ΑΘΗΝΑ
05:17
|
14.11.2024
Σκίτσο του Τυνήσιου «Z», πολιτικός σκιτσογράφος και ακτιβιστής, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε το 2007.
Του Τυνήσιου Ζ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Λωρίδα της Γάζας 1948-2023: «Αυτό δεν είναι μια αποικιοκρατία. Αυτό είναι τρομοκρατία».

Ο σκιτσογράφος «Z» από την Τυνησία εμπνέεται από δύο μεγάλες μορφές της εικαστικής Τέχνης για να ασκήσει τη δική του κριτική στο έγκλημα που παρακολουθούμε να διαπράττεται κατά του λαού της Παλαιστίνης στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου.

Από τη μια έχουμε την «Προδοσία των εικόνων» (1929) του Βέλγου σουρεαλιστή Ρενέ Μαγκρίτ και από την άλλη την «Κραυγή» (1893) του Νορβηγού ιμπρεσιονιστή, Έντβαρτ Μουνκ.

Ο Ρενέ Μαγκρίτ αποτυπώνει με ρεαλιστικούς όρους μια πίπα και, συγχρόνως, γράφει κάτω από το αναπαριστώμενο αντικείμενο «Αυτό δεν είναι μια πίπα». Παρουσιάζοντας ένα αντικείμενο να αρνείται τον εαυτό του ο Βέλγος ζωγράφος σχολιάζει τη διττή φύση της πραγματικότητας και το παράδοξο που ενέχεται στην αναπαράστασή της από την τέχνη. Ο Τυνήσιος «Z» αντικαθιστά την πίπα με έναν χάρτη της Γάζας που αποτυπώνει την κατοχή της από το 1948 μέχρι σήμερα και πάνω από τον χάρτη γράφει: «Αυτό δεν είναι μια αποικιοκρατία».

Ο Μουνκ αποτύπωσε με την «Κραυγή» του την υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου, ανεξαρτήτως φύλου και προέλευσης. Στις 22.01.1892 ο Νορβηγός ζωγράφος έγραφε στο ημερολόγιό του:

Ένα βράδυ περπατούσα σε ένα μονοπάτι, η πόλη ήταν από τη μία πλευρά και το φιόρδ από κάτω. Ένιωσα κουρασμένος και άρρωστος. Σταμάτησα και κοίταξα πάνω από το φιόρδ – ο ήλιος έδυε και τα σύννεφα έγιναν κόκκινα σαν αίμα. Ένιωσα μια κραυγή που διαπερνούσε τη φύση. Μου φάνηκε ότι άκουσα την κραυγή. Ζωγράφισα αυτή την εικόνα, ζωγράφισα τα σύννεφα σαν πραγματικό αίμα. Το χρώμα στρίγγλισε. Αυτό έγινε Η Κραυγή.

Η «Κραυγή» του Τυνήσιου «Z» απαντά στον Μαγκρίτ και λέει αντικρίζοντας τον χάρτη της Γάζας: «Αυτό είναι τρομοκρατία».

Το Z είναι το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο ενός ανώνυμου Τυνήσιου πολιτικού σκιτσογράφου και διαδικτυακού ακτιβιστή του οποίου οι γελοιογραφίες και τα γραπτά του εμφανίστηκαν στο ιστολόγιο debatunisie.com, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε το 2007. Υπήρξε δεινός επικριτής της κυβέρνησης του Μπεν Άλι και όλων των διοικήσεων μετά την «Αραβική Άνοιξη» της Τυνησίας το 2011.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σπύρο Γραμμένε ποιος αλλοιώνει τελικά τον πολιτισμό μας;  

Γυναικοκτονίες… πάλι

Τώρα όλα θα είναι διαφορετικά

Πίνακας σχεδιασμένος από ρομπότ πωλήθηκε 10 φορές υψηλότερα απ’ ό,τι υπολογίζονταν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα