ΑΘΗΝΑ
23:26
|
02.05.2024
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων, με το Πεκίνο να ζητά διάλογο και διαβούλευση.
Οι αντάρτες της Μιανμάρ κατέλαβαν συνοριακή πόλη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ ανακοίνωσε, ότι έχασε τον έλεγχο μιας σημαντικής πόλης στα σύνορα με την Κίνα μετά από μέρες σκληρών μαχών με ένοπλες ομάδες.

Η απώλεια είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τους στρατηγούς, που κατέλαβαν την εξουσία από την εκλεγμένη κυβέρνηση της Μιανμάρ τον Φεβρουάριο του 2021 και έκτοτε αγωνίζονται να περιορίσουν την αντίθεση στην κυριαρχία τους.

«Η κυβέρνηση, οι διοικητικοί οργανισμοί και οι οργανώσεις ασφαλείας δεν είναι πλέον παρόντες» στο Τσινσουαχό, δήλωσε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζο Μιν Τουν.

Η πόλη, που συνορεύει με την επαρχία Γιουνάν της Κίνας, είναι κεντρική στη ροή του εμπορίου από τη Μιανμάρ στην Κίνα. Πάνω από το ένα τέταρτο του συνοριακού εμπορίου της Μιανμάρ 1,8 δισ. δολαρίων με την Κίνα διήλθε από το Τσινσουαχό από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης τον Σεπτέμβριο, επικαλούμενα το Υπουργείο Εμπορίου.

Χάρτης του Chinshewehaw, στη βόρεια Μιανμάρ.

Σφοδρές μάχες

Η εξέλιξη ακολουθεί μέρες μάχης σε όλη τη βόρεια πολιτεία Σαν της Μιανμάρ μεταξύ του στρατού και ενός συνασπισμού τριών εθνοτικών ανταρτικών ομάδων γνωστών ως Συμμαχία Αδελφότητας – τον ​​Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό Ta’ang, τον Στρατό Arakan και τον Στρατό Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας της Μιανμάρ (MNDAA). Οι ομάδες, οι οποίες πιστεύεται ότι έχουν 15.000 μαχητές, μάχονται τακτικά με τον στρατό της Μιανμάρ για τις απαιτήσεις για αυτονομία και πόρους.

Τις τελευταίες ημέρες, δήλωσαν ότι έχουν καταλάβει αρκετές στρατιωτικές θέσεις και βασικούς δρόμους που συνδέουν τη Μιανμάρ με την Κίνα. Το MNDAA δημοσίευσε επίσης τη Δευτέρα βίντεο, που είπε ότι έδειχναν μέλη του στο Τσινσουαχό.

Αυτή η φωτογραφία φυλλαδίου που τραβήχτηκε και κυκλοφόρησε στις 27 Οκτωβρίου 2023 από το Δίκτυο Πληροφοριών Kokang δείχνει τον Υποστράτηγο του Στρατού της Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας της Μιανμάρ (MNDAA) να διοικεί επιχειρήσεις εναντίον του στρατού της Μιανμάρ κοντά στον δήμο Lashio στη βόρεια Πολιτεία Σαν της Μιανμάρ.  (Φωτογραφία από Ενημερωτικό Δίκτυο / Kokang Information Network / AFP) / ----- ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ --- ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ - ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΙΣΤΩΣΗ "AFP PHOTO / KOKANG INFORMATION NETWORK " - NO MARKETING - NO ADVERTISINGASV CAMPAIS ΠΕΛΑΤΕΣ - -----ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ --- ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ - ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΙΣΤΩΣΗ "AFP PHOTO / Kokang Information Network " - ΟΧΙ ΜΑΡΚΕΤΙΝΟ - ΟΧΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΩΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ /

Ο Ζο Μιν Τουν επιβεβαίωσε, ότι μάχες ξέσπασαν σε 10 τοποθεσίες σε όλη την πολιτεία Σαν την περασμένη εβδομάδα και κατηγόρησε τις τρεις ένοπλες ομάδες ότι «ανατίναξαν σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ανατίναξαν γέφυρες, κατέστρεψαν οδούς μεταφοράς».

Οι αντάρτες δήλωσαν, ότι σκότωσαν και τραυμάτισαν δεκάδες στρατιώτες, αλλά η στρατιωτική κυβέρνηση δεν έδωσε στοιχεία για τις απώλειες. Οι αναλυτές δήλωσαν, ότι και οι δύο πλευρές πιθανότατα υπερβάλλουν με τις απώλειες του εχθρού και αναφέρουν μικρότερες απώλειες για τη δική τους πλευρά.

Χιλιάδες εκτοπισμένοι

Ένας κάτοικος του Σενγκουί, περίπου 90 χιλιόμετρα δυτικά του Τσινσουαχό, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων France-Presse, ότι μπορούσαν να ακούσουν τις μάχες που διεξάγονται έξω από την πόλη, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν, ότι φοβούνται ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων, ενώ κάποιοι έχουν τραπεί σε φυγή πέρα ​​από τα σύνορα προς την Κίνα, η οποία ζήτησε την Πέμπτη για άμεση κατάπαυση του πυρός. Το Πεκίνο «προτρέπει όλα τα μέρη να παύσουν αμέσως το πυρ και να σταματήσουν τις μάχες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν σε τακτική ενημέρωση των ειδήσεων, καλώντας τα εμπόλεμα μέρη να επιλύσουν τις διαφορές τους «με ειρηνικά μέσα χρησιμοποιώντας διάλογο και διαβούλευση».

Η Κίνα είναι ένας βασικός σύμμαχος και σημαντικός προμηθευτής όπλων της στρατιωτικής κυβέρνησης της Μιανμάρ, της οποίας την εξουσία άρπαξε πριν από σχεδόν τρία χρόνια. Την 1η Φεβρουαρίου 2021, ο στρατός της Μιανμάρ απομάκρυνε την de facto αρχηγό της κυβέρνησης και άλλους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες και ανέλαβε την εξουσία.

Το πραξικόπημα βύθισε τη Μιανμάρ σε κρίση, αφού οι στρατηγοί απάντησαν σε μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στην αρπαγή της εξουσίας τους με βάναυση βία και οι αντίπαλοι ένωσαν τις δυνάμεις τους με μαχητές από μακροχρόνιες ένοπλες εθνοτικές ομάδες, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν την αστική κυριαρχία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα