ΑΘΗΝΑ
09:10
|
02.05.2024
«Δεν υπάρχει πολιτική χωρίς ιδεολογία», τόνισε ο Τσακαλώτος, προσθέτοντας πως ο νέος πρόεδρος συνεχίζει τη στροφή προς το κέντρο που ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αιχμές εναντίον του πρώην προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, άφησε στην πρώτη τηλεοπτική του εμφάνιση μετά την αποχώρηση ης «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε στο Attica περιγράφοντας τα όσα δραματικά συνέβησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο και έφεραν τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ενώ παρότι έκανε λόγο για συναισθηματική στιγμή, πρόσθεσε πως δεν θέλει να κοιτάζω προς τα πίσω.

«Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι ο κ. Κασσελάκης ήθελε άλλο κόμμα. Έχει ένα μοντέλο διακυβέρνησης του κόμματος που δεν ταιριάζει με την Αριστερά», είπε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέροντας ότι αυτό το είχε πει ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική κούρσα.

Δεν μπορώ να είμαι σε κόμμα που ο πρόεδρος λέει στην Κεντρική Επιτροπή συμφωνήστε μαζί μου γιατί αλλιώς έχω το 15% και μπορώ να κάνω δημοψήφισμα, άρα πάω στον δικό μου στρατό. Για αυτό εμείς δεν μπορούμε να είμαστε σε ένα τέτοιο κόμμα που καταργεί τα ενδιάμεσα είπε τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Δεν αρκεί ο αντιμητσοτακικός λόγος»

Η κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη συνεχίστηκε, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως είναι παράξενο να κάνει κάποιος πολιτική χωρίς ανάλυση για να τονίσει «δεν υπάρχει πολιτική χωρίς ιδεολογία». 

Επέκρινε τα όσα συνέβησαν με τις προτάσεις για δημοψήφισμα επί των διαγραφών, κατηγορώντας τον πρόεδρο ότι ήθελε άλλο κόμμα «και καταργεί τα ενδιάμεσα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ».

Αιχμές εναντίον Τσίπρα

Ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να συνεχίσει την στροφή προς το κέντρο που είχε ξεκινήσει ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο δεν έχει τα χαρίσματα του πρώην πρωθυπουργού, υπογράμμισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πάντως, άφησε και την αιχμή προς την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να είχε πάρει θέση στις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου, για να ξεκαθαρίσει ότι δεν στηρίζει κανέναν υποψήφιο και πως δεν θα αφήσει κανέναν να υπονομεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ένα από τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως μετά την εμπειρία της κυβέρνησης σταμάτησε να είναι φορέας παραγωγής πολιτικής», είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε πως ένα από τα λάθη του ήταν πως δεν έκανε αρκετή κριτική στο κόμμα του. Πρόσθεσε δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μείνει απλά στην κριτική κατά της κυβέρνησης που καλώς γινόταν αλλά δυστυχώς χωρίς την ταυτόχρονη παραγωγή πολιτικής.

Ο ίδιος είπε πως είναι σωστή η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο φορολογικό ωστόσο υπογράμμισε πως πρέπει η Κουμουνδούρου θα έπρεπε να δώσει και τη δική της πρόταση. «Εάν μένεις στην επίθεση στον Μητσοτάκη ως πρόσωπο τότε δεν παράγεις πολιτική».

«Θέλουμε ένα μπλοκ δυνάμεων που θα διεκδικήσει την κυβέρνηση»

Τέλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι στόχος της «Ομπρέλας» είναι η συγκρότηση ενός μπλοκ δυνάμεων που θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας, άφησε ανοιχτό το παράθυρο για επαφές με την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, ενώ δεν απέκλεισε πιθανές συζητήσεις ακόμη και με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Αναφερόμενος στα μελλοντικά του σχέδια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν έκρυψε την πρόθεση του για δημιουργία ενός νέου σχηματισμού.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μπλοκ δυνάμεων που θα διεκδικήσει την κυβέρνηση», είπε αναφερόμενος στα επόμενα βήματα όσων αποχώρησαν ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση για εμάς», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή της συνέντευξής του στο Attica TV και πρόσθεσε πως «ο κόσμος αγωνιά για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα».

«Δεν θα κάνουμε τα λάθη των προηγούμενων να πούμε ότι έφταιγε ο ένας ή ο άλλος. Θέλουμε να μιλήσουμε για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, όπως είναι η ακρίβεια», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως όλα αυτά δεν γίνονται μόνο με έναν «αντιμητσοτακικό λόγο».

«Η Αριστερά που αντιπροσωπεύεται από τον κόσμο που μπορεί να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των συνεργασιών», είπε απαντώντας σε ερώτηση περί συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ.

«Θεωρώ ότι θα υπάρξουν εξελίξεις», είπε αναφερόμενος στο τι θα πράξουν τα στελέχη γύρω από την Έφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσε ότι επιθυμεί καλές σχέσεις με όσους αποχωρήσουν. «Δεν χτίζεις το νέο πάνω στον εμφύλιο του παλιού», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

Μαζική αστυνομική παρουσία στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για την πάταξη του φερόμενου αντισημιτισμού στα πανεπιστήμια

Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης με τα 158 «Ναι» της ΝΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα