Η εξέλιξη της κατάστασης στη Γάζα και γύρω από αυτήν είναι τόσο γρήγορη, που αλλάζει από τη στιγμή που γράφεται ένα άρθρο μέχρι τη στιγμή που θα δημοσιευτεί. Το κείμενο αυτό γράφεται το πρωί της Τετάρτης καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επίθεση στο νοσοκομείο αλ-Σίφα της Γάζας. Διαβάζω τι είπε στο δίκτυο Al Jazeera ο ιατρικός διευθυντής του νοσοκομείου Δρ. Μουνίρ αλ Μπαρς, λίγο πριν διακοπεί κάθε επικοινωνία: «Αν επιζήσω θα ζήσω με αξιοπρέπεια και θα κρατήσω επαφή, αλλά αν σκοτωθώ θα συναντηθούμε στον παράδεισο».
Προηγουμένως, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε δώσει το πράσινο φως στο νέο αυτό έγκλημα, απολύτως αντάξιο των όσων έκαναν στο παρελθόν οι Ναζί, δηλώνοντας ότι ξέρει ότι το νοσοκομείο είναι βάση της Χαμάς. Προφανώς ο ισραηλινός στρατός θα ανακαλύψει τις αποδείξεις μετά την επιχείρηση, όπως ακριβώς οι Ναζί ανακάλυψαν, μετά τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ που προκάλεσαν οι ίδιοι, τις αποδείξεις ότι το έκαναν οι Κομμουνιστές. Το μόνο ερώτημα βέβαια είναι γιατί το Ισραήλ δεν επιτρέπει ακόμα και στους εκπροσώπους μεγάλων αμερικανικών (!) δικτύων να μπουν στη Λωρίδα της Γάζας, να δουν ιδίοις όμμασι τι ακριβώς γίνεται.
Ολόκληρη η ανθρωπότητα έχει ξεσηκωθεί τώρα εναντίον της εθνοκάθαρσης-γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ, περιλαμβανομένων πολλών Εβραίων και μεταξύ τους, των κορυφαίων παγκοσμίως ακαδημαϊκών ειδικών στα θέματα γενοκτονιών και Ολοκαυτώματος. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Γερμανίας θεώρησαν σκόπιμο, ακόμα μια φορά, συναντώμενοι, να εκφράσουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην επιχείρηση των Ισραηλινών κάνοντας εκ νέου λόγο για δικαίωμα στην αυτοάμυνα του Ισραήλ και αρνούμενοι να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός, όπως έχουν κάνει η Γαλλία και η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών του πλανήτη.
Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς, επί των ημερών του οποίου η Γερμανία γνωρίζει την πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση τα τελευταία εβδομήντα χρόνια, εν πολλοίς εξαιτίας της πολιτικής του Βερολίνου στην Ουκρανία, δεν είναι μόνος του βέβαια. Μπορεί οι Γερμανοί να διαδηλώνουν μαζικά εναντίον του Ισραήλ, εντούτοις όλο το πολιτικό κατεστημένο της Γερμανίας, από την αριστερά (DieLinke) και τους Σοσιαλδημοκράτες μέχρι τους ακροδεξιούς φασίστες του AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) τάσσονται ομόφωνα υπέρ της στήριξης του Ισραήλ, είτε γιατί το πιστεύουν, είτε γιατί υπακούουν στο παντοδύναμο – και στη Γερμανία, όπως και παρ’ ημίν – Λόμπι. Μάλιστα οι ακροδεξιοί είναι οι πιο μαχητικοί. Μόνη εξαίρεση το νέο κόμμα που φτιάχνουν στελέχη της ριζοσπαστικής αριστεράς γύρω από τη Ζάρα Βάγκενκνεχτ, που έκανε λόγο για τη Γάζα, ως την «πιο μεγάλη ανοιχτή φυλακή του κόσμου» (έχει καταγγείλει και την πολιτική του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία).
Οι Γερμανοί πολιτικοί κατατρύχονται πάντα από τη φοβερή ενοχή του Ολοκαυτώματος των Εβραίων (ή τον φόβο ότι θα τους την προσάψουν). Ίσως νομίζουν λοιπόν ότι ο τρόπος να εκδηλώσουν έμπρακτα τη μετάνοιά τους είναι να επιτρέψουν στους Εβραίους να σφάζουν Παλαιστίνιους!
Σε δύο προηγούμενα άρθρα μας, εξετάσαμε, με αφορμή δηλώσεις των κυρίων Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη, το ζήτημα του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα (εδώ και εδώ). Στο τελευταίο σας υποσχεθήκαμε να εξετάσουμε τις υπόλοιπες βαριές κατηγορίες που τώρα διατυπώνονται κατά και του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Να σημειώσουμε ότι οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές στο θέμα αυτό. Οι συνεχιζόμενες αγριότητες στη Γάζα προκαλούν πλέον τεράστιο και βαθύτατο ρήγμα στην οποιαδήποτε παγκόσμια υποστήριξη προς ή ανοχή του Ισραήλ. Στις 24 ώρες που μεσολάβησαν από τη στιγμή που γράψαμε το τελευταίο άρθρο μας υπάρχουν δεκάδες νέες καταγγελίες που διατυπώνονται. Θα παρουσιάσουμε για ενημέρωσή σας τις πιο σημαντικές γιατί είναι αδύνατο να τις αναφέρουμε όλες.
«Δικαιοσύνη για τη Γάζα»
Ήδη προχθές Τρίτη περισσότεροι από 60 γνωστοί πολιτικοί της Αριστεράς, περιλαμβανομένων υπουργών, βουλευτών και ευρωβουλευτών, από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική εξέδωσαν μια έκκληση προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητώντας του να ερευνήσει τις ευθύνες των ηγετών του Ισραήλ για το έγκλημα της γενοκτονίας. «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε μια γενοκτονία με τη σιωπή και τη συνενοχή μας» δήλωσε η Ιόνε Μπελάρα, υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων της Ισπανίας και ηγέτης των Podemos. «Αν δεν σταματήσεις τη βία εγκαίρως, σε τραβάει μαζί της».
Η έκκληση κατονομάζει αρκετούς Ισραηλινούς ηγέτες, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και του υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, ως πιθανών ενόχων των εγκλημάτων της γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου. Υποστηρίζει επιπλέον ότι το Δικαστήριο έχει αρκετά στοιχεία για να εκδώσει ένταλμα σύλληψης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ.
Η έκκληση ζητά, εκτός από τη δίωξη της ισραηλινής ηγεσίας, τον τερματισμό της «κατοχής, του απαρτχάιντ και της επέκτασης του αποικιακού σχεδίου του κράτους του Ισραήλ». Μεταξύ άλλων το κείμενο της έκκλησης, που φέρει τον τίτλο «Δικαιοσύνη για τη Γάζα» υπογράφεται από τον πρώην αρχηγό του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, την Μανόν Ομπρί της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (το κόμμα του Μελανσόν), την Ζοάνα Μορτάγκουα του «Αριστερού Μπλοκ» της Πορτογαλίας, τον Πίτερ Μάρτενς του Εργατικού Κόμματος του Βελγίου και εκατοντάδες ακόμα προσωπικότητες. Η πρωτοβουλία δηλώνει ότι επιδιώκει να φέρει κοντά «διαφορετικές φωνές από τη διεθνή κοινωνία πολιτών, πολιτικούς ηγέτες και εκπροσώπους της όπως και πολίτες από όλο τον κόσμο» για να ζητήσουν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να δράσει τώρα.
Αλήθεια τι λένε επ’ αυτών ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και ο κ. Αλέξης Τσίπρας στενότατοι «φίλοι» και συνεργάτες (όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης) του Μπέντζαμιν Νετανιάχου; Όπως έγραψε προ ημερών και η Εφημερίδα Συντακτών, η σιωπή δεν είναι χρυσός, τουλάχιστο σε τέτοιες περιπτώσεις. (*)
Μηνύσεις κατά Μπάιντεν και Νετανιάχου
Το Κέντρο Συνταγματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ, μια ομάδα επιφανών Αμερικανών νομικών, που υποστηρίζονται και από κορυφαίους ακαδημαϊκούς, ειδικούς στις γενοκτονίες και το Ολοκαύτωμα, κατέθεσε τη Δευτέρα (14/11) μήνυση εναντίον του προέδρου Μπάιντεν και των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας Μπλίνκεν και Όστιν κατηγορώντας τους για «αποτυχία σε αποτροπή γενοκτονίας» και ζητώντας ταυτόχρονα την έκδοση επείγουσας δικαστικής εντολής για διακοπή της αμερικανικής διπλωματικής και στρατιωτικής υποστήριξης προς το Ισραήλ. Στη μήνυση υπενθυμίζεται η νομική υποχρέωση των ηγετών των ΗΠΑ να «εμποδίζουν» γενοκτονίες και ζητείται η διακοπή τής «περαιτέρω αποστολής όπλων, χρημάτων και διπλωματικής υποστήριξης προς το Ισραήλ», ενώ κάνει πόλεμο στη Γάζα, εξαιτίας του οποίου, όπως αναφέρουν οι μηνυτές, περισσότεροι από 40.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, τραυματισθεί ή αγνοούνται, το 70% των 2.3 εκατομμυρίων κατοίκων της περικυκλωμένης περιοχής έχουν εκτοπισθεί δια της βίας και τα μισά σπίτια έχουν γκρεμιστεί.
Σύμφωνα με τους μηνυτές, τα εγκλήματα που διέπραξε η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς δεν μπορούν νόμιμα να δικαιολογήσουν τις μεθόδους συλλογικής τιμωρίας και πολύ περισσότερο τη γενοκτονία. Στη μήνυση επισυνάπτεται η γνωμοδότηση του κορυφαίου (Εβραιοκαναδού) ειδικού για τις γενοκτονίες και το διεθνές δίκαιο Ουίλιαμ Σάμπας, που αναφέρει «σοβαρό κίνδυνο γενοκτονίας του παλαιστινιακού πληθυσμού στη Γάζα» και θεωρεί ότι οι ΗΠΑ παραβιάζουν την υποχρέωσή τους να λάβουν όλα τα δυνατά μέτρα για την αποτροπή του διαπραττόμενου εγκλήματος». Μια ξεχωριστή δήλωση των ειδικών στα θέματα γενοκτονιών και ολοκαυτώματος Τζον Κοξ, Βικτόρια Σάνφορντ και Μπάρι Τράντσεμπεργκ που επισυνάπτεται στη μήνυση τονίζει ότι οι «οι γενοκτονικές προθέσεις και πράξεις της ισραηλινής ηγεσίας είναι ανάλογες με άλλες πρόσφατες γενοκτονίες», μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Εκτός των παραπάνω, ο Μπάιντεν κατηγορείται και για τις δηλώσεις του που υποστηρίζεται ότι συνιστούν «άρνηση γενοκτονίας» που είναι ποινικό αδίκημα στις ΗΠΑ. Ανάλογη μήνυση κατά του Μπάιντεν κατετέθη και σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο.
Αλγερία, Κολομβία και Βέλγιο
Στο μεταξύ η Αλγερία και η Κολομβία έχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους να παραπέμψουν τον κ. Νετανιάχου στο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου. Ήδη πάντως και στην Ευρώπη, παρά τον ασφυκτικό έλεγχο κυβερνήσεων, πολιτικών δυνάμεων και ΜΜΕ, από το Λόμπι και τις ΗΠΑ, έχουμε ξεσηκωμό των λαών κατά της γενοκτονίας και αυτό αρχίζει να αντανακλάται και στις κυβερνήσεις. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Βελγίου ζήτησε την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ και ο Πρωθυπουργός το επέκρινε για την πολιτική του. Την περασμένη εβδομάδα τρεις παλαιστινιακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέβαλαν αίτημα έρευνας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), για τα εγκλήματα της γενοκτονίας και την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης των Νετανιάχου, Γκάλαντ και του προέδρου του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ.
Οι ειδικοί του ΟΗΕ
Ήδη από τις 2 Νοεμβρίου ειδικοί του ΟΗΕ με κοινή δήλωσή τους σημείωναν ότι «παραμένουμε πεπεισμένοι ότι ο Παλαιστινιακός λαός διατρέχει μεγάλο κίνδυνο γενοκτονίας… Η ώρα για δράση είναι τώρα. Οι σύμμαχοι του Ισραήλ φέρουν επίσης ευθύνη και πρέπει να δράσουν τώρα για να εμποδίσουν αυτή την καταστροφική πορεία». Ήδη από τις 28 Οκτωβρίου ο επικεφαλής του Γραφείου του Ανώτερου Επίτροπου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα παραιτήθηκε, διαμαρτυρόμενος γιατί «βλέπουμε μια γενοκτονία να εξελίσσεται μπροστά μας και ο Οργανισμός που υπηρετούμε μοιάζει αδύναμος να τη σταματήσει». Όπως έγραψε στην επιστολή παραίτησης: «Πρόκειται για textbook case γενοκτονίας. Το ευρωπαϊκό, εθνο-εθνικιστικό (ethno-nationalist), αποικιακό σχέδιο εποικισμού στην Παλαιστίνη μπήκε στην τελική φάση του, προς την τελική καταστροφή των τελευταίων υπολειμμάτων αυτόχθονης παλαιστινιακής ζωής στην Παλαιστίνη».
Περισσότεροι από 800 ακαδημαϊκοί υπέγραψαν επίσης πρόσφατα μια επιστολή επισημαίνοντας την πιθανότητα του εγκλήματος της γενοκτονίας. Η παλαιστινιακής καταγωγής Αμερικανίδα Δημοκρατική βουλεύτρια, Ρασίντα Τλάιμπ, κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπάιντεν ως υποστηρικτή της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού, γεγονός που της στοίχισε τη μομφή των συναδέλφων της.
Ένας από τους διαπρεπέστερους εξάλλου εν ζωή ειδικούς στο διεθνές δίκαιο, ο Ελβετός καθηγητής Alfred de Zayas, πρώην ειδικός εισηγητής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, γνωστός και για την υπεράσπιση, με τις τεκμηριωμένες νομικές γνωματεύσεις του, των δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων και των Αρμενίων σημείωνε σε δύο πρόσφατες αναρτήσεις του: «Άμαχοι εκκενώνονται από τη Γάζα, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το διεθνές δίκαιο προβλέπει το δικαίωμα επιστροφής στην πατρίδα και όλες οι χώρες οφείλουν να συμμορφωθούν με αυτό και να διευκολύνουν την εφαρμογή του δικαιώματος επιστροφής όλων των Παλαιστινίων» και «αν η Ευθύνη Προστασίας σημαίνει κάτι θα δικαιολογούσε διεθνή επέμβαση στη Γάζα για να σταματήσει η εν εξελίξει γενοκτονία».
Η τέταρτη σύμβαση της Γενεύης
Ανεξάρτητα από το δηλώνει το κράτος του Ισραήλ, η Γάζα (παρά και την αποχώρηση το 2005 των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων από τη ζώνη) παραμένει πάντα κατεχόμενο έδαφος και επομένως ισχύουν για το Ισραήλ οι υποχρεώσεις και η ευθύνη των κατοχικών δυνάμεων για την ασφάλεια του πληθυσμού της κατεχόμενης περιοχής, υπογραμμίζει σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυσή του ο Ράμζουντ Μπαρούντ στη βρετανική Morning Star.
——-
Σημείωση
(*) Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι ο κ. Νετανιάχου είχε τεράστια εμπλοκή στα ελληνικά και κυπριακά πράγματα στη μακρά περίοδο που ήταν Πρωθυπουργός, περίοδο που ταυτίζεται με την κολοσσιαία εκτόξευση της ισραηλινής επιρροής στα ΜΜΕ, στις ένοπλες δυνάμεις, στις υπηρεσίες ασφαλείας, στην οικονομία και στο πολιτικό σύστημα Ελλάδας και Κύπρου. Εκτός πολλών άλλων η ισραηλινή κυβέρνηση υποστήριξε το σχέδιο Ανάν για τη διάλυση του κυπριακού κράτους και ο κ. Νετανιάχου προσωπικά έδωσε συμβουλές στον Γιώργο Παπανδρέου, στον Αλέξη Τσίπρα και τους Υπουργούς και συνεργάτες τους για τα θέματα Μνημονίων και Δανειακών.