ΑΘΗΝΑ
21:27
|
02.05.2024
«Δεν ακούμε τους βομβαρδισμούς, δεν μπορούμε να προστατευτούμε».
Οι κωφοί στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Είναι και ο «άλλος» άμαχος πληθυσμός στη Γάζα, αυτός που ναι μεν βλέπει τους καθημερινούς βομβαρδισμούς και τις ισραηλινές επιθέσεις να κατευθύνονται κατά πάνω του αλλά δεν τους ακούει. Δεν μπορεί να προστατευτεί, καθώς δεν έχει το «προνόμιο» να ακούσει τον κίνδυνο και να δράσει εγκαίρως, για να μην σκοτωθεί.

Οι κωφοί Παλαιστίνιοι ζουν το δικό τους καθημερινό δράμα, με τη δυσκολία της ακοής να αποτελεί μια ακόμα δυσκολία στην ήδη επιβαρυμένη ζωή τους, ειδικά από τις 7 Οκτωβρίου του 2023 και μετά. Μια καθημερινότητα που περιλαμβάνει φόβο, θάνατο, πόνο και την απόλυτη σιωπή.

Ο Αχμέντ Άμπου Όντε και η σύζυγός του Γουάλα ζουν στη Γάζα και είναι κωφοί. Φυσικά, αυτό δεν τους εμπόδισε να ζήσουν μια φυσιολογική καθημερινότητα, όπως χιλιάδες κωφοί στον κόσμο, να κάνουν παιδιά και να ζουν μια καλή οικογενειακή ζωή. Όλα αυτά μέχρι την 7η Οκτωβρίου. Από εκείνη την ημέρα άλλαξαν όλα.

Όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν «Τα αεροπλάνα μας βομβαρδίζουν. Είμαστε κωφοί, οπότε όλο αυτό μας τρομάζει. Δεν υπάρχει κανείς να μας βοηθήσει, καθώς δεν μπορούμε να ακούσουμε τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις».

Η «σιωπή των βομβών» είναι μια πραγματικότητα στη Λωρίδα της Γάζας, που λίγοι βλέπουν, πολλοί αγνοούν και ακόμα περισσότεροι τη βιώνουν στο πετσί τους.

Για τα πρακτικά…

Στη Λωρίδα της Γάζας ζουν 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 15.000 από αυτούς είναι κωφοί. Οι κωφοί στη Γάζα αντιμετωπίζουν διακρίσεις τόσο στην εργασία τους όσο στο σχολείο. Βιώνουν υψηλότερα επίπεδα ανεργίας, αισθήματα απομόνωσης και συχνά κατάθλιψη. Τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται ιδιαίτερα στιγματισμένα λόγω της αναπηρίας τους.

«Επικοινωνούμε κανονικά με τον κόσμο. Νομίζουν ότι οι κωφοί είναι ηλίθιοι, αλλά εμείς είμαστε φυσιολογικοί» θα πει ο Χόντα Σαχέν, δάσκαλος δημοτικού σχολείου.

«Έχουμε διακοπές ρεύματος κάθε μέρα εδώ στη Γάζα. Τα κωφά παιδιά μου μπορούν να μιλήσουν μεταξύ τους μόνο στη νοηματική γλώσσα. Έτσι, όταν δεν μπορούν να δουν ο ένας τον άλλον, αγχώνονται» θα προσθέσει ο Αλμουχάντ, πατέρας κωφών παιδιών στη Γάζα.

Και η φρίκη στη Γάζα συνεχίζεται στη σιωπή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή τον φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα