ΑΘΗΝΑ
08:45
|
01.05.2024
Τουλάχιστον 20 νεκροί Παλαιστίνιοι μετά από βομβαρδισμό κοντά στη Τζαμπαλίγια. Ανάπτυξη ισραηλινής μεραρχίας στη Γάζα.
Ολονύκτιες επιδρομές στο κέντρο της Γάζας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζεται για 34η ημέρα το μακελειό στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ανελέητες είναι οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού που διεξάγονται «στην καρδιά της πόλης της Γάζας», ενώ στο στόχαστρο μπαίνει και η Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε περιοχή κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια που ισοπεδώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Γάζας, η εν λόγω επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 19 άνθρωποι καθώς επλήγη κτήριο κοντά στη Τζαμπαλίγια.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στον καταυλισμό Αμάρι στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και έχουν συλληφθεί.

Δραματική είναι η κατάσταση των Παλαιστινίων που δεν έχουν φύγει προς το νότο καθώς έχει προκύψει κρίση νερού για τους κατοίκους της Γάζας, αναγκάζοντας τους να σχηματίζουν μεγάλες ουρές και να περιμένουν για ώρες για μια ευκαιρία να πάρουν μια πενιχρή ποσότητα.

«Δεν μπορούμε να βρούμε νερό», δήλωσε ο κάτοικος Μοχάμεντ Ρακίμπα. «Ολόκληρη η περιοχή επιβιώνει από αυτή τη μάνικα νερού. Περίπου 20.000 οικογένειες πίνουν από αυτό το λάστιχο νερού».

Από την πλευρά τους οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανέφεραν ότι τα στρατεύματα της ταξιαρχίας πεζικού Ναχάλ κατέλαβαν ένα προπύργιο της Χαμάς, γνωστό ως φυλάκιο 17, στη δυτική Τζαμπαλίγια μετά από 10 ώρες μάχης.

Ολόκληρη μεραρχία εφέδρων έχει αναπτυχθεί στη Λωρίδα της Γάζας για τις χερσαίες επιχειρήσεις που διεξάγουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) στον παλαιστινιακό θύλακα, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος των IDF.

Μια μεραρχία αριθμεί τουλάχιστον 10.000 στρατιώτες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, είναι η πρώτη φορά από τον πόλεμο του Λιβάνου, το 1982, που αναπτύσσεται ολόκληρη μεραρχία σε ξένο έδαφος. Η 252η μεραρχία του ισραηλινού στρατού, η οποία επιχειρεί από το Σάββατο στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αποτελείται από τέσσερις ταξιαρχίες πεζικού και μια ταξιαρχία τεθωρακισμένων.

Αποκλεισμός του περάσματος της Ράφα

Για δεύτερη φορά διακόπηκαν οι εκκενώσεις από το πέρασμα της Ράφα αργά την Τετάρτη (9/11), με αποτέλεσμα κανένας Παλαιστίνιος τραυματίας, ξένος πολίτης, ή πολίτης με διπλή υπηκοότητα να καταφέρει να περάσει από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο

Η μοναδική έξοδος από τη Γάζα, παρέμεινε κλειστή από τις ισραηλινές Αρχές, οι οποίες δεν ενέκριναν τον κατάλογο των τραυματιών, που επρόκειτο να διακομιστούν, ανέφερε μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων αξιωματούχος αρμόδιος για τις συνοριακές διελεύσεις στον θύλακα.

Για τον ίδιο λόγο, το φυλάκιο παρέμεινε επίσης κλειστό στις 3 και 4 Νοεμβρίου.

Ενώ κόσμος συνέρρεε από το πρωί της στην περιοχή, όπου βρίσκεται η διέλευση, με την ελπίδα πως θα κατάφερνε να περάσει στην Αίγυπτο.

«Η κατάσταση στη Γάζα είναι φρικιαστική» ο Μάζεν Ντανάφ, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα, παλαιστινιακή και γερμανική υπηκοότητα.

«Δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, καύσιμα, τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στη Γάζα», εξήγησε.

Υπενθυμίζεται ότι, η διέλευση της Ράφα άνοιξε ξανά την 1η Νοεμβρίου, προκειμένου να μπορέσουν να διαφύγουν άνθρωποι που βρίσκονται αποκλεισμένοι στην Παλαιστίνη, η οποία πολιορκείται και σφυροκοπείται από τον ισραηλινό στρατό. Έκλεισε ξανά μετά από δύο ημέρες.

Χεζμπολάχ: Εάν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί στη Γάζα ο πόλεμος θα εξαπλωθεί

Ο σεΐχης Ναΐμ Κασέμ προειδοποίησε μιλώντας στο BBC για τον κίνδυνο ενός περιφερειακού πολέμου σε περίπτωση που οι βομβαρδισμοί στη Γάζα συνεχιστούν.

Όπως τόνισε η «η δολοφονία αμάχων από το Ισραήλ στη Γάζα κινδυνεύει να προκαλέσει έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή».

«Πολύ σοβαρές και πολύ επικίνδυνες εξελίξεις θα μπορούσαν να συμβούν στην περιοχή και κανείς δεν θα μπορέσει να σταματήσει τις επιπτώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο κίνδυνος είναι πραγματικός», ανέφερε, «επειδή το Ισραήλ αυξάνει την επιθετικότητά του εναντίον των αμάχων και σκοτώνει περισσότερες γυναίκες και παιδιά. Είναι δυνατόν αυτό να συνεχιστεί και να αυξηθεί, χωρίς να φέρει πραγματικό κίνδυνο για την περιοχή; Νομίζω ότι όχι».

Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση θα συνδέεται με τις ενέργειες του Ισραήλ. «Κάθε πιθανότητα έχει ανταπόκριση».

ΗΠΑ: «Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να κυβερνήσουν τη Γάζα μετά τον πόλεμο»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν περιέγραψε την Τετάρτη τις κόκκινες γραμμές και τις προσδοκίες της Ουάσιγκτον για την πολιορκημένη παράκτια περιοχή, αποκρούοντας τα ισραηλινά σχόλια ότι θα είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια στη Γάζα επ’ αόριστον.

Δεν πρέπει να υπάρξει «καμία εκ νέου κατάληψη της Γάζας μετά το τέλος της σύγκρουσης. Καμία προσπάθεια αποκλεισμού ή πολιορκίας της Γάζας. Καμία μείωση στο έδαφος της Γάζας», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο.

Ενώ ο Μπλινκεν τόνισε ότι μπορεί να υπάρχει ανάγκη για «κάποια μεταβατική περίοδο» στο τέλος της σύγκρουσης, αλλά υπογράμμισε πως η διακυβέρνηση μετά την κρίση στη Γάζα πρέπει να περιλαμβάνει παλαιστινιακές φωνές.

«Πρέπει να περιλαμβάνει την παλαιστινιακή διακυβέρνηση και τη Γάζα ενωμένη με τη Δυτική Όχθη υπό την Παλαιστινιακή Αρχή», δήλωσε.

Η Παλαιστινιακή Αρχή (PA), η οποία ασκεί περιορισμένη αυτοδιοίκηση σε τμήματα της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης, λέει ότι η Λωρίδα της Γάζας, όπου η Χαμάς κυβερνά από το 2007, είναι αναπόσπαστο μέρος αυτού που οραματίζεται για ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος.

«Ανθρωπιστική διάσκεψη» για τη Γάζα στο Παρίσι

Η Γαλλία φιλοξενεί σήμερα, έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της Εμανουέλ Μακρόν, μια «ανθρωπιστική διάσκεψη» με στόχο να παρασχεθεί βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που έχει καταστεί σχεδόν αδύνατο λόγω των συνεχών βομβαρδισμών του Ισραήλ εναντίον του θύλακα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα εκπροσωπηθεί σε αυτή τη διάσκεψη που οργανώνει το Μέγαρο των Ηλυσίων, αλλά ο Μακρόν συνομίλησε την Τρίτη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και θα έχει εκ νέου επικοινωνία μαζί του μετά το πέρας της, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα εκπροσωπηθεί σε αυτή τη διάσκεψη που οργανώνει το Μέγαρο των Ηλυσίων, αλλά ο Μακρόν συνομίλησε την Τρίτη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και θα έχει εκ νέου επικοινωνία μαζί του μετά το πέρας της, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Όμως οι αραβικές χώρες δεν θα εκπροσωπηθούν σε υψηλό επίπεδο σε αυτή τη διάσκεψη.

Η Παλαιστινιακή Αρχή θα εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό της και η Αίγυπτος, που ελέγχει τη Ράφα, το μοναδικό πέρασμα προς τη Γάζα που δεν οδηγεί στο Ισραήλ, θα στείλει υπουργική αντιπροσωπεία.

Τη διάσκεψη θα παρακολουθήσουν με προσοχή μη κυβερνητικές οργανώσεις, που καταγγέλλουν συνεχώς την ανεπαρκή πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας και τις δυσκολίες να προσφερθεί βοήθεια στους αμάχους που βρίσκονται εκεί όσο διαρκούν οι βομβαρδισμοί.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα