ΑΘΗΝΑ
12:48
|
02.11.2024
Στη σύνοδο καταγράφηκαν οι τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες στη Γάζα και τα κροκοδείλια δάκρυα για τους αμάχους, αφήνοντας το Ισραήλ να βομβαρδίζει ανενόχλητο.
Ο Εμανουέλ Μακρόν στη σύνοδο του Παρισιού
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δίχως κοινό ανακοινωθέν, για να μην υπάρξουν προστριβές γύρω από τη διατύπωσή του, ολοκληρώθηκε σήμερα στο Παρίσι η διεθνής σύνοδος για την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας που διοργάνωσε το πρωί η κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ενώ το σφυροκόπημα του παλαιστινιακού θύλακα παρέμενε σε πλήρη εξέλιξη δίχως την παραμικρή παύση.

Ο Γάλλος Πρόεδρος επανέλαβε τις εκκλήσεις για «ανθρωπιστική παύση» των βομβαρδισμών «πάρα πολύ γρήγορα» βάζοντας για πρώτη φορά στο τραπέζι πρόταση για «πραγματική κατάπαυση πυρός».

Θύμισε στο Ισραήλ τους «ευπρεπείς» κανόνες πολέμου με πρώτο τον κανόνα περί προστασίας των αμάχων που παραβιάζεται συστηματικά από τον ισραηλινό στρατό. Όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για την προστασία των ανθρώπινων ζωών. Ανέφερε πως η άμεση «ανθρωπιστικού χαρακτήρα παύση των εχθροπραξιών» και η προετοιμασία μίας πραγματικής κατάπαυσης πυρός που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκουν σύμφωνους όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στην περιοχή.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας 100 εκατομ. ευρώ για τις ανάγκες των κατοίκων της Γάζας, υπενθυμίζοντας την εκτίμηση του ΟΗΕ πως οι άμεσες ανάγκες για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας φθάνουν τα 1,2 δις. δολάρια.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ε.Ε. , Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν αναφέρθηκε μόνο στην ανθρωπιστική τραγωδία που διαδραματίζεται πάνω από έναν μήνα στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και στην προοπτική για την επίλυση του παλαιστινιακού με την ίδρυση μελλοντικού κράτους.

Όπως τόνισε η προοπτική αυτή δεν είναι άλλη από λύση στη βάση δύο κρατών.

Ο επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί εξέφρασε έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο εξάπλωσης της κατάστασης στη Γάζα, εκτιμώντας πως είναι ανεπαρκής η λιγοστή ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται μέσω της Ράφα από τα αιγυπτιακά σύνορα. Ζήτησε έτσι να ανοίξει και το μεθοριακό πέρασμα του Ισραήλ με τη Γάζα.

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής του ΟΗΕ, προειδοποίησε ότι η σύγκρουση στη Γάζα είναι μια φωτιά που μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή.

Η Ιζαμπέλ Ντεφουρνί, επικεφαλής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», χαρακτήρισε «ψευδείς ζώνες» τις αποκαλούμενες «ασφαλείς ζώνες» στη Γάζα στις οποίες αναφέρεται συχνά ο ισραηλινός στρατός.

Μεταξύ των δεκάδων αξιωματούχων και ξένων ηγετών που συμμετείχαν στη σύνοδο ήταν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που είπε πως «οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και των ομήρων». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται κοντά στην περιοχή της κρίσης και ανέφερε πως το ελληνικό κράτος ήδη έχει παράσχει, με εναέρια μέσα, ανθρωπιστική βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζας. Υποστήριξε επίσης την πρόταση της Κύπρου για τη δημιουργία «θαλάσσιου διαδρόμου» για την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο στη Γάζα λέγοντας πως η Ελλάδα προτίθεται να συμμετάσχει ενεργά στο εγχείρημα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, παρουσίασε εκτενώς την πρόταση της κυβέρνησής του για τη δημιουργία «θαλάσσιου διαδρόμου» για την ανθρωπιστική βοήθεια σε συνεννόηση με το Ισραήλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έβο Μοράλες: Ξεκίνησε απεργία πείνας ζητώντας διάλογο με την κυβέρνηση

Κασσελάκης: Αν δεν ψηφίσετε για συνέδρους δεν θα με αφήσουν να είμαι υποψήφιος

Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής: Εκλογές ναι, Δημοκρατία όχι

Στο Τζιμπουτί το Σαββατοκύριακο, η υπουργική σύνοδος Τουρκίας-Αφρικής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα