Ο Ρίσι Σούνακ διόρισε τον Ντέιβιντ Κάμερον ως νέο υπουργό Εξωτερικών μετά την παύση της υπουργού Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβμαν. Μια είδηση που αιφνιδίασε το βρετανικό κόινό, μια αναπάντεχη επιστροφή για τον πρώην Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
Ο Κάμερον παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία το 2016, μετά την ήττα του Bremain, το οποίο υπερασπίστηκε, στο δημοψήφισμα για την αποχώρηση της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit). Για τα επόμενα έξι χρόνια ο Κάμερον παρέμεινε εξαφανισμένος από την πολιτική σκηνή. Μέχρι σήμερα δεν είχε διαταλέσει ούτε βουλευτής, ούτε μέλος της Βουλής των Λόρδων. Γι΄αυτό και πρέπει τώρα να ορκιστεί επειγόντως στη Βουλή των Λόρδων, στην Άνω Βουλή της Βουλής των Κοινοτήτων, για να μπορέσει να αναλάβει τα νέα καθήκοντά του στο Φόρεϊν Όφις.
Η «νεκρανάσταση» του Κάμερον ήταν μονόδρομος για τον Ρίσι Σούνακ. Αναγκαστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός προχώρησε σε ένα ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας αφού όλες οι δημοσκοπήσεις εδώ και καιρό αποτυπώνουν μεγάλη πτώση στη δημοφιλία του Συντηρητικού Κόμματος.
Ξεκίνησε τον ανασχηματισμό τη Δευτέρα (13/11) απολύοντας αρχικά την υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν, ένα από τα βασικότερα πρόσωπα στα δεξιά του κόμματός του, με τον υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, να αναλαμβάνει τη θέση της.
Κανείς δεν είχε προβλέψει την επιστροφή του Κάμερον. Το μόνο παρόμοιο και πρώτο μεταπολεμικό παράδειγμα επιστροφής πρώην Πρωθυπουργού σε υπουργικό συμβούλιο ήταν αυτό του Άλεκ Ντάγκλας-Χιουμ, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Τεντ Χιθ τη δεκαετία του ’70. Ο Χιουμ είχε διατελέσει Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Οκτώβριο του 1963 έως τον Οκτώβριο του 1964.
Οι Σούνακ και Κάμερον θεωρούνται στελέχη του κέντρου των Τόρηδων, ωστόσο στο Brexit του 2016 επέλεξαν διαφορετικά στρατόπεδα. Ο Κάμερον ηγήθηκε μιας κυβέρνησης συνασπισμού το 2010 και πέτυχε μια δραματική εκλογική νίκη για τους Τόρις το 2015. Πρόσφατα επέκρινε τον Σούνακ, σχετικά με την απόφασή του να ακυρώσει βασικά μέρη της σιδηροδρομικής σύνδεσης υψηλών ταχυτήτων, HS2. Ο Πατ ΜακΦάντεν του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος επέκρινε με τη σειρά του τον Σούνακ δηλώνοντας ότι: «Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Σούνακ είπε ότι ο Κάμερον ήταν μέρος ενός αποτυχημένου status quo και τώρα τον επαναφέρει ως σωσίβια λέμβο του».
Τα πρώτα σχόλια του Κάμερον
Ο Ντέιβιντ Κάμερον δημοσίευσε μια μακροσκελή δήλωση στο Χ σχετικά με τον διορισμό του στο υπουργείο Εξωτερικών. Στην ανάρτησή του σημειώνει ότι η υποστήριξη των συμμάχων και η ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων θα είναι προτεραιότητα.
«Αντιμετωπίζουμε ένα τρομακτικό σύνολο διεθνών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Αυτή τη στιγμή της βαθιάς παγκόσμιας αλλαγής, είναι σημαντικό για αυτή τη χώρα να σταθεί δίπλα στους συμμάχους μας, να ενισχύσει τις συνεργασίες μας και να διασφαλίσει ότι η φωνή μας ακούγεται…
Η Βρετανία είναι μια πραγματικά διεθνής χώρα. Οι άνθρωποί μας ζουν σε όλο τον κόσμο και οι επιχειρήσεις μας εμπορεύονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η εργασία για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην παγκόσμια σκηνή είναι τόσο ουσιαστική όσο και καθαρά προς το εθνικό μας συμφέρον. Η διεθνής ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας για την εσωτερική μας ασφάλεια».