ΑΘΗΝΑ
00:26
|
03.05.2024
Οι περισσότεροι έχουν ζητήσει καταφύγιο σε θρησκευτικά ιδρύματα.
Μέλη του Στρατού Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας της Μιανμάρ περπατούν μέσα από το Τσιν Σουε Χο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 90.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Μιανμάρ λόγω της εντεινόμενης σύγκρουσης μεταξύ των στρατιωτικών ηγεμόνων της χώρας και μιας συμμαχίας εθνοτικών ένοπλων ομάδων, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη.

«Από τις 9 Νοεμβρίου, σχεδόν 50.000 άνθρωποι στο βόρειο Σαν αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν», ανέφερε σε ενημέρωση την Παρασκευή το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

Άλλοι 40.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των αντιπάλων του στη γειτονική περιοχή Sagaing και στην πολιτεία Kachin από τις αρχές Νοεμβρίου, πρόσθεσε το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών.

Πριν από δύο εβδομάδες, η Συμμαχία Τριών Αδελφότητας, μια από τις πιο ισχυρές εθνοτικές ένοπλες συμμαχίες της Μιανμάρ, εξαπέλυσε συντονισμένη επίθεση σε δώδεκα στρατιωτικά φυλάκια στο βόρειο κράτος Σαν, που βρίσκεται στα ανατολικά σύνορα της χώρας με την Κίνα, και κατέλαβε τη συνοριακή πόλη Τσιν Σουέ Xo.

Η επίθεση είναι η πιο σοβαρή δοκιμασία για τους στρατηγούς από τότε που κατέλαβαν την εξουσία από την εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι τον Φεβρουάριο του 2021.

Μια δήλωση από τη Συμμαχία των Τριών Αδελφοτήτων ανέφερε ότι επιδιώκει να υπερασπιστεί το έδαφος από τις στρατιωτικές εισβολές της Μιανμάρ, να εξαλείψει την «καταπιεστική στρατιωτική δικτατορία» και να καταπολεμήσει τη διαδικτυακή απάτη κατά μήκος των συνόρων.

Την Πέμπτη, ο Myint Swe, που διορίστηκε πρόεδρος της Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα, είπε σε συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής άμυνας και ασφάλειας στη χώρα ότι «εάν η κυβέρνηση δεν διαχειριστεί αποτελεσματικά τα επεισόδια που συμβαίνουν στη συνοριακή περιοχή, η χώρα θα χωριστεί σε διάφορα μέρη».

Σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί από την έναρξη της σύγκρουσης στις 26 Οκτωβρίου αναζητούν καταφύγιο σε θρησκευτικά ιδρύματα. Μερικοί έχουν εισέλθει σε υφιστάμενους χώρους εσωτερικά εκτοπισθέντων (IDP).

Το όργανο του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η διακοπή των μεταφορών, των επικοινωνιών και άλλων υπηρεσιών εμποδίζει τις ανθρωπιστικές απαντήσεις στις μάχες.

«Οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες, σε συνδυασμό με την ύπαρξη σημείων ελέγχου, το κλείσιμο δρόμων και τις δομικές ζημιές σε γέφυρες, περιορίζουν σοβαρά την ικανότητα των ανθρωπιστικών οργανισμών να προσεγγίζουν τους πληγέντες, να ελέγχουν τις ανάγκες και να μεταφέρουν ζωτικές προμήθειες», ανέφερε το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα