ΑΘΗΝΑ
15:43
|
05.11.2024
Εκφράζονται φόβοι πως, κατά την πάγια τακτική του Τελ Αβίβ, θα κατασκευάσουν στοιχεία. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα λένε οι γιατροί.
Ισραηλινοί στρατιώτες κατά τη διάρκεια επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Νοεμβρίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και στο κτίριο που στεγάζει τα χειρουργεία του Νοσοκομείου αλ-Σίφα, του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας που πολιορκούσαν εδώ και ημέρες, εισέβαλαν σήμερα νωρίς το πρωί δεκάδες στρατιώτες των ισραηλινών δυνάμεων, ενώ τανκς παρέμεναν στην αυλή του ιατρικού συγκροτήματος.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε ανάρτηση του στο X δήλωσε πως «Δεν υπάρχει μέρος στη Γάζα που δεν θα ελέγξουμε, δεν υπάρχει κρησφύγετο ή καταφύγιο για τους δολοφόνους της Χαμάς», κατά την επίσκεψη του σε στρατιωτική βάση, κοντά στη Γάζα.


«Οι στρατιώτες είναι μέσα στο νοσοκομείο. Εν τω μεταξύ, το νοσοκομείο κατακλύζεται από ασθενείς», ανέφερε ο ανταποκριτής του Al Jazeera, προσθέτοντας ότι το ιατρικό προσωπικό αρνήθηκε να εγκαταλείψει τους ασθενείς , μεταξύ των οποίων και μεγάλος αριθμός νεογέννητων μωρών.

Ο Αχμέντ Μοχαλαλάτι, χειρουργός του αλ Σίφα, είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται μέσα στο συγκρότημα, αλλά οι πληροφορίες παραμένουν ελάχιστες. «Οι πυροβολισμοί είναι ακόμα έντονοι και ακούμε εκρήξεις παντού», τόνισε, ενώ άλλοι γιατροί ανέφεραν ότι προσπαθούν να ηρεμήσουν τους πανικόβλητους ασθενείς, χωρίς να γνωρίζουν τις προθέσεις των ισραηλινών και ποιοι κίνδυνοι τους απειλούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδίδει το Al Jazeera, οι ισραηλινοί στρατιώτες καλούν από μεγάφωνα τους νεαρούς άνδρες που βρίσκονται στο κτιριακό συγκρότημα να παραδοθούν, ενώ φέρονται να ανατίναξαν μια αποθήκη φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού.

Λίγο μετά την εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Άσραφ αλ-Κούντρα, δήλωσε ότι στο Νοσοκομείο «υπάρχουν μόνο γιατροί, ασθενείς και εκτοπισμένοι». «Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε ή να κρύψουμε», τόνισε, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic, αντικρούοντας τους ισραηλινούς ισχυρισμούς πως πρόκειται για μια «στοχευμένη επιχείρηση» κατά της Χαμάς.

Σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό, περίπου 650 ασθενείς παραμένουν στο νοσοκομείοΜεταξύ 5.000 και 7.000 εκτοπισμένων πολιτών είναι επίσης παγιδευμένοι μέσα στα κτίρια και υπό συνεχή πυρά από ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές και drones, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο Δρ Μουνίρ αλ-Μπουρς, γενικός διευθυντής των  νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας, είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στα χειρουργεία και στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, ενώ ερεύνησαν και το υπόγειο του συγκροτήματος.

Πρόσθεσε, δε, ότι άνθρωποι που έμεναν στο νοσοκομείο δέχθηκαν πυρά, ενώ προσπαθούσαν να φύγουν από τον διάδρομο του νοσοκομείου, ο οποίος είχε δηλωθεί νωρίτερα από τους ισραηλινούς ως ασφαλής για έξοδο.

«Ούτε μια σφαίρα δεν εκτοξεύτηκε από το εσωτερικό του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της εισβολής των δυνάμεων κατοχής στο συγκρότημα», τόνισε.

Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, οι στρατιώτες δεν έχουν εντοπίσει ενδείξεις πως στο νοσοκομείο κρατούνταν κάποιοι από τους όμηρους της Χαμάς, ούτε έχει εντοπιστεί κάτι ύποπτο στα υπόγεια, αλλά οι Παλαιστίνιοι ανησυχούν λόγω της γνωστής τακτικής του Τελ Αβίβ να «κατασκευάζει στοιχεία», όπως αναφέρουν παλαιστινιακές πηγές.

Από την πλευρά του, ο Ιζάτ αλ-Ρίσεκ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, χαρακτήρισε την απόπειρα του Ισραήλ να παρουσιάσει την επιδρομή του στο αλ-Σίφα, ως μεγάλο στρατιωτικό επίτευγμα «παιδαριώδη πολιτική και ανοιχτό τέχνασμα».

Τόνισε ότι το νοσοκομείο είναι μια πολιτική εγκατάσταση που φιλοξενεί γιατρούς, ασθενείς και εκτοπισμένους και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί στρατιωτικός στόχος.

«Η προσπάθεια του Νετανιάχου και του στρατού του να χαρακτηρίσουν την επιχείρηση αυτή ως επίτευγμα ή νίκη δείχνει τη μειονεκτική θέση στην οποία βρίσκονται και το βάθος της ήττας που έχουν υποστεί», τόνισε.

Διεθνής ανησυχία

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) κήρυξε συναγερμό για τις ισραηλινές στρατιωτικές δραστηριότητες στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας.

«Ανησυχούμε εξαιρετικά για τον αντίκτυπο στους άρρωστους και τραυματίες, στο ιατρικό προσωπικό και στους πολίτες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΔΕΕΣ, επιμένοντας ότι «πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για να αποφευχθούν τυχόν συνέπειες σε αυτούς».

«Τα νοσοκομεία δεν είναι πεδία μάχης», τόνισε ο επικεφαλής της βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Γκρίφιθς στον λογαριασμό του στο X, δηλώνοντας «σοκαρισμένος» από την εισβολή του Ισραήλ στο νοσοκομείο.

Από την πλευρά του, ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έγραψε στο X ότι «οι αναφορές για στρατιωτική εισβολή στο νοσοκομείο αλ-Σίσφα είναι βαθιά ανησυχητικές». «Χάσαμε ξανά την επαφή με το υγειονομικό προσωπικό στο νοσοκομείο. Ανησυχούμε εξαιρετικά για την ασφάλεια τους και των ασθενών τους», πρόσθεσε.

Το Ευρωμεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέφρασε φόβους ότι θα σκοτωθούν ακόμα περισσότεροι άμαχοι καθώς σποραδικοί πυροβολισμοί συνεχίζουν να ηχούν μέσα στο συγκρότημα αλ-Σίφα μετά την εισβολή.

«Ο ισραηλινός στρατός είναι ο μόνος που γνωρίζει τι γίνεται μέσα στο Ιατρικό Συγκρότημα αλ-Σίφα, εν μέσω πλήρους συσκότισης στα μέσα ενημέρωσης. Κανένας τρίτος ή διεθνής οργανισμός δεν επιτρέπεται να βρίσκεται μέσα στο νοσοκομείο, γεγονός που εγείρει αμφιβολίες για οποιαδήποτε ισραηλινή αφήγηση που θα δημοσιοποιηθεί αργότερα», ανέφερε η οργάνωση που εδρεύει στη Γενεύη σε ανακοίνωσή της.

Και προσθέτει: «Οι ισραηλινοί ισχυρισμοί σχετικά με τη χρήση του Ιατρικού Συγκροτήματος αλ-Σίφα για στρατιωτικούς σκοπούς δεν απαιτούν εκτεταμένες ώρες αναζήτησης και επιδρομών. Ως εκ τούτου, υπάρχουν ανησυχίες ότι ο στρατός μπορεί να στήσει τη σκηνή που επιθυμεί, ώστε να την δημοσιοποιήσει αργότερα».

Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στο X, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας χαρακτήρισε την ισραηλινή επιδρομή «παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και τόνισε ότι «θεωρεί το Ισραήλ υπεύθυνο για την ασφάλεια των πολιτών και του ιατρικού προσωπικού».

Έδωσαν το πράσινο φως οι ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει την επίθεση σε νοσοκομείο από αέρος και δεν θέλει να δει μάχες να διεξάγονται μέσα σε νοσοκομεία.

«Δεν υποστηρίζουμε το χτύπημα ενός νοσοκομείου από αέρος και δεν θέλουμε να δούμε μάχες μέσα σε ένα νοσοκομείο όπου αθώοι, αβοήθητοι άνθρωποι, άρρωστοι που προσπαθούν να λάβουν ιατρική περίθαλψη παγιδεύονται», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Τα νοσοκομεία και οι ασθενείς πρέπει να προστατεύονται», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, ο οποίος δεν κατονομάστηκε.

Παρόλα αυτά, λίγες ώρες πριν την ισραηλινή επιδρομή, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε σε  δημοσιογράφους –χωρίς να παράσχει στοιχεία– ότι η Ουάσιγκτον έχει «πληροφορίες» πως η Χαμάς χρησιμοποιεί νοσοκομεία της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του αλ Σίφα.

Η παλαιστινιακή ομάδα απέρριψε τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ, οι οποίοι απηχούν παρόμοιες δηλώσεις του Ισραήλ εδώ και εβδομάδες, και κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι έδωσε «πράσινο φως στην ισραηλινή κατοχή να διαπράξει περαιτέρω βάναυσες σφαγές με στόχο νοσοκομεία».

Η Χαμάς επανέλαβε επίσης την έκκλησή της «να δημιουργήσουν τα Ηνωμένα Έθνη μια διεθνή επιτροπή για να επιθεωρήσουν όλα τα νοσοκομεία στη Γάζα» ώστε να αποδειχθεί το ανυπόστατο των ισραηλινών ισχυρισμών.

https://twitter.com/swilkinsonbc/status/1724724719713132782

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν χθες το βράδυ έπειτα από πολλαπλά ισραηλινά αεροπορικά χτυπήματα στη συνοικία Σέιχ Ραντβάν στην πόλη της Γάζας.

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Έγκλημα πολέμου οι επιθέσεις στα νοσοκομεία»

Οι επανειλημμένες επιθέσεις του Ισραήλ σε ιατρικές εγκαταστάσεις, υγειονομικό προσωπικό και ασθενοφόρα στη Γάζα θα πρέπει να «διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου», δήλωσε η διεθνής ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι «φαινομενικά παράνομες επιθέσεις» του ισραηλινού στρατού καταστρέφουν περαιτέρω το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας σε μια εποχή που οι γιατροί έχουν άνευ προηγουμένου αριθμό σοβαρά τραυματισμένων ασθενών και τα νοσοκομεία έχουν ξεμείνει από φάρμακα και βασικό εξοπλισμό, δήλωσε η οργάνωση την Τρίτη.

«Παρά τους ισχυρισμούς του ισραηλινού στρατού στις 5 Νοεμβρίου 2023, περί «κυνικής χρήσης νοσοκομείων από τη Χαμάς», κανένα στοιχείο που υποβλήθηκε δεν θα δικαιολογούσε τη στέρηση των νοσοκομείων και των ασθενοφόρων από το καθεστώς προστασίας τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», πρόσθεσε το ΠΑΔ.

Ένα έγκλημα πολέμου είναι μια σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, που διαπράττεται με εγκληματική πρόθεση. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προέτρεψε την Ανεξάρτητη Διεθνή Επιτροπή Έρευνας για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) να διερευνήσουν τις ενέργειες του Ισραήλ.

Ισραηλινοί κατέστρεψαν το μνημείο του Γιασέρ Αραφάτ στη Δυτική Όχθη

Βίντεο που κυκλοφορεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δείχνει μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού να καταστρέφουν μνημείο του αείμνηστου Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ στο Τουλκαρέμ στο πλαίσιο διήμερης εισβολής στην πόλη στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 8 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 12.

Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε: «Μετά από 15 συνεχείς ώρες επίθεσης από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, άνθρωποι έσπευσαν να επιθεωρήσουν τι είχε συμβεί στον καταυλισμό. Ήταν σοκαρισμένοι από την έκταση της καταστροφής που προκλήθηκε σκόπιμα στους δρόμους, στις γραμμές ύδρευσης, ηλεκτρισμού και αποχέτευσης, σε σπίτια και σε ιδιωτικές και δημόσιες εμπορικές εγκαταστάσεις».

Τηλεφωνική επικοινωνία Νετανιάχου – Μπάιντεν 

Τηλεφωνική επικοινωνία για την εξέλιξη του πολέμου στη Γάζα και την επιχείρηση για την απελευθέρωση των ομήρων συζήτησαν είχαν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. 

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Τρίτη (14/11)ότι πιστεύει πως θα συναφθεί συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, θέμα που συζήτησε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως ανακοίνωσαν αργότερα οι υπηρεσίες του.

«Μιλάω καθημερινά με ανθρώπους που εμπλέκονται. Πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία, αλλά δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες», είπε ο αμερικανός πρόεδρος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.

«Κρατήστε. Ερχόμαστε», πρόσθεσε, ερωτηθείς αν έχει κάτι κάποιο μήνυμα να απευθύνει στους ομήρους των μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Αργότερα χθες ο κ. Μπάιντεν και ο κ. Νετανιάχου συζήτησαν «επί μακρόν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών και Αμερικανών», ανέφερε λακωνικό δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του στον Λευκό Οίκο.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βελιγράδι: Συνάντηση Δένδια-Βούτσιτς σε εγκάρδιο κλίμα αμυντικής συνεργασίας

Προεδρικές Εκλογές 2025: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις κάλπες

Αμείωτες συνεχίζονται οι ισραηλινές σφαγές στην κεντρική και βόρεια Λωρίδα της Γάζας

Αμπελόκηποι: Προφυλακιστέος ο 31χρονος για την έκρηξη-Αρνείται τις κατηγορίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα