ΑΘΗΝΑ
04:39
|
03.05.2024
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή ενάντια στα σχέδια του Πέδρο Σάντσεθ να χορηγήσει αμνηστία στους Καταλανούς αυτονομιστές.
Άνθρωποι κρατούν σημαίες καθώς συμμετέχουν σε μια διαμαρτυρία ενάντια σε μια συμφωνία η οποία περιλαμβάνει αμνηστίες για άτομα που εμπλέκονται στην αποτυχημένη προσπάθεια ανεξαρτησίας της Καταλονίας το 2017, στη Μαδρίτη της Ισπανίας 12 Νοεμβρίου 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη την Ισπανία την Κυριακή ενάντια στα σχέδια του εν ενεργεία πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να χορηγήσει αμνηστία στους Καταλανούς αυτονομιστές με αντάλλαγμα τη στήριξη για άλλη μια θητεία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η κυβέρνηση εξασφάλισε συμφωνία με το καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα Junts την Πέμπτη, η οποία περιλαμβάνει την ψήφιση επίμαχου νόμου που χορηγεί αμνηστία σε όσους καταδικάστηκαν για την απόπειρα της Καταλονίας να αποσχιστεί από την Ισπανία το 2017.

Η συμφωνία προκάλεσε σοκ σε όλη τη χώρα, με τους συντηρητικούς αντιπάλους του Σάντσεθ να τον κατηγορούν ότι έβαλε το κράτος δικαίου στη γραμμή για δικό του πολιτικό όφελος.

«Δεν θα σιωπήσουμε μέχρι να υπάρξουν νέες εκλογές», είπε ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος (PP) Αλμπέρτο Νούνιεζ Φεϊχό σε ένα πλήθος που ζητωκραύγαζε ασφυκτικά στην πλατεία Puerta del Sol της Μαδρίτης.

Οι αρχές δήλωσαν ότι 80.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη Μαδρίτη, ενώ το PP, που είχε καλέσει σε διαδηλώσεις σε πόλεις σε όλη την Ισπανία, ανέβασε το σύνολο κοντά στο ένα εκατομμύριο.

Πολλοί κρατούσαν σημαίες της Ισπανίας και της Ε.Ε., καθώς και πανό με συνθήματα όπως «σεβαστείτε το Σύνταγμα».

«Αυτός (ο Σάντσεθ) πρόδωσε τη συνύπαρξη, τη δημοκρατία…δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά», είπε ο τραπεζίτης Τόμας Πέρεζ, 38 ετών, κρατώντας μια ταμπέλα που έγραφε «προδότη Σάντσεθ».

«Πολλοί άνθρωποι που γνωρίζω και ψηφίζουν τους Σοσιαλιστές νιώθουν απολύτως απογοητευμένοι γιατί… ο Σάντσεθ δεν είπε ποτέ ότι η αμνηστία θα ήταν μέρος του προγράμματός του», είπε ο Ινμακουλάντα Χέρανς Κάστρο, 64 ετών.

Στη Βαρκελώνη, η τοπική αστυνομία είπε ότι 6.000 άνθρωποι διαδήλωσαν, ενώ οι αριθμοί έφτασαν τις 30.000 στη Γρανάδα και τις 50.000 στη Σεβίλλη σύμφωνα με τις αρχές. Άλλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις όπως η Μάλαγα, η Πάλμα και η Βαλένθια.

Μετά από ατελέσφορες εκλογές της 23ης Ιουλίου, οι Σοσιαλιστές πέρασαν εβδομάδες διαπραγματευόμενες με μικρότερα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων της ακροαριστερής πλατφόρμας Sumar και των Καταλανικών, Γαλικιανών και Βάσκων εθνικιστικών κομμάτων.

Η επιβεβαιωμένη υποστήριξη του Χουντς, καθώς και του Εθνικιστικού Κόμματος των Βάσκων, την περασμένη εβδομάδα, θα έδινε στον Σάντσεθ απόλυτη πλειοψηφία στην 350μελή Κάτω Βουλή σε ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα