ΑΘΗΝΑ
16:10
|
27.04.2024
Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία, την ώρα που συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας και οι επιθέσεις στη Δυτική Όχθη από τον ιστραηλινό στρατό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τεράστια παραμένει η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας καθώς το αλ-Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Γάζα έπαψε να λειτουργεί λόγω έλλειψης καυσίμων και οι θάνατοι μεταξύ των ασθενών αυξάνονται, δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καθώς η σφοδρή ισραηλινή επίθεση συνεχίζεται στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σε δήλωση του ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Στάγιεχ, ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη να αποστείλουν βοήθεια στο λαό της Γάζας από αέρος, μια έκκληση που τονίζει την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κάτοικοι της περιοχής.

Προς ολοκληρωτική κατάρρευση το σύστημα υγείας- Λειτουργούν μόλις 16 νοσοκομεία

Οι επιθέσεις του Ισραήλ έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος του νοσοκομείου αλ-Σίφα. Τη λειτουργεία του έχει αναστείλει και το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το αλ-Κουντς.

Συνολικά 20 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας είναι πλέον εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο. Την ίδια ώρα, χιλιάδες πολίτες μαζεύονται σε ιατρικά κέντρα, αναζητώντας καταφύγιο από ένα φαινομενικά ατελείωτο μπαράζ ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

Πέντε πρόωρα βρέφη και επτά ασθενείς που νοσηλεύονταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας πέθαναν λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος στο νοσοκομείο αλ-Σίφα, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ένας νευροχειρουργός που εργάζεται στο νοσοκομείο αλ-Σίφα, είπε ότι οι ασθενείς και το προσωπικό αντιμετώπιζαν μια «καταστροφική» κατάσταση χωρίς ρεύμα ή νερό και χωρίς ασφαλή έξοδο.

«Η κατάσταση είναι απερίγραπτη. Ψάχνουμε ένα κομμάτι ψωμί να φάμε και τα πτώματα των μαρτύρων είναι σκορπισμένα στις αυλές του συγκροτήματος, τα τρώνε αδέσποτα σκυλιά χωρίς κανείς να μπορεί να τα φτάσει», αναφέρει ένας δημοσιογράφος που βρίσκεται μέσα στο νοσοκομείο αλ-Σίφα.

Το Σάββατο, το νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι 45 πρόωρα νεογέννητα βρίσκονταν ακόμη εκεί και οι νοσηλεύτριες τους έδιναν οξυγόνο χειροκίνητα για να τα κρατήσουν στη ζωή.

Ένα μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα είπε ότι 17 ασθενείς νοσηλεύονταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Νωρίτερα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε ότι το νοσοκομείο της Αλ Σίφα δεν λειτουργεί πια ως νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Κυριακή το βράδυ, τουλάχιστον 11.180 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 4.609 παιδιών, έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας αφότου ξέσπασε ο πόλεμος την 7η Οκτωβρίου.

Στην ισραηλινή πλευρά, οι αρχές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 1.200 νεκρούς.

Βομβαρδισμοί στη Γάζα, επιθέσεις στη Δυτική Όχθη

Ήταν μια πολύ δύσκολη νύχτα για τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα για όσους ζουν στην κεντρική Γάζα, τον προσφυγικό καταυλισμό Νουσειράτ και την Χαν Γιουνίς.

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στην Χαν Γιουνίς, ανέφεραν αξιωματούχοι της Γάζας την Κυριακή. Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν επίσης την πολιορκία τους γύρω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το αλ-Σίφα, όπου χιλιάδες άνθρωποι, προσωπικό, ασθενείς και εκτοπισμένοι παραμένουν παγιδευμένοι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και λιγοστές προμήθειες.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στόχευαν το εξωτερικό περιβάλλον της περιοχής, καθώς και οποιονδήποτε περπατά μέσα στην αυλή και ανάμεσα στα διάφορα κτίριά του, και όσους θέλουν να φτάσουν στην πύλη του συγκροτήματος.

«Έχουμε θανάτους στον θάλαμο των νεογνών αφού τα μηχανήματα υποστήριξης ζωής σταμάτησαν να λειτουργούν μέσα στο τμήμα που περιλαμβάνει άλλα 37 παιδιά που μπορεί να βρίσκονται στα πρόθυρα του θανάτου», λέει το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πέντε θάνατοι μεταξύ των τραυματιών καθώς οι ιατρικές ομάδες δεν μπόρεσαν να τους κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις λόγω διακοπής ρεύματος και έλλειψης καυσίμων.

Οι βομβαρδισμοί και οι ένοπλες συγκρούσεις γύρω από το νοσοκομείο Σίφα στην πόλη της Γάζας εντάθηκαν από το απόγευμα της 11ης Νοεμβρίου. Οι κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του σταθμού οξυγόνου, των δεξαμενών νερού και ενός πηγαδιού, της καρδιαγγειακής εγκατάστασης και του μαιευτηρίου, υπέστησαν ζημιές και τρεις νοσοκόμες σκοτώθηκαν, αναφέρει το γραφείο του ΟΗΕ στην πιο πρόσφατη καθημερινή του ενημέρωση.

Ο προσφυγικός καταυλισμός Νουσειράτ βομβαρδίστηκε σφοδρά, ένα τζαμί και οι γύρω γειτονιές καταστράφηκαν επίσης και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια.

Στα βόρεια, ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπαλίγια, ο οποίος ήταν στόχος βομβαρδισμών από την αρχή του πολέμου, δέχτηκε ξανά επίθεση και σκοτώθηκαν 19 άτομα. Γενικά, η κατάσταση είναι πολύ φρικτή παντού.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι συνέχισε τις στρατιωτικές του επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό Σατί, που βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης της Γάζας. Ο στρατός υποστηρίζει ότι βρήκε υποδομές και όπλα της Χαμάς μέσα σε πολιτικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου al-Quds και ενός τζαμιού.

Είπε ότι έκανε έφοδο στο σπίτι ενός ανώτερου στελέχους της παλαιστινιακής ένοπλης ομάδας Ισλαμικής Τζιχάντ, όπου είπε ότι βρήκε άλλα όπλα.

Επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σημειώθηκαν και στη Δυτική Όχθη, όπου υπάρχουν καταγγελίες για ξυλοδαρμό Παλαιστινίων από στρατιώτες.

Ισραηλινοί στρατιώτες ξυλοκόπησαν άγρια και απήγαγαν τον Ιιάντ Μπανάτ από την κατεχόμενη Χεβρώνα ενώ το βίντεο ήταν σε ζωντανή μετάδοση.

Τα παιδιά του Μπανάτ ακούγονται να κλαίνε και να παρακαλούν τους στρατιώτες να σταματήσουν να χτυπούν τον πατέρα τους, ωστόσο, ο στρατιώτης φωνάζει και τους δείχνει το τουφέκι του.

Μεσίστιες οι σημαίες του ΟΗΕ για τους συναδέλφους που σκοτώθηκαν στη Γάζα

Οι οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών σε όλη την Ασία κατέβασαν τη γαλανόλευκη σημαία του ΟΗΕ στις 9:30 τοπική ώρα στην Μπανγκόκ, το Τόκιο και το Πεκίνο.

Το προσωπικό τήρησε ενός λεπτού σιγή για να τιμήσει τους συναδέλφους που έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς.

Η UNRWA έχει αναφέρει πάνω από 100 υπαλλήλους της που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Νετανιάχου προς ΗΠΑ: Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας είναι και δικός σας

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποστήριξε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN χθες Κυριακή πως οι Αμερικανοί πρέπει να θεωρήσουν τον πόλεμο που κήρυξε εναντίον της Χαμάς και «δικό τους».

Δεν είναι μόνο δικός μας πόλεμος, είναι και δικός σας», είπε ο κ. Νετανιάχου. «Είναι πόλεμος του πολιτισμού εναντίον της βαρβαρότητας», συνέχισε, προειδοποιώντας ότι η «μάστιγα» της Χαμάς, αν δεν νικηθεί από το Ισραήλ θα εξαπλωθεί πέραν της Μέσης Ανατολής, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ: «θα γίνετε οι επόμενοι.

Για ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, παρότι δέχεται ολοένα εντονότερες πιέσεις και επικρίσεις από το εξωτερικό και το εσωτερικό, απέρριψε κάθε ευθύνη για τον αριθμό των αμάχων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το Ισραήλ πολεμά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, «κάνει υποδειγματική δουλειά στην προσπάθεια ελαχιστοποίησης των απωλειών μεταξύ των αμάχων», επέμεινε. Κάθε ζωή αμάχου που χάνεται είναι τραγωδία, αναγνώρισε, αλλά επέρριψε και πάλι την ευθύνη στη Χαμάς, που κατ’ αυτόν εμποδίζει τους άμαχους να φύγουν από τις ζώνες επιχειρήσεων, «μερικές φορές υπό την απειλή όπλου».

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς τάσσεται κατά της «άμεσης» κήρυξης κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε χθες Κυριακή ενάντιος στην «άμεση» κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις προς αυτό σε παγκόσμια κλίμακα.

«Παραδέχομαι πως δεν πιστεύω ότι οι εκκλήσεις να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός, ή μακρά παύση -η οποία πρακτικά θα ήταν το ίδιο πράγμα-, είναι σωστές, διότι αυτό θα σήμαινε σε τελευταία ανάλυση πως το Ισραήλ θα προσέφερε στη Χαμάς τη δυνατότητα να ανασυνταχθεί και να προμηθευτεί νέους πυραύλους», είπε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε περιφερειακή γερμανική εφημερίδα, η Heilbronner Stimme.

Τάχθηκε πάντως υπέρ των «ανθρωπιστικών παύσεων» των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ο Όλαφ Σολτς εξάλλου πρακτικά διαχώρισε τη θέση του από αυτήν του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος την Παρασκευή παρότρυνε το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς που πλήττουν αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας και δήλωσε διατεθειμένος να εργαστεί προκειμένου να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ώστε να «προστατευθούν όλοι οι άμαχοι» καθώς «δεν έχουν καμιά σχέση με τους τρομοκράτες».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας τηλεφώνησε στον ομόλογό του τού Ισραήλ για να «διευκρινίσει» τις δηλώσεις του

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε, κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον ισραηλινό ομόλογό του Ισαάκ Χέρτσογκ, πως δεν «κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βλάπτει εσκεμμένα άμαχους» στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε η ισραηλινή προεδρία χθες Κυριακή, δυο μέρες μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC από το Ελιζέ.

Ο κ. Χέρτσογκ εξήρε τη συνδιάλεξη, που επέτρεψε ο κ. Μακρόν να «διευκρινίσει» τις δηλώσεις του, σύμφωνα με δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του.

Στη συνέντευξή του στη βρετανική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση ο κ. Μακρόν «παρότρυνε το Ισραήλ να σταματήσει» τους «βομβαρδισμούς που σκοτώνουν αμάχους» στη Λωρίδα της Γάζας. Τόνισε πως «de facto σήμερα είναι οι άμαχοι αυτοί που βομβαρδίζονται. Μωρά, γυναίκες, ηλικιωμένοι βομβαρδίζονται και σκοτώνονται».

«Ο πρόεδρος Μακρόν είπε καθαρά πως δεν είχε την πρόθεση να κατηγορήσει το Ισραήλ ότι βλάπτει από πρόθεση αθώους αμάχους στο πλαίσιο της εκστρατείας εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», κατά το δελτίο Τύπου.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνομιλίες με το Κίεβο αυτή τη στιγμή

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα