Τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον στρατό της Μιανμάρ, συμπεριλαμβανομένων των μαζικών εκτελέσεων και της σεξουαλικής βίας, έχουν γίνει «ολοένα και πιο συχνά και θρασύδειλα», δήλωσε μια ομάδα ερευνητών των Ηνωμένων Εθνών.
Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο Ανεξάρτητος Μηχανισμός Έρευνας για τη Μιανμάρ (IIMM) ανέφερε ότι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις ότι ο στρατός της Μιανμάρ και οι πολιτοφυλακές του έχουν διαπράξει τρεις τύπους εγκλημάτων πολέμου που σχετίζονται με εγκλήματα πολέμου και αυξάνονται με ταχύτητα και θρασύτητα».
Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας έχει καταστραφεί από τη θανατηφόρα βία μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη ηγέτη της Μιανμάρ, την Αούνγκ Σαν Σου Κι τον Φεβρουάριο του 2021, εξαπολύοντας μια αιματηρή καταστολή στους αντιφρονούντες σε όλο το έθνος.
Η έκθεση, η οποία κάλυψε την περίοδο μεταξύ Ιουλίου 2022 και Ιουνίου 2023, ανέφερε «δολοφονίες αμάχων ή μαχητών που κρατούνται κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων», καθώς και βασανιστήρια και φρικτή σεξουαλική βία.
‘Dramatic increase’ in Myanmar war crimes, UN probe finds https://t.co/2ddPJC3a1G pic.twitter.com/whh43vwz5d
— Al Jazeera English (@AJEnglish) August 8, 2023
«Κάθε απώλεια ανθρώπινων ζωών στη Μιανμάρ είναι τραγική, αλλά η καταστροφή που προκλήθηκε σε ολόκληρες κοινότητες μέσω αεροπορικών βομβαρδισμών και πυρπολήσεων χωριών είναι ιδιαίτερα σοκαριστική», δήλωσε ο Νίκολας Κουμτζιάν, επικεφαλής του IIMM.
Τα στοιχεία μας υποδεικνύουν μια δραματική αύξηση των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στη χώρα, με εκτεταμένες και συστηματικές επιθέσεις κατά αμάχων, και δημιουργούμε φακέλους υποθέσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα δικαστήρια για να θεωρήσουν υπεύθυνους μεμονωμένους δράστες, πρόσθεσε.
Το IIMM ιδρύθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ το 2018 για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για τα πιο σοβαρά διεθνή εγκλήματα και την προετοιμασία φακέλων για ποινική δίωξη.
Αν και η ομάδα δεν είχε ποτέ άδεια να επισκεφθεί τη Μιανμάρ, είπε ότι είχε συνεργαστεί με περισσότερες από 700 πηγές και είχε συγκεντρώσει «πάνω από 23 εκατομμύρια στοιχεία πληροφοριών», συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, εγγράφων, φωτογραφιών, βίντεο, εγκληματολογικών στοιχείων και δορυφορικών εικόνων.
Η ομάδα – που ήδη συνεργάζεται με το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο – δήλωσε ότι «σκοπεύει να επιταχύνει τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για τα πιο σοβαρά διεθνή εγκλήματα».
Οι ερευνητές είπαν ότι αναζητούσαν ιδιαίτερα «στοιχεία σύνδεσης» που αποδεικνύουν την ευθύνη συγκεκριμένων ατόμων, ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου αξιωματούχων.
There is strong evidence that the #Myanmar military & its affiliate militias are committing increasingly frequent & brazen war crimes, says the @UN_HRC-mandated Independent Investigative Mechanism for Myanmar in its latest annual report.
— United Nations Human Rights Council (@UN_HRC) August 8, 2023
PRESS RELEASE ➡️https://t.co/lenEesPqnv pic.twitter.com/onlbyF6fSy
Η έκθεση IIMM εξήγησε ότι οι στρατιωτικοί διοικητές έχουν καθήκον σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να αποτρέπουν και να τιμωρούν εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται από εκείνους που βρίσκονται υπό τη διοίκηση τους.
Η επανειλημμένη αγνόηση τέτοιων εγκλημάτων μπορεί να υποδηλώνει ότι οι ανώτερες αρχές είχαν σκοπό τη διάπραξη αυτών των εγκλημάτων, ανέφερε η έκθεση.
Η έκθεση τονίζει στοιχεία για τη χρήση παιδιών των στρατιωτών από «διάφορους ένοπλους δράστες» και είπε ότι «βλέπει όλο και περισσότερα στοιχεία σχετικά με βασανιστήρια, σεξουαλική βία και άλλες μορφές βαριάς κακομεταχείρισης σε πολλές εγκαταστάσεις κράτησης».
Τα στοιχεία έδειξαν ότι τέτοια εγκλήματα «διαπράττονταν με τα υψηλότερα επίπεδα σκληρότητας και βλάβης στα θύματα, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού με αντικείμενα, άλλων μορφών εξευτελισμού, ακρωτηριασμού, ομαδικού ή κατά συρροή βιασμού και σεξουαλικής υποδούλωσης», ανέφερε η έκθεση.
Το IIMM είπε ότι ερευνά επίσης την αχαλίνωτη σεξουαλική βία που διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια της αιματηρής καταστολής της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια της Μιανμάρ που το 2017 είχε ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό σχεδόν ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.
«Τα σεξουαλικά εγκλήματα και τα εγκλήματα με βάση το φύλο είναι από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα που ερευνούμε», είπε ο Κουμτζιάν, λέγοντας ότι ήταν «διάχυτα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων εκκαθάρισης των Ροχίνγκια».
Η στρατιωτική κυβέρνηση έχει αρνηθεί προηγουμένως ότι έλαβαν χώρα φρικαλεότητες, λέγοντας ότι διεξάγει μια νόμιμη εκστρατεία κατά των «τρομοκρατών».