Την απόφαση της διευθύντριας του 1ου ΓΕΛ Καισαριανής που αποφάσισε να «κόψει» τη γιορτή για την εξέγερση του Πολυτεχνείου προκειμένου να μην εκφραστεί η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη».
Όπως αναφέρει, η διευθύντρια παρενέβη στη σχολική γιορτή «που προετοίμαζαν τρεις συνάδελφοι του σχολείου, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Μοσχονάς, εκλεγμένος με την ΑΣΕ στο ΔΣ και αντιπρόεδρος της Ζ΄ ΕΛΜΕ» απαιτώντας «να αφαιρεθεί από τη γιορτή το τραγούδι των “Υπεραστικών” με τίτλο “Η Παλαιστίνη αιμορραγεί” και κάτω από τη σθεναρή στάση των υπεύθυνων καθηγητών, οι οποίοι προς τιμήν τους δεν “έκοψαν” το τραγούδι, η διευθύντρια «έκοψε» τη γιορτή».
«Η διευθύντρια του 1ου Γενικού Λυκείου Καισαριανής, ακολουθεί τα βήματα του υπουργού Παιδείας κ. Πιερρακάκη, προσπαθώντας να επιβάλει σιωπητήριο στο σχολείο της» επισημαίνει ο Σύλλογος και δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση πως «ό,τι κι αν κάνουν δεν πρόκειται να σταματήσουν τη στήριξη του αγώνα του παλαιστινιακού λαού από τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους, συνολικά τον λαό μας και από όλους τους λαούς, όπως φαίνεται και από τα τεράστια συλλαλητήρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι λαοί έχουν διαλέξει τη σωστή πλευρά της ιστορίας, είναι με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά κι ενάντια στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ που εκτός από τους Παλαιστίνιους καταδυναστεύει και τον δικό του λαό, όλα αυτά πάντα με τις πλάτες των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ αλλά και την εμπλοκή της Ελλάδας με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης».
Επιπλέον, αναφέρει η καταγγελία ότι «εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος να διδάξουμε στους μαθητές μας την επιστημονική και ιστορική αλήθεια, άρα μόνο με την Παλαιστίνη μπορούμε να είμαστε» και υπογραμμίζει ότι «είναι πραγματική πρόκληση να επιχειρείται τέτοια λογοκρισία σε μια τέτοια γιορτή, όπως του Πολυτεχνείου, που αντικειμενικά συνδέει τον αγώνα των φοιτητών και όλου του λαού μας για “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία”, “Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ” κλπ με τον αγώνα κάθε καταπιεσμένου, κάθε λαού που στερείται τη λευτεριά του.
Είναι επίσης ακόμα πιο προκλητικό να γίνεται αυτό δίπλα ακριβώς στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς στην Καισαριανή, όπου έχουν γραφτεί με σκληρούς αγώνες και με αίμα λαμπρές σελίδες της ιστορίας του λαού μας για λευτεριά, για σύγχρονα δικαιώματα. Προκαλεί και ευρύτερα τον λαό των ηρωικών ανατολικών συνοικιών, που ανάμεσα στην υποταγή και στον αγώνα διάλεξαν ανεπιφύλακτα το δεύτερο και το έκαναν πράξη με το αίμα τους πολλές φορές».
Καταλήγοντας κάνει ξεκάθαρο ότι «είμαστε δίπλα στους συναδέλφους μας που αρνήθηκαν να «κόψουν» τη γιορτή τους, που δεν επέτρεψαν να αμφισβητηθεί ο παιδαγωγικός τους ρόλους ούτε έσκυψαν το κεφάλι στη διοίκηση. Που τίμησαν τον δεσμό που αναπτύχθηκε μεταξύ των μαθητών του σχολείου τους με την Παλαιστίνια αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι με την οποία συναντήθηκαν πριν λίγα χρόνια και τώρα συνελήφθη ξανά από τις ισραηλινές δυνάμεις».
Η αντίδραση των Υπεραστικών
Οι Υπεραστικοί ανάρτησαν στο προσωπικό τους ιστολόγιο την ανακοίνωση για την απαράδεκτη λογοκρισία του τραγουδιού τους «Παλαιστινιακό» από την διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ Καισαριανής που αποφάσισε να «κόψει» τη γιορτή για τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου για να μην ακουστεί το συγκεκριμένο τραγούδι!
Όπως αναφέρουν:
Την Τετάρτη 8 Νοέμβρη, η διευθύντρια του 1ου Γενικού Λυκείου Καισαριανής απαίτησε να αφαιρεθεί από τη σχολική γιορτή που ετοιμαζόταν για την επέτειο του Πολυτεχνείου το τραγούδι μας με τίτλο «Παλαιστινιακό». Μπροστά στη σθεναρή στάση και άρνηση των υπεύθυνων καθηγητών να υποκύψουν στην ωμή λογοκρισία, η διευθύντρια έκοψε τη γιορτή.
Το «Παλαιστινιακό», δημοσιευμένο στην πλατφόρμα YouTube από το 2010, για την αποστολή «Ένα καράβι για τη Γάζα», δεν έρχεται πρώτη φορά αντιμέτωπο με τη λογοκρισία. H λεγόμενη «ομάδα του YouTube» έχει επιβάλει ηλικιακό φραγμό στη θέαση του πρωτότυπου βίντεο που το συνοδεύει, χαρακτηρίζοντάς το «ακατάλληλο για ανηλίκους». Το ίδιο έχει συμβεί και στο βίντεο με το τραγούδι μας «Σπλάχνο της λευτεριάς», αφιερωμένο στην αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού, και στον αγώνα του για την Απελευθέρωση και την Επιστροφή.
Αμφότερα, περιγράφουν τα βάσανα ενός λαού που παλεύει δεκαετίες τώρα για πατρίδα, για λευτεριά, για δικαιοσύνη, που παλεύει για ζωή απέναντι στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ. Περιγράφουν τα βάσανα, αλλά και τον ανυποχώρητο αγώνα και την περήφανη αντίστασή του. Αυτός ο αγώνας, αυτή η αντίσταση είναι που τρομάζουν το αστικό κράτος και την κυβέρνηση, που έσπευσαν να στείλουν ελληνική φρεγάτα να ενταχθεί στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη στη Ν/Α Μεσόγειο, που παίρνουν θέση δίπλα στο κράτος-δολοφόνο, που αποσιωπούν τη βαρβαρότητα και τα εγκλήματά του, που αποδέχονται την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, τους παράνομους εποικισμούς, τη δολοφονία αμάχων και παιδιών. Ο αγώνας και η αντίσταση γίνονται κόκκινη ρωγμή στην έρημο της αγοράς που θέλουν να επιβάλουν, στη σήψη, στο φαλιμέντο, στην ξεφτίλα του κόσμου τους, του κόσμου του κεφαλαίου, που βαφτίζει “αυτοάμυνα” τη γενοκτονία ενός ολόκληρου λαού, και “τρομοκρατία” την αντίσταση στον ιμπεριαλισμό.
Αυταπάτες δεν είχαμε ούτε και έχουμε. Όλα τα τραγούδια που έχουμε δημοσιεύσει στο διαδίκτυο, και αυτά που θα δημοσιεύσουμε στη συνέχεια, είναι υποψήφια να υποστούν λογοκρισία. Πόσο μάλλον στις παρούσες συνθήκες. Η κυβέρνηση κατηγορεί τους εκπαιδευτικούς για αντισημιτισμό, προσάγει διαδηλωτές που υψώνουν την παλαιστινιακή σημαία,τρομοκρατεί, απειλεί, λογοκρίνει. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό γιατί δεν μπορεί να επιβάλει την προπαγάνδα και τη γραμμή της.
Η απαράδεκτη παρέμβαση της διευθύντριας δεν έκαμψε τους εκπαιδευτικούς στο 1ο ΓΕΛ Καισαριανής. Καμιά λογοκρισία, καμιά απαγόρευση, καμία απειλή δεν θα κάμψει την έκφραση αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης. Στις γειτονιές, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους δρόμους, στις πλατείες, στα στάδια θα συνεχίσει ο λαός μας να φωνάζει “Λευτεριά στην Παλαιστίνη”, δίπλα στους λαούς όλου του κόσμου που διαδηλώνουν μαζικά. Θα συνεχίσουν να ανεμίζουν οι παλαιστινιακές σημαίες,σημαίες αντίστασης. Και εκεί που στα χνάρια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου οι αγώνες του σήμερα θα μπολιάζονται με την αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, εκεί θα ριζώνει το μαχόμενο τραγούδι.
“…Το τραγούδι είναι το αίμα της καρδιάς
το αλάτι του ψωμιού, το νερό του ματιού.
Γράφεται με τα νύχια, το λαρύγγι και τα μάτια…
…Πουλιά μυριάδες πάνω στης καρδιάς μου τα κλαδιά
πλάθουνε το μαχόμενο τραγούδι”.
Mahmoud Darwish
Καμιά λογοκρισία, καμιά απαγόρευση, καμιά απειλή δεν θα κάνει τα μαχόμενα τραγούδια να σιγήσουν.
Καμιά λογοκρισία, καμιά απαγόρευση, καμιά απειλή δεν θα κάνει να σιγήσει η κραυγή του λαού μας:
«Λευτεριά στην Παλαιστίνη»!
«Νίκη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού»!
Υπεραστικοί