ΑΘΗΝΑ
18:07
|
03.05.2024
Πολλοί γονείς κατέφυγαν στην Αρχή, όταν απορρίφθηκε η εγγραφή των παιδιών τους σε ιδιωτικά σχολεία, η επανεγγραφή ή η συνέχιση της φοίτησής τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Συνήγορος του Πολίτη δημοσίευσε έκθεση, αναφορικά με τον αποκλεισμό παιδιών με αναπηρίες από τα ιδιωτικά σχολεία, ύστερα από έρευνα που διεξήγαγε, κατόπιν καταγγελιών των γονέων των παιδιών.

Συγκεκριμένα, πολλοί γονείς κατέφυγαν στην Αρχή, όταν απορρίφθηκε η εγγραφή των παιδιών τους σε ιδιωτικά σχολεία, η επανεγγραφή ή η συνέχιση της φοίτησης τους.

Σε επιστολή που απέστειλε η Αρχή προς το Υπουργείο Παιδείας, υπενθυμίζει την παρούσα πρόβλεψη της νομοθεσίας που προστατεύει τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες και αναπηρίες από τέτοιου είδους διακρίσεις, ζητώντας σχετική έκδοση εγκυκλίου προς ενημέρωσή των σχολείων, καθώς και των αρμόδιων για την εποπτεία τους, Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Αναφορικά με τα ξένα σχολεία, ζητήθηκε να επανεξεταστεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε τα σχολεία που λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια να σέβονται το εθνικό δίκαιο και να τεθεί εγγράφως το ζήτημα προς το Υπουργείο Εξωτερικών.

Παρουσιάζοντας την έκθεση, η Ανεξάρτητη Αρχή δήλωσε πως:

Ο Συνήγορος διερεύνησε υποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες ιδιωτικά σχολεία με διάφορους έμμεσους τρόπους δεν αποδέχονται ή αποπέμπουν παιδιά με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, παρά την αντίθετη ρητή πρόβλεψη στη νομοθεσία. Η Αρχή απηύθυνε προς το αρμόδιο Υπουργείο συστάσεις για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, την αναθεώρηση και τον επανέλεγχο των κανονισμών εσωτερικής λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων γενικής εκπαίδευσης, τη βελτίωση της εποπτείας τους, την εφαρμογή των προβλεπόμενων κυρώσεων σε περίπτωση μη εφαρμογής και την έκδοση της προβλεπόμενης υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των γενικών αρχών κατά τη σύνταξη των εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας σε συμφωνία με το εθνικό δίκαιο Πρόσφατα το Υπουργείο έκανε δεκτό το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων του Συνηγόρου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σπέτσες: Θαλαμηγός χτύπησε στην παραλία λόγω ισχυρών ανέμων

Ισραηλινό τελεσίγραφο στη Χαμάς για συμφωνία ως τις 10 Μαΐου

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Πάσχα: Πού θα γιορτάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα