ΑΘΗΝΑ
01:12
|
19.05.2024
Ζητούμενο αν η Ομπρέλα θα αποχωρήσει ή θα μεταθέσει τις αποφάσεις της για αργότερα τις επόμενες ημέρες.
Εντάσεις, διακοπές και αποχωρήσεις σημάδεψαν τη χθεσινή ημέρα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζεται σήμερα λίγο μετά τις 11:00 η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα, μετά τις ομιλίες στελεχών, με την ψηφοφορία επί του κειμένου της πολιτικής απόφασης.

Η πρώτη ημέρα της διήμερης συνεδρίασης χαρακτηρίστηκε από υψηλή ένταση καθώς, αργά το μεσημέρι αποχώρησαν από τη συνεδρίαση οι ομάδες της «Ομπρέλας», της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα, καθώς δεν έγινε δεκτή από το προεδρείο η πρότασή τους να τεθεί σε ψηφοφορία άμεσα το θέμα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των στελεχών που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες, έως αργά το βράδυ, πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις της «Ομπρέλας» και της ομάδας του Δ. Τεμπονέρα, οι οποίες δεν αναμένεται να επιστρέψουν σήμερα στη συνεδρίαση, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξουν και οι «6+6».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής θα κλείσει, το απόγευμα, ο κύριος Κασσελάκης. Βέβαια το ζητούμενο για τη σημερινή μέρα είναι η στάση της Ομπρέλας σε σχέση με την απόφασή της για το αν θα αποχωρήσει σήμερα ή αν θα μεταθέσει τις αποφάσεις της για αργότερα τις επόμενες ημέρες.

Φάμελλος: Τοξικά και αντικομματικά φαινόμενα

«Μετά από τη διπλή εκλογική ήττα και τη σοκαριστική αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα αλλά και συνυπολογίζοντας το αρνητικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, το πραγματικό ερώτημα που τίθεται στην ελληνική κοινωνία είναι το ερώτημα της ύπαρξης και της προοπτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αλλά και της προοπτικής της ελληνικής κοινωνίας», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σωκράτης Φάμελλος στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή.

Τόνισε, δε, ότι «σε αυτό το ερώτημα φυσικά δεν μπορούν να απαντήσουν τα τοξικά, τα παράλογα και αντικομματικά φαινόμενα του τελευταίου μήνα. Εκφράζουν όμως, έστω και με λάθος τρόπο, μια εσωκομματική αγωνία. Αλλά και ελλείμματα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όχι του προηγούμενου μήνα, αλλά όλων των τελευταίων χρόνων» και σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι «το “βέρτιγκο” της ήττας που ζούμε εσωκομματικά αναδεικνύει σοβαρότατες αδυναμίες μας. Όμως οι ακραίες εσωκομματικές εκφράσεις δεν μπορούν να κρύψουν τα πραγματικά προβλήματα και τις πραγματικές αναζητήσεις της ελληνικής κοινωνίας που ζητάει απαντήσεις από εμάς».

Σημείωσε, τέλος, ότι το ζητούμενο στο δρόμο για το Συνέδριο δεν ήταν μόνο η εκλογή Προέδρου, αλλά «ένα νέο κόμμα και μία νέα πολιτική πρόταση προς την κοινωνία» και πως «το πολιτικό επίδικο της Κεντρικής Επιτροπής, του προέδρου και όλων των οργάνων είναι να δώσουμε απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα». Ανέφερε, δε, ότι είναι κατανοητή η αγωνία στα στελέχη και στη βάση του κόμματος για την αδυναμία της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ. «Κατανοητή η ένταση και η αγωνία γιατί αμφισβητείται το κοινό μας σπίτι», ανέφερε, όμως «δεν είναι κατανοητή η έκφραση της αγωνίας χωρίς πολιτικό πλαίσιο και χωρίς συντροφικό χαρακτήρα και μάλιστα από στελέχη που έχουν μακρά ιστορική διαδρομή».

Τεμπονέρας: Η επόμενη μέρα θα μάς βρει μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Διονύσης Τεμπονέρας εκτίμησε ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα κάνει πίσω στην πρότασή του για το δημοψήφισμα.

«Υπάρχει η απόλυτη καταδίκη μου όσον αφορά τις εκφράσεις οι οποίες έχουν ακουστεί τους τελευταίους μήνες για βαλτούς, φυτευτούς, βαρίδια και υπονομευτές. Πριν από ενάμιση χρόνο στο Συνέδριο στο οποίο εκλέξαμε τότε τον Αλέξη Τσίπρα, είχαμε θεσμοθετήσει δύο σημαντικά όργανα, την Επιτροπή Δεοντολογίας και την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Η ΕΔ είναι η μόνη αρμόδια που μπορεί να κάνει διαγραφές, όπως συλλογικά αποφασίσαμε όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», τόνισε.

«Είμαι βέβαιος ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα αποσύρει την πρότασή του, διότι είναι μια πρόταση που δημιουργεί μια αχρείαστη εσωστρέφεια, ένα κλίμα διχαστικό και δε συντάσσεται με τις συλλογικές συνεδριακές αποφάσεις. Μπροστά μας έχουμε μια πολύ σημαντική διαδικασία. Η ΚΕ καλείται να επικυρώσει τον οδικό χάρτη προς το Συνέδριο. Είναι ο ορισμός της επόμενης ημέρας και της προοπτικής του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.

Ξεκαθάρισε δε ότι η επόμενη ημέρα «θα μάς βρει μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ να αντιμαχόμαστε τη ΝΔ στην πορεία προς ένα συνέδριο που θα βάλει τις βάσεις για ένα αριστερό δημοκρατικό κόμμα».

«Αλλοίμονο αν υπήρχε αμφισβήτηση ενός καθ’ όλα νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη», τόνισε προσθέτοντας ότι «αδιαμφισβήτητα ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε να προσθέσουμε, όχι να ακρωτηριάσουμε».

Ερωτώμενος δε, για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα απάντησε ότι πρέπει να μείνει έξω από την όποια αντιπαράθεση και ζήτησε από την ηγεσία του κόμματος να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Σλοβακία: Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σταθερή αλλά σοβαρή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα