ΑΘΗΝΑ
12:44
|
30.04.2024
Εκτός αν ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζητήσει την πληρωμή του ενός τρισ. ευρώ για τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο.
Θα θέσει θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ο Μητσοτάκης στο Σολτς;
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται πάλι στο Βερολίνο και αύριο θα έχει συνομιλίες με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς. Το Μαξίμου έχει διαρρεύσει όλα τα θέματα που θα συζητηθούν, διμερή και πολυμερή, και δεν γίνεται καμία αναφορά στο θέμα των πολεμικών επανορθώσεων ή του κατοχικού δανείου. Εάν δεν τα θέσει τα θέματα αυτά τότε οι συναντήσεις του στο Βερολίνο θα είναι σκέτη αποτυχία. Όταν επισκέφθηκε πέρυσι ο Σολτς την Αθήνα, ο κ.Μητσοτάκης με το ζόρι του έθεσε το θέμα του κατοχικού δανείου όπως αποκαλύφθηκε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.

Τέσσερα είναι τα θέματα που θα πρέπει να θέσει ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Σολτς:

1. Η συνδιάσκεψη των Παρισίων του 1946 αποφάσισε επανορθώσεις για την καταστροφή υποδομών υψους 6,7 δισ. δολαρίων σε τιμές 1938 ή 309 δισ. ευρω σε εκτίμηση του 2014. Η Γερμανία έχει καταβάλλει στην Ελλάδα μόνο 320 εκατομμύρια δολάρια.

2. Αποπληρωμή του κατοχικού δανείου βάσει διακρατικής συμφωνίας μεταξύ 240,5 και 510 δισ. ευρώ.

3. Αποζημίωση για θύματα εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων την υπολόγισε το 2016 σε 107 δισ. ευρώ χωρις τόκους. Με ένα επιτόκιο 3% και ανατοκισμό το ποσό ανέρχεται σε 1,14 τρισ. ευρώ. (Σύμφωνα με τη Συμφωνία του 1960,η Γερμανία κατέβαλε στην Ελλάδα 115 εκατ. γερμανικά μάρκα σε ορισμένες κατηγορίες θυμάτων του ναζισμού. Το 1969 πλήρωσε 2,5 εκατ. μάρκα στην Εβραϊκή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης και 8,5 εκατ. μάρκα για τιμαλφή και πολύτιμα μέταλλα που οι Γερμανοί έκλεψαν από τους Εβραίους).

4. Επαναπατρισμός των κλαπέντων 8.500 αρχαιολογικών θησαυρών και 460 πινάκων, η αξία των οποίων υπολογίζεται στα 15,8 δισ. ευρώ.

Το συνολικό ποσόν οφειλών ανέρχεται στα 1,16 τρισ. ευρώ περίπου. Στο ποσόν αυτό δεν περιλαμβάνεται το κατοχικό δάνειο που είναι μια ξεχωριστή περίπτωση.

Αξίζει να χαλάσουν λίγο οι σχέσεις μας με τη Γερμανία στην προσπάθεια διεκδίκησης των οφειλών του Βερολίνου στην Ελλάδα. Το οφείλουμε στις ψυχές των νεκρών μας και των πολιτών μας για να δείξουμε ότι αποτινάζουμε την υποτέλεια. Εάν δεν γίνουν αυτά το ταξίδι του Πρωθυπουργού στα μάτια του ελληνικου λαού θα έχει αποτύχει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εισβολή της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια-Χημικά και βία κατά διαδηλωτών

Προς την Κίνα ή όχι; – Εκλογή νέου πρωθυπουργού στα Νησιά Σολομώντα

Θεσσαλονίκη: 12χρονος απείλησε με μαχαίρι συμμαθητή του 

Χανιά: Εργατικό ατύχημα στην αποκομιδή απορριμμάτων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα