ΑΘΗΝΑ
16:01
|
07.05.2024
Στο εδώλιο θα βρεθεί ο κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας Ροζέρ Λουμπάλα, πρώην ηγέτης ένοπλης πολιτοφυλακής στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο εδώλιο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, θα βρεθεί ο Ροζέρ Λουμπάλα, πρώην ανώτερο στέλεχος ένοπλης οργάνωσης- που είχε υποστηριχτεί στον εμφύλιο πόλεμο του Κονγκό από την Ουγκάντα- και σημερινός ηγέτης του κόμματος Εκστρατεία Δημοκρατών και Εθνικιστών του Κονγκό (Rassemblement des Congolais Démocrates et Nationalistes).

Μετά από μακροχρόνια έρευνα, οι Γάλλοι δικαστές αποφάσισαν την Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου, ότι είχαν αρκετά στοιχεία για να ξεκινήσουν ποινική δίωξη κατά του πρώην στελέχους της οργάνωσης.

Ο Λουμπάλα ηγήθηκε της ένοπλης ομάδας RCD-N, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Πολέμου του Κονγκό. Θα δικαστεί για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στο Ιτούρι και στο Βόρειο Κίβου το 2002 και το 2003. Αυτό το κατηγορητήριο έρχεται μετά από σχεδόν τρία χρόνια έρευνας κατά την οποία τα θύματα ταξίδεψαν στη Γαλλία, υποστηριζόμενα από ΜΚΟ, μπόρεσαν να καταθέσουν παρά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τον Covid.

Οι μαρτυρίες που συνέλεξαν οι Γάλλοι ανακριτές κατά τη διάρκεια της έρευνας, που ξεκίνησε στις αρχές του 2002, προστέθηκαν στο υπάρχον αρχείο, κυρίως στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία κατέγραψε εκατοντάδες σφαγές που διαπράχθηκαν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, μεταξύ 1993 και 2003.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Κασσελάκης: Το πιο αριστερό πράγμα είναι να βελτιώνεις τη ζωή των συνανθρώπων σου

Ογκώδες δέντρο έπεσε σε πολυσύχναστο δρόμο στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας – ένας νεκρός

Έκλεισε το πέρασμα στη Ράφα-Ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Γάζας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα