ΑΘΗΝΑ
06:32
|
01.03.2024
Η συμφωνία έχει ως στόχο, στην περίπτωση της ολοκληρωτικής βύθισης των εδαφών της χώρας,την μετεγκατάσταση των κατοίκων στην Αυστραλία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνο συνεργασίας για την προστασία των πολιτών του Τουβάλου , ανακοίνωσαν σήμερα ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανίζι, και ο πρωθυπουργός της νησιωτικής χώρας της Ωκεανίας, Καουσέα Νατάνο, υπό την κλιματική απειλή της ολοκληρωτικής βύθισης της χώρας έως το τέλος του 21ου αιώνα.

Η συμφωνία έχει ως στόχο, στην περίπτωση της ολοκληρωτικής καταστροφής των εδαφών της χώρας,την μετεγκατάσταση των κατοίκων στην Αυστραλία.

Δύο από τα εννέα κοραλλιογενή νησιά του Τουβάλου έχουν ήδη βυθιστεί σχεδόν ολόκληρα, με τους περιβαλλοντικούς επιστήμονες να ανησυχούν, πως ολόκληρο το αρχιπέλαγος θα καταστεί μη κατοικήσιμο μέσα στα επόμενα 80 χρόνια, με τους κατοίκους του νησιού σήμερα να απαριθμούν τους 12.000.

Σύμφωνα με τη συνθήκη, οι πολίτες του Τουβάλου θα μπορούν «να ζουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται στην Αυστραλία» αλλά και να έχουν πρόσβαση στην αυστραλιανή εκπαίδευση, υγεία, βασικό εισόδημα και οικογενειακή υποστήριξη κατά την άφιξή τους στη χώρα, αν και, προς το παρόν, υπάρχει όριο στην μετανάστευση έτσι ώστε να μην εγκαταλειφθεί εντελώς η χώρα από τώρα.

Η Αυστραλία έχει επίσης δεσμευτεί να δαπανήσει 16 εκατομμύρια αυστραλιανά δολάρια για την περιβαλλοντική προσπάθεια διάσωσης των εδαφών του Τουβάλου.

Η συνθήκη δεσμεύει επίσης την Αυστραλία να υπερασπιστεί τη νησιωτική χώρα απέναντι σε υγειονομικές κρίσεις, αλλά και σε «στρατιωτική επιθετικότητα».

Το τελευταίο, δίνει στην Αυστραλία την δυνατότητα να παρεμβαίνει σε πιθανές αμυντικές συμφωνίες του Τουβαλού με τρίτες χώρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα προσωρινή λύση για αποτροπή της παράλυσης του κράτους στις ΗΠΑ

Τουλάχιστον 10 τα παιδιά στη Γάζα που πέθαναν από πείνα και δίψα

Γάζα: Σφαγή 112 πεινασμένων Παλαιστινίων έξω από το νοσοκομείο αλ Σίφα

Πού δρουν οι περισσότερες συμμορίες ανηλίκων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα