίσο και την καναδική εταιρία First Quantum Minerals που ανέλαβε να επεκτείνει τις εργασίες σε ορυχείο χαλκού υπό όρους που κατά πολλούς βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον.

Οικοδόμοι και δάσκαλοι στους δρόμους

Συνδικάτα οικοδόμων και εκπαιδευτικών πρωταγωνιστούν σε διαδηλώσεις και μπλόκα  διαμηνύοντας πως θα συνεχίσουν τις μαζικές κινητοποιήσεις μέχρι να ακυρωθεί η σύμβαση με την First Quantum Minerals.

Η νέα σύμβαση, που συμφωνήθηκε την 20ή Οκτωβρίου, έγινε νόμος του κράτους με απόφαση της κυβέρνησης. Επιτρέπει στην μεταλλευτική εταιρεία να λειτουργεί στον Παναμά για 20 χρόνια και της δίνει την επιλογή παράτασης για άλλα 20, με αντάλλαγμα ετήσια έσοδα 375 εκατ. δολάρια για το κράτος της κεντρικής Αμερικής.

Η κυβέρνηση λέει πως η νέα σύμβαση εξασφάλισε καλύτερους όρους για το δημόσιο από την προηγούμενη, όμως οι χιλιάδες πολίτες που διαδηλώνουν διαφωνούν  θεωρώντας την επιζήμια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα