ΑΘΗΝΑ
02:30
|
05.05.2024
Συνεχίζονται οι μαζικές κινητοποιήσεις κατά της σύμβασης που επιτρέπει σε καναδική εταιρεία τις εξορύξεις χαλκού στην πλούσια σε βιοποικιλότητα ζούγκλα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες Τρίτη ενώ συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες, για τρίτη εβδομάδα, κατά ενός αμφιλεγόμενου κυβερνητικού συμβολαίου εξόρυξης στον Παναμά, επιβεβαίωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Ένα άτομο συνελήφθη σε σχέση με το περιστατικό, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας του Παναμά στο κοινωνικό δίκτυο X. Το συνδικάτο εκπαιδευτικών του Παναμά (ASOPROF) ανέφερε μέσω X ότι ο φερόμενος ως δράστης των δυο δολοφονιών είναι Αμερικανός – κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από τις αρχές, ενώ κάνει λόγο και για τρίτο νεκρό που υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του.

Οι αξιωματούχοι δεν ανέφεραν πώς πέθαναν οι διαδηλωτές, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για περιστατικά που συνέβησαν κατά τη διάρκεια αποκλεισμού δρόμου στα ανατολικά της χώρας, με τοπικές πηγές να αναφέρουν ότι πυροβολήθηκαν από οδηγό που προσπάθησε να σπάσει το μπλόκο των διαδηλωτών.

Οι μαζικές διαμαρτυρίες ξέσπασαν όταν εγκρίθηκε, στις 20 Οκτωβρίου, σύμβαση που επιτρέπει στην τοπική θυγατρική της καναδικής εταιρείας εξόρυξης First Quantum Minerals να συνεχίσει τη λειτουργία ενός ανοιχτού ορυχείου χαλκού σε μια πλούσια σε βιοποικιλότητα περιοχή της ζούγκλας δυτικά της πρωτεύουσας για τα επόμενα 20 χρόνια — με δυνατότητα επέκτασης για άλλα 20 χρόνια εάν το ορυχείο παραμείνει παραγωγικό.

Τα μπλόκα που έχουν στήσει διαδηλωτές στοιχίζουν σε παναμαϊκές εταιρείες 80 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα σε διαφυγόντα έσοδα, σύμφωνα με σύνδεσμο επιχειρηματιών. Τα σχολεία είναι κλειστά για πάνω από μια εβδομάδα, ενώ πάνω από 150.000 ιατρικά ραντεβού έχουν ακυρωθεί.

Από τότε που ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες, η κυβέρνηση ψήφισε νομοθεσία που θα ανακαλούσε τη σύμβαση, αλλά οπισθοχώρησε σε μια συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση, στις 2 Νοεμβρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Πακιστάν καταγράφει τον «πιο βροχερό Απρίλιο» εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα