ΑΘΗΝΑ
19:16
|
02.05.2024
Στόχος του ουκρανικού υπουργείου Πολιτισμού είναι να μετονομάσει την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία σε «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία».
Οι υπό διωγμό πιστοί της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εφετείο του Κιέβου επικύρωσε τη νομιμότητα των προσπαθειών του ουκρανικού κράτους να μετονομάσει αναγκαστικά την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία την περασμένη εβδομάδα.

Στις 2 Νοεμβρίου, το Έκτο Διοικητικό Εφετείο αποφάσισε να απορρίψει την έφεση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και να επικυρώσει την απόφαση του Περιφερειακού Διοικητικού Δικαστηρίου του Κιέβου της 15ης Μαΐου που κήρυξε τη νομιμότητα των ενεργειών του υπουργείου Πολιτισμού με στόχο τη βίαιη μετονομασία των επισκοπικών δομών, των μοναστηριών και των ενοριών, αναφέρει η Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων, επικαλούμενη την ιστοσελίδα του δικαστηρίου.

Στόχος του υπουργείου Πολιτισμού της Ουκρανίας είναι να μετονομάσει την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία σε «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία» – ένα πρόσχημα για την πλήρη απαγόρευση της Εκκλησίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο, η κρατική υπηρεσία της Ουκρανίας για την Εθνική Πολιτική και την Ελευθερία της Συνείδησης δήλωσε ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία διατηρεί δεσμούς με το Πατριαρχείο της Μόσχας, παρά την απόφαση της ίδιας να αποχωρήσει από τη σκέπη του τον προηγούμενο Μάιο, όπως αντικατοπτρίζεται στο νέο καταστατικό της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Και τον περασμένο μήνα, οι βουλευτές του Verkhovna Rada ψήφισαν με 267-15 υπέρ ενός νομοσχεδίου που θα απαγόρευε κάθε θρησκευτική οργάνωση με επίκεντρο τη Ρωσία (το νομοσχέδιο περιμένει δεύτερη ανάγνωση πριν μπορέσει να περάσει σε νόμο).

Αν και έχει εγγραφεί νομίμως ως «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία» εδώ και 30 χρόνια, υπήρξαν προσπάθειες τουλάχιστον από το 2018 υπό τον τότε πρόεδρο Ποροσένκο να μετονομαστεί αναγκαστικά σε «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία». Τότε αυτές οι προσπάθειες είχαν επανειλημμένα απορριφθεί από ουκρανικά δικαστήρια.

Το θέμα σταμάτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά στα τέλη Δεκεμβρίου, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι το νομοσχέδιο που ζητούσε την αναγκαστική μετονομασία εκκλησιών ή θρησκευτικών οργανώσεων που συνδέονται με οργανώσεις στη Ρωσία είναι σύμφωνο με το κρατικό σύνταγμα.

Η υπόθεση επαναλήφθηκε ξανά τον Μάιο του τρέχοντος έτους, με τα δικαστήρια να επιβεβαιώνουν δύο φορές τη νομιμότητα της αναγκαστικής μετονομασίας.

Η απόφαση του Εφετείου δίνει το δικαίωμα προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο εντός 30 ημερών.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά της αποφυλάκισης ασκεί ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας

Μαινόμενος Ερντογάν για την δυτική υποκρισία στο θέμα της Παλαιστίνης

«Τουλάχιστον 51» οι νεκροί της σφαγής στο Σπίτι των Συνδικάτων της Οδησσού

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα