ΑΘΗΝΑ
20:02
|
28.04.2024
Τουλάχιστον 32 άνθρωποι νεκροί μετά από βομβαρδισμό καταυλισμού εκτοπισμένων στη Βόρεια Μιανμάρ, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά.
Άνθρωποι ψάχνουν τους νεκρούς τους στα συντρίμμια στην πολιτεία Κατσίν της Μιανμαρ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε στρατιωτική επιδρομή σε καταυλισμό εσωτερικά εκτοπισμένων στη βόρεια Μιανμάρ, κοντά στα σύνορα με την Κίνα.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο καταυλισμός, κοντά στην πόλη Λάιζα στην πολιτεία Κατσίν, χτυπήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Το στρατόπεδο απέχει λίγα χιλιόμετρα από το αρχηγείο του Στρατού Ανεξαρτησίας Κατσίν, ο οποίος εμπλέκεται σε μια σύγκρουση δεκαετιών με τον στρατό της Μιανμάρ.

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Khit Thit. Το Kachin News Group ανέφερε ότι περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση. Ένα μωρό τριών μηνών ήταν μεταξύ των νεκρών, σύμφωνα με το Myitkyina News Journal.

Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν διασώστες να ανασύρουν πτώματα στο σκοτάδι και σωρούς από μπαμπού και άλλα συντρίμμια.

Γράφοντας στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, η Αούνγκ Μιο Μιν, υπουργός ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (NUG), καταδίκασε την επίθεση ως «έγκλημα πολέμου». Είπε ότι περίπου 56 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Η NUG ιδρύθηκε από δημοκρατικά εκλεγμένους πολιτικούς που απομακρύνθηκαν από τα αξιώματα με το πραξικόπημα.

Ο συνταγματάρχης Naw Bu της KIA είπε ότι η ένοπλη ομάδα ερευνούσε το είδος του χτυπήματος που έπληξε τον καταυλισμό.

«Δεν ακούσαμε κανένα αεροσκάφος», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, λέγοντας ότι εξετάζουν εάν ο στρατός είχε χρησιμοποιήσει drone στην επίθεση.

Η Μιανμάρ βυθίστηκε σε κρίση τον Φεβρουάριο του 2021 μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό με πραξικόπημα που πυροδότησε μια ευρεία εξέγερση ενάντια στην κυριαρχία του. Η βία έχει κατακλύσει τεράστιες εκτάσεις της χώρας των 53 εκατομμυρίων ανθρώπων με τον στρατό να κατηγορείται για αδιάκριτη χρήση αεροπορικών επιδρομών, βομβαρδισμούς πυροβολικού και εμπρησμούς που αναγκάζουν εκατοντάδες χιλιάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Τον περασμένο Οκτώβριο, στρατιωτικές αεροπορικές επιδρομές σε φεστιβάλ που διοργάνωσε η KIA στο Κατσίν σκότωσαν τουλάχιστον 60 άτομα.

Αξιωματικοί και στρατιώτες του Κατσίν, μουσικοί, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εξόρυξης νεφρίτη και άλλοι πολίτες ήταν μεταξύ των νεκρών.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα