ΑΘΗΝΑ
04:41
|
02.05.2024
Οι πολίτες της πρωτεύουσας έσκασαν κροτίδες το βράδυ της Κυριακής, παρά την απαγόρευση των πυροτεχνημάτων λόγω των υψηλών επιπέδων ρύπανσης.
Σε υψηλά επίπεδα η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ινδία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι κάτοικοι του Νέου Δελχί της πρωτεύουσας της Ινδίας, ξύπνησαν με θολό ουρανό καθώς η ποιότητα του αέρα έπεσε μετά το φεστιβάλ του Ντιβάλι .

Οι πολίτες της πόλης έσκασαν κροτίδες αργά το βράδυ της Κυριακής παρά την απαγόρευση των πυροτεχνημάτων λόγω των υψηλών επιπέδων ρύπανσης.

Το Νέο Δελχί δίνει μάχη με τον τοξικό αέρα εδώ και εβδομάδες, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει πρόωρες χειμερινές διακοπές για τα σχολεία σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τα παιδιά.

Η πόλη έχει υψηλή ρύπανση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους λόγω παραγόντων όπως οι εκπομπές ρύπων και η σκόνη των οχημάτων.

Όμως το πρόβλημα χειροτερεύει τον χειμώνα καθώς οι αγρότες σε γειτονικές πολιτείες καίνε τα ξερά χόρτα των καλλιεργειών. Οι χαμηλές ταχύτητες του ανέμου παγιδεύουν επίσης ρύπους – όπως εκείνους που παράγονται από κροτίδες – στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή.

Το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με την εφαρμογή Sameer – η οποία παρέχει ωριαίες ενημερώσεις με βάση τα δεδομένα του ομοσπονδιακού πίνακα ελέγχου ρύπανσης – ο δείκτης ποιότητας αέρα (AQI) σε 37 σταθμούς παρακολούθησης στο Νέο Δελχί ήταν πάνω από 200, με πολλά μέρη να καταγράφουν ενδείξεις πάνω από 350. Το AQI μετρά το επίπεδο PM 2,5, δηλαδή τα λεπτά σωματίδια που μπορούν να φράξουν τους πνεύμονες και να προκαλέσουν μια σειρά από ασθένειες – στον αέρα.

Το AQI στο Δελχί είναι 13-20 φορές υψηλότερο από το επίπεδο που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι ειδικοί πνευμονολόγοι λένε ότι η αναπνοή του τοξικού αέρα της πρωτεύουσας μοιάζει με το κάπνισμα 25-30 τσιγάρων την ημέρα.

Τα επίπεδα μεταξύ 101 και 200 θεωρούνται μέτρια, ενώ αυτά μεταξύ 201 και 300 είναι χαμηλά. Οτιδήποτε πάνω από 300 χαρακτηρίζεται ως “πολύ χαμηλό” και ένας αριθμός μεγαλύτερος από 500 θεωρείται “σοβαρός”.

Οι ειδικοί λένε ότι η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλά επίπεδα ρύπανσης μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και αναπνευστικές δυσκολίες στους ανθρώπους. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος και των ματιών και να προκαλέσει σοβαρές νευρολογικές, καρδιαγγειακές και αναπνευστικές ασθένειες όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, βρογχίτιδα, απώλεια πνευμονικής ικανότητας, εμφύσημα, καρκίνο και αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας απαγόρευσε τη χρήση κροτίδων κατά τη διάρκεια του Ντιβάλι, επιτρέποντας μόνο «πράσινες κροτίδες» ή εκείνες με μειωμένες εκπομπές. Η κυβέρνηση έχει επίσης απαγορεύσει τα κροτίδες κατά τη διάρκεια του Ντιβάλι τα τελευταία χρόνια, αλλά υπάρχει μικρή επιβολή του κανόνα.

Η απαγόρευση των πυροτεχνημάτων έχει επίσης σηκώσει τους πολιτικούς τόνους, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι είναι μια προσπάθεια να στοχοποιηθούν τα ινδουιστικά φεστιβάλ.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα