ΑΘΗΝΑ
16:14
|
07.05.2024
Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής για την Ρασίντα Τλάιμπ, Αμερικανο-Παλαιστίνια βουλευτή των Δημοκρατικών, λόγω επικριτικών σχολίων για το Ισραήλ.
Η Αμερικανό-Παλαιστίνια βουλευτής των Δημοκρατικών, Ρασίντα Τλάιμπ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σφίγγει ο κλοιός για τους πολιτικούς που παίρνουν θέση υπέρ της Παλαιστίνης, ειδικά στις ΗΠΑ, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών ψήφισε τη μομφή της Ρασίντα Τλάιμπ, της μοναδικής Παλαιστίνιας-Αμερικανίδας στο Κογκρέσο, μετά τα σχόλιά της για τις στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ στην Παλαιστίνη.

Η Βουλή ψήφισε με 234 κατά 188 το βράδυ της Τρίτης για να περάσει η πρόταση μομφής για την η επί τρεις θητείες βουλευτή των Δημοκρατικών από το Μίσιγκαν.

Περίπου 22 μέλη του κόμματός της ενώθηκαν με τους Ρεπουμπλικανούς υποστηρίζοντας ένα ψήφισμα που ισχυριζόταν ότι η Τλάιμπ «προωθούσε ψευδείς αφηγήσεις σχετικά με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και ζητούσε την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ».

Η τιμωρία είναι ένα βήμα πριν από την αποβολή και ακολουθεί ένα αποτυχημένο ψήφισμα μομφής την περασμένη εβδομάδα.

Οι ΗΠΑ, ο επί μακρόν πιο ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ, αντιστάθηκαν στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, παρά την αυξανόμενη παγκόσμια οργή για την ανθρωπιστική κρίση στην πυκνοκατοικημένη περιοχή των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων της Λωρίδας της Γάζας.

Ενώ επέκρινε την ισραηλινή στρατιωτική απάντηση και την υποστήριξη των ΗΠΑ σε αυτήν, η Ρασίντα Τλάιμπ έχει επίσης επανειλημμένα καταδικάσει την επίθεση της Χαμάς.

Πριν από την ψηφοφορία, υπερασπίστηκε τη θέση της λέγοντας ότι «δεν θα φιμωθεί» ούτε θα επιτρέψει να διαστρεβλωθούν τα λόγια της.

Έχοντας στο πλευρό της ορισμένους προοδευτικούς Δημοκρατικούς συναδέλφους της, τόνισε ότι η κριτική της ήταν πάντα στραμμένη προς την ισραηλινή κυβέρνηση και την ηγεσία της υπό τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Είναι σημαντικό να χωρίσουμε ανθρώπους και κυβέρνηση», είπε. «Η ιδέα ότι η κριτική στην κυβέρνηση του Ισραήλ είναι αντισημιτική δημιουργεί ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο. Και έχει χρησιμοποιηθεί για να φιμώσει διάφορες φωνές που μιλούν υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο το έθνος μας.

Η συζήτηση για το ψήφισμα μομφής, που εισήγαγε ο Ριτς ΜακΚόρμικ, Ρεπουμπλικανός από τη Τζόρτζια, ήταν συναισθηματική και έντονη, με ορισμένους εκπροσώπους να επικεντρώνονται στο σύνθημα «από το ποτάμι στη θάλασσα», το οποίο η Τλάιμπ χρησιμοποιεί συχνά, αποκαλώντας το «φιλόδοξο κάλεσμα» για ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα και ειρηνική συνύπαρξη».

«Οι Παλαιστίνιοι δεν είναι μιας χρήσης», είπε, κάνοντας μια μεγάλη παύση. Η γιαγιά της ζει σε ένα χωριό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Μπραντ Σνάιντερ, ένας Εβραίος Δημοκρατικός από το Ιλινόις, είπε ότι πιστεύει ότι είναι σημαντικό να συζητήσουμε τι σημαίνουν οι λέξεις.

«Δεν είναι τίποτα άλλο από το κάλεσμα για την καταστροφή του Ισραήλ και τη δολοφονία των Εβραίων», είπε. «Πάντα θα υπερασπίζομαι το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου. Η Τλάιμπ έχει το δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει».

Και πρόσθεσε: «Αλλά δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο».

Δεν ήταν σαφές εάν ο Σνάιντερ υποστήριξε το τελικό ψήφισμα.

Άλλοι Δημοκρατικοί προειδοποίησαν για τους κινδύνους για την ελευθερία του λόγου από τη μομφή και το προηγούμενο που θα δημιουργήσει.

«Αυτό το ψήφισμα όχι μόνο υποβαθμίζει το σύνταγμά μας, αλλά μειώνει την έννοια της πειθαρχίας σε αυτό το όργανο για άτομα που διαπράττουν στην πραγματικότητα παράνομες ενέργειες όπως δωροδοκία, απάτη, βίαιη επίθεση κ.ο.κ.», τόνισαν προοδευτικοί Δημοκρατικοί.

Οι νομοθέτες που επικρίνονται καλούνται να σταθούν στο βήμα της Βουλής καθώς τους διαβάζεται μεγαλόφωνα το ψήφισμα μομφής.

Με την ψηφοφορία, η Τλάιμπ θα γίνει η δεύτερη μουσουλμάνα-αμερικανίδα γυναίκα στο Κογκρέσο μετά την Ιλχάν Ομάρ που θα λάβει επίσημα προειδοποίηση φέτος για την κριτική στο Ισραήλ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν τον Φεβρουάριο υπέρ της απομάκρυνσης της Ομάρ από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Κασσελάκης: Το πιο αριστερό πράγμα είναι να βελτιώνεις τη ζωή των συνανθρώπων σου

Ογκώδες δέντρο έπεσε σε πολυσύχναστο δρόμο στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας – ένας νεκρός

Έκλεισε το πέρασμα στη Ράφα-Ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Γάζας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα